Efes play-in için nefesi Fenerbahçe’den aldı… İşte son hafta senaryoları

EuroLeague'in 33. haftasında Anadolu Efes, son anları büyük heyecana sahne olan maçta Fenerbahçe'yi 82-80 mağlup etti ve hanesine play-in potası için hayati bir galibiyet yazdırdı.

Spor 6 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Anadolu Efes, altın değerinde galibiyetle Ataşehir'den ayrıldı.

EuroLeague’de Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda karşı karşıya geldiler. Bir taraf ilk dörtte yer alıp play-off’ta saha avantajını almak için oynadı. Diğer taraf ise ilk 10’a girip play-in’de kendine yer etmek için.

Ev sahibi ekip bu sezon sahasında sadece bir kez yenilmişti. Efes ise kendisi için bu hayati maçı kazanarak play-in umutlarını sağlam temellere oturtmak istiyordu. Tüm biletleri satılan mücadeleye 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek Kaya İmamoğlu da gelmişti. İkiliye tribünlerden ilgi büyüktü.

Maç, tribündeki coşkuyu sahaya yansıtan cinsten başlamadı. İki takım da mutlak kazanmak istediği maça yoğun savunmayla girince ilk çeyrek 16-13 bitti. Fenerbahçe ikinci çeyrek başında yedi top kaybına Anadolu Efes ise beş top kaybına çıkmıştı. Bu rakamlara rağmen Fenerbahçe, özellikle Nate Sestina ve Giorgos Papagiannis’in ekstra katkılarıyla skorda öne geçti ve devreyi 36-32 önde bitirdi.

Sporda cuma mesaisinin getirdikleri...Sporda cuma mesaisinin getirdikleri…

Efes ikinci yarıda hücumda daha verimli olan taraftı. Özellikle pota altına savunma arkasından yaptıkları koşularla boş turnikeler buldular. Fenerbahçe’de hücumda işler yolunda gitmemeye başladı. Son çeyreğe buna rağmen önde giren 52-51’lik skorla Fenerbahçe oldu. Son periyotta özellikle Daniel Oturu ve Will Clyburn’ün etkili oyunları Fenerbahçe’nin işini zorlaştırdı. Efes son bir buçuk dakikaya 7 sayılık üstünlük taşıdı. Papagiannis attığı üçlükle farkı dörde indirdi. Ardından tam saha baskı yapan Fenerbahçe rakibini top kaybına zorladı. Wilbekin iki sayılık basketle farkı ikiye indirdi. Ancak Efes, Rodrigue Beaubois’nın üçlüğüyle farkı yeniden beş sayıya çıkardı. Fenerbahçe pes etmedi ve Marko Guduric’in üçlüğü farkı yeniden ikiye çekti. Efes moladan Shane Larkin’in bire biriyle döndü, Larkin 11 saniye kala farkı yeniden dörde çıkardı. Fenerbahçe molası kalmadığı için topu pota altından oyuna soktu, Tarık Biberovic altı saniye kala farkı bire indiren üçlüğü attı. Elijah Bryant’a taktik faul yapan Fenerbahçe, rakibinin serbest atışları kaçırmasını bekledi. Bryant ilkini kaçırdı, ikinciyi attı. Skor 82-80’e geldi. Calathes topu Nigel Hayes Davis’e verdi. Davis topu götürdü, uzun mesafeli bir üçlük denedi ancak top çemberden geri döndü.

Anadolu Efes bu hayati galibiyetle beraber 33. maçında 16. kez kazanıp play-in yapma yolunda dev bir adım attı. Fenerbahçe, evinde ikinci kez kaybederek ilk dörde girme şansını mucizelere bıraktı. Kanarya, Barcelona’nın Maccabi’yi yenmesiyle beraber play-off’a kalmayı garantilemişti.

Efes’te Clyburn 21 sayı ve 5 ribauntla oynarken Larkin 15 sayı üretti, Beaubois 10 sayı attı. Fenerbahçe’de Wilbekin 17 sayı atarken Marko Guduric 15 sayı, Papagiannis 13 sayıyla oynadı.

Maçın yıldızı Clyburn maç sonu “Eğer birilerinin Avrupa’nın en iyi ‘3 numarasının’ kim olduğuna dair şüpheleri varsa, bu hala benim. Ben olmaya da devam edeceğim” dedi.

