FIA Başkanı Muhammed Ben Sulayem: Erdoğan ile F1 ve WRC için görüştük

FIA Başkanı Muhammed Ben Sulayem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Formula 1 ve WRC'nin Türkiye'ye dönmesi konusunda görüşme yaptığını açıkladı.

Spor 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ben Sulayem ve Erdoğan görüştü, F1 geri dönüyor.

Formula 1’de 2024 sezonu heyecanı geçen hafta sonu başladı. Bahreyn’deki ilk yarışta zafer son üç sezonun dünya şampiyonu Max Verstappen’in oldu. Bu sezon yine Red Bull’un dominasyonu bekleniyor. Sezon takviminde Türkiye yarışı yok.

Ancak F1’in Türkiye’ye dönüşü uzak değil. FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir görüşme yaptı. Ben Sulayem bunun F1 ve WRC’nin Türkiye’ye dönmesi için yapıcı bir görüşme olduğunu söyledi.

Eski Türkiye ralli şampiyonu ve FIA Dünya Motor Sporları Konseyi üyesi Serkan Yazıcı’nın katıldığı toplantıya Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı ev sahipliği yaptı. Ben Sulayem “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Görüşmelerimiz bir dizi konu üzerinde yoğunlaşırken Formula 1 ve WRC’nin Türkiye’ye dönüş olasılığını ele aldık. İstanbul Park sürücüler arasında popüler olan modern bir pist. İstanbul ise Formula 1’in dönüşünü kollarını açarak karşılayarak gelişen önemli bir metropol. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Formula 1 ve WRC gibi dünya klasiği etkinliklerin ülkeye ekonomik ve kültürel etkisinin farkında” dedi.

Formula 1'de 'en uzun sezon' resmen başladıFormula 1’de ‘en uzun sezon’ resmen başladı

İstanbul’da bulunan pistin ihalesi yakın zamanda başlamıştı. İhaleye katılım şartlarının açıklanmasıyla birlikte Intercity’nin sahipliğindeki pistin yeni bir sahibe kavuşacağı yorumları yapılmıştı. Pandemi döneminde yapılan yarışta TOSFED ve Intercity markası arasındaki ilişkinin olumsuz olduğu iddia edilmişti. TOSFED’in halihazırda yürütülen görüşmelerde aktif rol oynaması da pistin kaderi hakkında farklı yorumların yapılmasını sağlıyor. Ben Sulayem sözlerini “Türkiye’deki Üye Kulübümüz TOSFED, büyük motor sporları etkinliklerinin düzenlenmesi ve yönetilmesi konusunda zengin bir deneyime sahip. Eğer her şey bir araya gelirse, her iki dünya klası etkinliğin de Türkiye’ye dönüşünü görebiliriz” diye noktaladı. Pistin ihale şartnamesinde “Formula 1’e ev sahipliği şartı” var. TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı da konuyla alakalı FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem ile dünyanın önde gelen şampiyonaları Formula 1 ve Dünya Ralli Şampiyonası’nı yeniden ülkemize kazandırabilmek üzere istişarelerde bulunduk” açıklamasını yaptı.

Türkiye 2005-2021 yılları arasında (2005-11, 2020, 2021) dokuz kez Formula 1 Grand Prix’sine ev sahipliği yapmıştı. Ülke aynı zamanda 10 kez de WRC yarışına  ev sahipliği yaptı (2003-2010 ve 2018, 2019 ve 2020 yılları arasında).

'Uçan Hollandalı' bıraktığı yerden devam: Red Bull kanatlandı, ilk iki sırayı aldı‘Uçan Hollandalı’ bıraktığı yerden devam: Red Bull kanatlandı, ilk iki sırayı aldı

Başkana soruşturma şoku

Bu arada FIA Başkanı Bin Sulayem’in yarış kararına müdahale ettiği gerekçesiyle soruşturma altında olduğu iddia edildi. İddianın konusu ise Fernando Alonso’ya ceza verilmesini engellemek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.