Fenerbahçe’nin 103 gollü takımı yetim kaldı

Fenerbahçe'nin 1988-89 sezonunda 103 golle şampiyon olurken sarı lacivertlilerin başkanı olan Tahsin Kaya hayatını kaybetti.

Spor 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tahsin Kaya, 103 golle rekor kıran kadroyu oluşturan kişiydi.

Bazı takımlar vardır, unutulmaz. Mesela Galatasaray’ın 1996-2000 arasında dört kez şampiyon olup UEFA Kupası’nı kaldıran takımı tarihe geçmiştir. Gordon Milne’in üç kez şampiyonluk kazanan Beşiktaş takımında oynayan Metin -Ali- Feyyaz için besteler yapılmıştır. Fenerbahçe’nin ise unutulmaz kadrosu 1988-1989 sezonunda 103 gol atıp, 93 puan toplayan ekibidir.

Tahsin Kaya, 1937 yılında doğdu. Kaya Holding kurucuları arasında yer alan iş insanı 1986 yılında Fikret Arıcan’ın ardından Fenerbahçe başkanlığına seçildi. Tahsin Kaya’nın başkanlığının ilk yılları iyi geçmedi. Sarı lacivertliler 1986-87’de beşinci, 1987-88’de gelen sekizincilik Tahsin Kaya üstündeki baskıyı arttırdı.
1988-89 sezonuna girilirken hem kulüp içinden hem taraftarlardan tepki büyüktü. Bir sezon önce Sarıyer’den transfer edilen Rıdvan Dilmen dışında kadroda umut veren bir oyuncu yoktu. Başkan Tahsin Kaya, radikal bir karar verdi. Futbol şubesinin başına daha sonra Fenerbahçe başkanlığı da yapacak Metin Aşık’ı getirdi. Teknik direktör olarak Todor Veselinovic seçildi. Kadroda bulunan kaleci Lukovcan, Kayhan Kaynak, Abdülkerim Durmaz, Hasan Özdemir, Zafer Tüzün, Osman Denizci gibi isimlerle vedalaşıldı.

Yapılan transferlerse ise o dönem için göz kamaştırıcıydı. Schalke’den Alman efsanesi Tony Schumacher’e kale teslim edildi. Türkiye Kupası’nda Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı perişan eden Sakaryaspor’un dört yıldızı Oğuz Çetin, Aykut Kocaman, Turhan Sofuoğlu, Serdar Şenkaya kadroya katıldı. Rizespor’un teknik ayağı Hakan Tecimer, Trabzonspor’un sol beki Şenol Ustaömer, Bursaspor’un sağ beki Taygun Erdem, Sönmez Flament’ten Ergin Parlar transfer edilen diğer isimlerdi.
Ligin ilk dört haftasında Kahramanmaraş ve Samsunspor karşılaşmalarında alınan 0-0’lık iki beraberlikten sonra Malatyaspor’dan yeni kadroya katılan Orhan Kapucu Rizespor’a gönderildi. Oradan Hasan Vezir alındı. Böylece bilmecenin eksik parçası tamamlandı. Sarı lacivertilerin o kadrosu rekorları paramparça etti.

36 maçta 103 gol attı, maç başına 2,86’lık gol ortalaması yakalayarak Süper Lig tarihinin en golcü takımı olarak tarihe geçti. Toplanan 93 puan da şu ana kadar geçilemedi. Aykut Kocaman 20 golü aşan ilk Fenerbahçeli futbolcu oldu ve gol krallığını kazandı. Türkiye Kupası’nda 2-2’nin rövanşında ilk yarıyı 3-0 geride kapadıktan sonra 4-3 galip geldi. Bu maç tarihe geçti.

Tahsin Kaya, 87 yaşında vefat etti.

Bu efsane kadronun mimarlarından Metin Aşık ve Todor Veselinoviç’ten sonra başkan Tahsin Kaya da 9 Mart 2024’te gözlerini hayata kapadı. Fenerbahçe’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “1986-1989 yılları arasında Fenerbahçemizin başkanlığını yapan, 3117 sicil numaralı Yüksek Divan Kurulu Üyemiz ve kulübümüze büyük emekleri olan Tahsin Kaya’nın vefat haberini çok büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. İş insanı olarak Türkiye ekonomisine büyük katkıları olmuş Tahsin Kaya, Fenerbahçemizde başkanlık yaptığı üç yıllık döneminde sayısız başarılar kazanmıştır. Özellikle de 1988-89 sezonunda tarihi bir başarı yakalamıştır. 1988-89 sezonunu şampiyon tamamlayan Fenerbahçemiz, o sezon 21. Türkiye şampiyonluğunu kazanırken, kaydettiği 103 golle Süper Lig tarihinin en golcü takımı olarak tarihe geçti. Tahsin Kaya’nın başkanlık döneminde Fenerbahçemiz, 1988-89 sezonunda Başbakanlık Kupası’nın da sahibi olmuştu. Merhum başkanımıza Allah’tan rahmet; kederli ailesi, yakınları ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz.”

Tahsin Kaya’nın cenazesi 11 Mart pazartesi günü saat 10:00’da Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde düzenlenecek olan törenin ardından Sakarya Geyve Merkez Camii’nden ikindi namazına müteakip kaldırılacak.

Aziz Yıldırım: Fenerbahçe'nin başarısını istemeyen şerefsizdirAziz Yıldırım: Fenerbahçe’nin başarısını istemeyen şerefsizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.