Fenerbahçe’nin kongresinde ilk mücadeleyi Ali Koç kazandı

Fenerbahçe Kongresi başladı. Kongre divan başkanlığına Ali Koç'un adayı Vefa Küçük, Aziz Yıldırım'ın adayı Şekip Mosturoğlu'nu açık farkla geçerek geldi. Bu seçim için kongre üyeleri sabahın 08.30'unda Fenerbahçe Stadına geldiler.

Spor 7 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Fenerbahçe’nin ülke çapında bir genel seçimi andırırcasına sert polemikli kongresi bu sabah başlıyor. Ali Koç ve Aziz Yıldırım’ın başkan adayı olarak yarışacakları kongre o kadar sert geçiyor ki, normalde pek az tartışmaya neden olan ve daha çok da onursal bir görev gibi kabul edilen Kongre Divan Başkanlığı konusu bile büyük bir çekişmenin sebebi. Bu çekişme yüzünden bu sabah Fenerbahçe üyelerinden hatırı sayılır miktarda insan saat 08.30’dan itibaren kongrenin yapılacağı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadını doldurmaya başladı. Kongre 10.30’da açıldıktan sonra yapılan ilk oylamadan da Ali Koç taraftarları ciddi bir üstünlükle çıktı, Koç’un adayı Vefa Küçük Kongre Divan Başkanlığını Şekip Mosturoğlu’na büyük bir fark atarak kazandı.

Fenerbahçe Kongresinde bugün adayların ve diğer söz isteyenlerin konuşmaları olacak. Yarın ise başkanlık seçimi oylaması yapılacak.

Ali Koç ve Aziz Yıldırım altı yıl önce Fenerbahçe başkanlığı için çekişmişti. 20 binden fazla kongre üyesinin oy kullandığı seçimde yüzde 80’e yakın oy alan Ali Koç Fenerbahçe’nin 37. başkanı olmuştu. 2021’de tek aday olarak katıldığı seçimden de çıkan Başkan Ali Koç görevine üç sene daha devam etti. Tıpkı 2018’de olduğu gibi yine aynı ikili bu kez çok daha farklı bir iklimde karşı karşıya gelecek.

Ali Koç’un başkanlığı altındaki Fenerbahçe geride kalan altı yılda Süper Lig şampiyonluğu kazanamadı. Geçen süreçte bir daha aday olmayacağını açıklayan Koç, Aziz Yıldırım’ın adaylığını açıklamasından sonra Sadettin Saran’la görüşerek aday oldu. Adaylık çalışması yürüten Saran, Koç’la görüştükten sonra adaylıktan çekildi. Böylelikle 2018’deki seçimin tekrarı niteliğinde; 46 bin kongre üyesinin oy kullanma hakkına sahip olduğu bir seçim ortaya çıktı.

Fenerbahçe'de başkanlık savaşı çok sert geçiyor, Aziz Yıldırım ve Ali Koç gün boyu polemik yaptıFenerbahçe’de başkanlık savaşı çok sert geçiyor, Aziz Yıldırım ve Ali Koç gün boyu polemik yaptı

İki taraf Mourinho konusunda karşı karşıya geldi

Başkan adayları seçime hazırlık sürecinde ilk olarak teknik direktör konusunda karşı karşıya geldi. Aziz Yıldırım adaylığını açıklarken teknik direktörlük koltuğu için Jose Mourinho ile anlaştığını belirtti. Ligin 36. haftası geride kalırken bu açıklamanın ardından Fenerbahçe Galatasaray’ı deplasmanda, ardından İstanbulspor’u iç sahada yendi. Ligi 99 gol atıp 99 puan alarak ikinci sırada tamamladı. Ligin bitimi ardından Koç yönetimi İsmail Kartal’la yolları ayırma kararı alıp Jose Mourinho’yu teknik direktörü olarak belirledi. 1 Haziran akşamı Şampiyonlar Ligi finalinde yorumculuk yapan Mourinho Fenerbahçe’yle görüştüğünü bizzat duyurdu. Ertesi gün Başkan Koç’la beraber onu 2+1 yıllığına Kanarya’ya bağlayan imzayı 35 bin Fenerbahçe taraftarı önünde Kadıköy’de attı.

