Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde direkten döndü

Fenerbahçe, Lille karşısında çok heyecanlı geçen maçı 90'da bulduğu golle 1-0 kazandı. İki topu direkten dönen sarı-lacivertliler uzatmada yenen penaltı golüyle Şampiyonlar Ligi'ne veda etti. Kanarya yoluna Avrupa Ligi'nde devam edecek.

Spor 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe Lille Maçı büyük bir mücadeleye sahne oldu.

Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu rövanş maçında Fenerbahçe deplasmanda 2-1 mağlup olduğu Lille’i Kadıköy’de ağırladı. Jose Mourinho sahaya Livakovic, Mert Müldür, Djiku, Çağlar Söyüncü, Oosterwolde, İsmail Yüksek, Szymanski, Mert Hakan Yandaş, Saint-Maximin, Tadic, Dzeko 11’iyle çıktı. Sarı-lacivertlilerden maçın başlamasına kısa süre kala Ferdi Kadıoğlu’nun maç kadrosundan çıkarıldığı haberi geldi. Fenerbahçe’den yapılan açıklamada Lille maçı öncesi oyuncumuz Ferdi Kadıoğlu, arka adale gerilmesi nedeni ile maç kadrosundan çıkarılmıştır. Adana Demirspor maçında oyundan çıkmak zorunda kalan futbolcumuz, iki günü yenilenme çalışması ile geçirmiş ancak bugün yapılan antrenmanda ağrının devam etmesi üzerine kadroda olmaması uygun görülmüştür” denildi.

Kadıköy’de dolu tribünler önündeki maça Fenerbahçe iyi başladı. Henüz ilk dakika içinde sarı-lacivertliler Dzeko’yla gole yaklaşsa da Bosna Hersekli oyuncunun kafa vuruşu üstten auta gitti. İlerleyen dakikalarda Lille tehlikeler üretmeye başladı. Jonathan David’e ceza sahası yayı içerisinde yapılan faul sonrası Mert Müldür sarı kart gördü. Faulden doğan serbest vuruşu Cabella doğrudan kaleye gönderse de top barajda kaldı. Dakikalar 16’yı gösterirken sağdan kullanılan Lille korneri sonrası Gudmundsson sol çaprazdan gelişine kaleyi denedi, top üstten dışarı gitti. 25’inci dakikada Fenerbahçe üst üste duran top ve kornerlerle rakip kaleye baskı kurdu. Köşe vuruşlarının dönüşünde Szymanski ve Mert Hakan’ın etkili vuruşlarında kaleci Chevalier iyi kurtarışlarla kalesini korudu. Karşılaşmada ilk yarım saatlik dilim geride kalmak üzereyken Fenerbahçe kontratağında Saint-Maximin şık bir çalımla sıfıra inip içeri çevirdi ancak Ribeiro kritik bir müdahalede bulunarak golü önledi. Bu pozisyonun üç dakika sonrasında Tadic sağdan penaltı noktasındaki Mert Hakan’a çok iyi bir servis yapsa da Mert’in vuruşu farklı şekilde dışarıya gitti. 36’da İsmail’in isabetsiz ters topu sonrası David’le Lille hızlı hücuma çıktı. Gudmundsson’dan pası geri alan David altı pastan kaleyi yokladı ancak Djiku çizgi üzerinden yaptığı dokunuşla golü çıkarttı. Bu pozisyonun hemen ardından sağdan savunma arkasına sarkan Tadic ters taraftaki Saint-Maximin’i buldu. Fransız oyuncunun düzeltip uzak köşeye plaseyle çektiği şutta top direğin dibinden dışarıya gitti. Devrenin kalan diliminde başka net pozisyon oluşmadı. Kadıköy’de soyunma odasına golsüz eşitlikle gidildi.