Efes koçu Tomislav Mijatovic “İki takımı da tebrik etmek istiyorum. Bu bir basketbol maçıydı. 40 dakika boyunca inişleri çıkışlarıyla beraber büyük bir savaş vardı. Kendi oyuncularımı tebrik ediyorum. Buraya gelirken söyleyecek akıllıca bir şey bulmaya çalıştım. Takımıma duyduğum gururu anlatacak bir şey bulmaya çalıştım ama bulamadım. Harikalardı. Adım adım yukarı gitmeye devam ediyoruz” dedi.

Alba Berlin’e karşı 50 sayı bulan Nigel Hayes Davis, Efes karşısında 10 sayı üretti.

Karşılaşma ardından Shane Larkin, Nigel Hayes Davis’in 50 sayılık rekorunu değerlendirdi ve “Bu kadar sayı atmanın ne kadar zor olduğunu herkes biliyordur. Nasıl benim arkadaşlarım 2019’da bana yardımcı olduysa, onun arkadaşları da Nigel’a öyle yardım ettiler. Burada tabii ki Fenerbahçe’nin harika bir takımı ve iyi bir koçu var. Ne kadar şut atarsanız atın 50 sayı bulmak çok zor. Nigel bana o rekoru tekrar kırmam için motivasyon sağladı” dedi.

Fenerbahçe tarafından Sarunas Jasikevicius “Kendi basketbolumuzu oynamadık. Takım olarak oynamamız gerekiyordu. Çok fazla top kaybı yaptık. Bu maçlar çok ufak detaylarda belirleniyor. Çok kötü fauller yaptık. Anadolu Efes’i çok fazla çizgiye soktuk. Oyuncularım ellerinden geleni yaptı, o mücadeleyi verdiler ama biz kendi basketbolumuzu oynamadık” diye konuştu.

EuroLeague’de gecenin sonuçları:

Real Madrid-Baskonia 91-95

Bayern Münih-Panathinaikos 75-82

Milano-Bologna 90-75

Efes kazandığı an play-in’de

Anadolu Efes, bu galibiyetle beraber son hafta sahasında Kızılyıldız’ı yendiği an play-in potasına kalmayı garantiledi. Efes, Kızılyıldız’ı yendiği takdirde sezonu 9. sırada bitirecek. Son hafta Virtus Bologna ve Baskonia İtalya’da karşılaşacaklar. İki takımın da galibiyet-mağlubiyet sayıları eşit. İki takımdan galip gelen sezonu sekizinci sırada bitirip Maccabi Tel-Aviv’in rakibi olacak. Yenilen takım, Anadolu Efes’le ikili averajda geride olduğu için 10. sırada yer alacak ve play-in’de Efes deplasmanına gelecek. Bu iki takım da sonuç ne olursa play-in yapacaklar.

Efes şayet Kızılyıldız’a yenilirse Milano’nun Maccabi’ye, Partizan’ın da Valencia’ya kaybetmesini bekleyecek. Olası kötü sonuçta bu iki takımdan herhangi birinin galibiyeti ikili averajda dezavantajlı olan Efes’in play-in dışında kalması anlamı taşıyacak. Dolayısıyla Partizan cephesi Valencia’yı yenmesi halinde ezeli rakipleri Kızılyıldız’ı destekleyecek ve Belgrad ekibinden Efes’e karşı galibiyet bekleyecek. Efes şayet dokuzuncu sıradan girip play-in’de oynayacağı iki maçı da kazanır play-off yapabilirse Real Madrid’le eşleşecek.

An itibariyle play-in ağacı böyle şekillendi.

Fenerbahçe Pire’de rakip seçecek

Fenerbahçe’nin aldığı yenilgiyle ilk dört umudu kalmadı. Kanarya Olympiakos’u yendiği takdirde sezonu beşinci sırada bitirecek. Bu senaryoda ikinci sıradaki Panathinaikos evinde Alba Berlin’i, üçüncü sıradaki Monaco evinde Bayern Münih’i, dördüncü sıradaki Barcelona deplasmanda Asvel’i yenerse Fenerbahçe’nin rakibi Barcelona olacak. Aynı senaryoda Fenerbahçe’nin kaybetmesi halinde rakibi Monaco olacak. İki eşleşmede de ev sahibi avantajı Fenerbahçe’nin rakibinde. Bu takımlar arasında Barcelona’nın kazandığı senaryoda PAO veya Monaco kaybettikleri takdirde dördüncü sıraya düşecekler. İki takım da yenilir Barça kazanırsa Barça ikinci, PAO üçüncü, Monaco dördüncü olacak.

An itibariyle ilk 6 sıra.

İşte son hafta için ihtimal tabloları. Görsel, spiker İsmail Şenol’un kişisel X hesabından (@ismailsenol) alınmıştır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.