Mourinho ile ilk görüşenin Ali Koç yönetimi altındaki futbol yapılanması liderlerinden Mario Branco olduğu belirtildi. Yıldırım cephesi buna karşı çıkarken seçim sürecinde Koç’un attığı en önemli adımlardan biri olarak yönetim kuruluna giren ünlü iş insanı Acun Ilıcalı, Mourinho konusunda Aziz Yıldırım tarafının yanıltıcı davrandığını söyledi. Bunun ardından Yıldırım’dan Ilıcalı için “geri zekalı” söylemi ortalığı karıştırdı. Ortamın iyiden iyiye gerildiği günlerde Yıldırım, Koç’un yönetim kurulu listesinde Adnan Oktar ve Fethullah Gülen örgütleri içinde yer almış kişiler olduğunu ifade etti. Yıldırım’a göre bu kişilerin başında Acun Ilıcalı vardı.

Sportif olarak yeni vaatlerin sıralandığı ve Fenerbahçe’yi ileri taşımayı öngören iki adayın yarışacağı seçim süreci sert söylemlerle yine kaotik bir ortama dönüştü. Hal böyle olunca kamuoyu 2018’deki seçimden bir gün önce yaşanan demeç savaşının bir yenisinin yaşanıp yaşanmayacağını merak etmeye başladı.

Polemikte son perde... Acun Ilıcalı'dan Aziz Yıldırım'a: Dominikleri karıştırmışPolemikte son perde… Acun Ilıcalı’dan Aziz Yıldırım’a: Dominikleri karıştırmış

Koç’tan Ilıcalı hamlesi

İki tarafın yönetim kurulu listeleri ortaya çıktıktan sonra çarpıcı isimler dikkat çekti. Bunlardan ilki az önce de belirtildiği gibi spekülasyonların içinde yer alan Acun Ilıcalı’ydı. Mevcut başkan Ali Koç’un yönetim kurulu listesinde Erol Bilecik, Burak Kızılhan, Sertaç Komsuoğlu, Acun Ilıcalı, Ahmet Ketenci, Alper Alpoğlu, Cenk Öztanık, Eren Dişli, Ergun Özen, Esin Güral Argat, Fethi Pekin, Hakan Safi, Hamdi Akın, Hulusi Belgü, Hüseyin Bozkurt, Kemal Danabaş, Mehmet Dereli, Nedim Keçeli, Özgür Özaktaç, Rıfat Perahya ve Selma Rodopman yer aldı.

Aziz Yıldırım’ın yönetim kurulu listesinde ise Mithat Yenigün, Mahmut Uslu, Nihat Özbağı, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet İman, Ahmet Önder Fırat, Fatih Öztürk, Murat Salar, Mehmet Selim Kosif, Batuhan Özdemir, Ömer Onan, Hande Tibuk, Ahmet Özokur, Mustafa Ömer Topbaş, Emin Selim Akgün, Mustafa Aydın Acun, Emrah Tünay, Mehmet Engin Özturan, Savaş Adalet, Berkay Erdim ve Tuna Akın bulundu.

Fenerbahçe kongresi öncesi son gün mesajlarıFenerbahçe kongresi öncesi son gün mesajları

Şekip Mosturoğlu ile Vefa Küçük karşı karşıya

Bundan altı yıl önceki seçim pazar günüydü. Bir gün önce Fenerbahçe kongre üyeleri söz alan üyelerin ve iki başkanın son açıklamalarını dinlemek için Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda toplanmıştı. Burada Aziz Yıldırım ve Ali Koç birbirleri hakkında sert söylemlerde bulunup hararet dolu açıklamalar yaptılar. Bu unutulmaz günün ertesinde 20 yıllık Aziz Yıldırım dönemi bitti ve Ali Koç başa geldi.

Şimdi de 8 Haziran’da benzer bir günün yaşanması bekleniyor. Önce konuşmacı olarak söz isteyen üyeler kürsüde konuşacak. Üyelerin konuşmalarının ardından başkan adayları Aziz Yıldırım ve Ali Koç son sözlerini söylemek için kürsüye çıkacak. İkilinin karşılaştığı bir önceki seçimde taraflar birden fazla kez sahneye çıkmış ve birbirlerine yanıt vermişlerdi. Aynı ortamın oluşup oluşmayacağı merak konusu. 9 Haziran Pazar günüyse sabahtan oy verme işlemi başlayacak. Yaklaşık 46 bin kongre üyesinin oy verme hakkı var. Bu işlemin bitmesinin ardından sayıma geçilecek ve akşam saatlerinde Fenerbahçe’nin önümüzdeki üç sezonki lideri belli olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.