Şampiyonlar Ligi yok ama Jose Mourinho varŞampiyonlar Ligi yok ama Jose Mourinho var

İkinci yarıya iki takım da oyuncu değişikliği yapmadan başladı. Devrenin ilk tehlikesi Fenerbahçe’den geldi. İsmail’in sol ayağıyla ceza sahası dışından çektiği şutta kaleci topu sektirmedi. 57’de tribünlerden atılan bir su şişesi Lille kalecisi Chevalier’nın başına isabet edince genç file bekçisi yere yığıldı ve oyun duraksadı. 62’de Mourinho çift forvete döndü. Mert Hakan ve Mert Müldür kenara gelirken En-Nesyri’yle Osayi-Samuel oyuna dahil oldu. 72’de En-Nesyri’nin karşı karşıya anda topu ayağından açıp avantajı kaybettiği pozisyonun dönüşünde David uzaktan çok etkili bir vuruşla Fenerbahçe kalesini yokladı, top direği sıyırıp auta çıktı. Dakikalar 75’i gösterirken ilk maçta nefis bir frikik golüyle Lille filelerini sarsan İrfan Can Kahveci, Saint-Maximin’in yerine oyuna girdi. 82’de Oosterwolde’nin uzun taç atışı sonrası Dzeko’nun indirdiği topa yay içinden gelişine vuran Osayi-Samuel’in şutu havada süzüldü ve direğe temas ederek oyun alanına geri döndü. 85’te Mourinho son hamlesini sahaya sürdü, Tadic ve Cenk Tosun değişti. 90’da Fenerbahçe köşe vuruşu için tüm hatlarıyla geldi. Terse açılan top sonrası Cenk’in ortasını Lille savunmasının uzaklaştırdığı topa Djiku çok iyi vurdu ancak Chevalier aynı güzellikte kurtardı. Devamında Oosterwolde soldan uzun bir taç atışı kullandı. Altıpasa sürülen topu Dzeko aşırttı, Diakite’ye çarpan top filelere yönelip ağlarla buluştu. 1-0 öne geçen Fenerbahçe artık sürede maçı uzatmalara götürecek skoru yakaladı. Karşılaşmanın normal süresindeki kalan bölümde sarı-lacivertliler turu getirecek gol için çabalasa da gerekli fırsat ele geçmedi. 1-0 Fenerbahçe’nin üstünlüğüyle biten maç sonucu tur atlayan tarafı belirleme görevi uzatmalara kaldı.

Mourinho uzatmalara Bartuğ-Dzeko değişikliğiyle başladı. Uzatmanın ilk tehlikesi Lille’den gelse de Zhegrova’nın şutu üstten dışarıya gitti. Karşılaşmanın devamında Fenerbahçe baskıyı kurdu fakat uzatmanın kalanından gol sesi çıkmadı. İkinci uzatmaya da Lille iyi başladı, Mukau’nun yerden şutunda Livakovic hata yapmadı. Dakikalar 109’u gösterirken Mandi, İrfan Can’ın kafasına doğru yaptığı sert hareketin ardından hakem tarafından doğrudan kırmızı kartla oyundan ihraç edildi, Lille 10 kişi kaldı. Fransız temsilcisinin bir kişi eksik kalması sonrası sarı-lacivertliler turu getirecek gol için daha fazla iştahla rakip kaleye yüklenmeye başladı, Lille ise kontratak fırsatları kovaladı. Jonathan David’in çektiği şut sonrası top Oosterwolde’den sekti ve mücadele sürdü, devamında hakeme VAR’dan gelen uyarı sonrası Lille için penaltı kararı geldi. Beyaz noktaya topu diken Jonathan David topu ve Livakovic’i farklı köşelere göndererek skoru 1-1’e getirdi. Golün ardından Oosterwolde kenara gelirken mücadeleye Oğuz Aydın dahil oldu. Fenerbahçe’nin ürettiği ilk fırsat Djiku’nun uzun topu sonrası geldi. En-Nesyri’nin indirdiği topa Cenk Tosun zor pozisyonda vurdu ancak top üst direkten geri döndü. Uzatmanın sonuna eklenen iki dakikada başka pozisyon olmadı. Fenerbahçe’yle 1-1 berabere kalan Lille Fransa’daki 2-1’lik galibiyetinin getirdiği avantajla turu atlayan taraf oldu. Sarı-lacivertlilerin serüveni UEFA Avrupa Ligi’nde sürecek.

Jose Mourinho: Bugün bir takım kazanmayı hak etti, diğeri turu atladı

Mourinho: Şampiyonlar Ligi’nde olmayı tercih ederdim.

Karşılaşma sonrası basın toplantısında konuşan Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, “Maç içinde farklı şartlara uyum sağladık. Net pozisyonlar kaçırdık, iki topumuz direkten döndü. Bugün bir takım kazanmayı hak etti, diğer takımsa turu kazandı. Ekonomik anlamda kayıp yaşadık. Şampiyonlar Ligi bu anlamda bir destek. Ayrıca dünyanın en büyük takımlarına karşı oynama şansını kaybettik. Şampiyonlar Ligi’ni asla kazanamazdık ama bazı büyük takımları yenebilirdik. Bu şansı kaybettik” dedi.

Fred ve Ferdi’nin eksikliklerinin sonucu etkilediğini dile getiren Mourinho, “Avrupa Ligi’ne gidiyoruz. Eğer deyip devamını getirmek istemiyorum. İyi işler yapabiliriz orada ama ‘eğer’ diyorum ve devamını getirmek istemiyorum. Avrupa Ligi kurasını bekleyeceğiz. Fred ve Ferdi gibi 2 yaratıcı oyuncumuz yoktu, bunlar şiddeti yüksek oyuncular. 1 tanesinin olmaması bile zor, ama 2 tanesi olmayınca çok daha zor. Genel olarak oyuncularım ellerinden geleni yaptı, onlarla gurur duyuyorum. Eğer ‘eğer’ ile ilgili cümlemin devamını merak ediyorsanız sizi Roma-Sevilla finalini izlemeye davet ediyorum. 2022-23 sezonunda oynanan. O zaman onun devamını anlarsınız” diye konuştu.

Lille Teknik Direktörü Bruno Genesio ise şöyle konuştu: “Biz yapmamız gerekeni yaptık. Zor maçtı, karşımızda deneyimli oyuncular vardı. İyi mücadele ortaya koyduk ve her şeye rağmen tur atlamayı başardık. Bizim tarafımızda da eksikler vardı. Ferdi ve Fred olsaydı da aynı şekilde oynayacaktık. Önemli bir maçtı, penaltı kazanmak işimize geldi ama zaten biz konsantre oynuyorduk. Çok iyi atmosferde oynuyoruz ancak burada tabi ki tüm personelin hakkını vermek lazım tüm takımla çok iyi hazırlandılar. Hedefimiz lig etabına kalmak.”

Jose Morinho ve Fenerbahçe tek yürek: Çocuklar için hayallerimiz BİRJose Morinho ve Fenerbahçe tek yürek: Çocuklar için hayallerimiz BİR

Fenerbahçe-Lille maçıyla aynı gün UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda dokuz karşılaşma daha oynandı, Midtjylland (Danimarka), Bodo/Glimt (Norveç), Salzburg (Avusturya), Malmö (İsveç), Karabağ (Azerbaycan), Slavia Prag (Çekya), Sparta Prag (Çekya), Dinamo Kiev (Ukrayna) ve Slovan Bratislava (Slovakya), rakiplerini eleyerek tur atladı.

Müsabakalarda şu sonuçlar alındı:
Ferencvaros (Macaristan) – Midtjylland (Danimarka): 1-1 (0-2)
Rangers (İskoçya)- Dinamo Kiev (Ukrayna): 0-2 (1-1)
PAOK (Yunanistan) – Malmö (İsveç): 3-4 (2-2)
Ludogorets (Bulgaristan)- Karabağ (Azerbaycan): 2-7 (2-1)
Union Saint-Gilloise (Belçika)- Slavia Prag (Çekya): 0-1 (1-3)
APOEL (Kıbrıs Rum Kesimi) – Slovan Bratislava (Slovakya): 0-0 (0-2)
Bodo/Glimt (Norveç)- Jagiellonia (Polonya): 4-1 (1-0)
FCSB (Romanya)- Sparta Prag (Çekya): 2-3 (1-1)
Twente (Hollanda) – Salzburg (Avusturya): 3-3 (1-2)
Not: İlk maçların sonuçları parantez içinde yazılmıştır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.