Futbol hâlâ 90 dakika oynanıyor ancak artık sonunda Almanlar değil İspanyollar kazanıyor

Real Madrid, 15. Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu Alman temsilcisi Borussia Dortmund'u yenerek kazandı. Bu zafer İspanyol takımlarının Avrupa futbolunda 21. yüzyıldaki 23. final zaferi oldu.

Spor 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Real Madrid, İspanyolların Avrupa futbolundaki hakimiyetini pekiştirdi.

Gary Lineker “22 kişinin 90 dakika topu kovaladığı sonunda her zaman Almanların kazandığı bir oyundur.” diyerek tarihi bir laf etmişti. Bunu İngiliz bir futbol insanından duymak son derece önemliydi. Zira İngilizler futbolun beşiği olarak nitelendirdikleri ülkelerini her zaman dünyanın zirvesine taşıma hedefindelerdi. Bu hedefle yola çıktıkları bir başka Dünya Kupası olan 1990’da Almanların kazandığı zafer, Lineker’i bu cümleyi söylemek zorunda bırakmıştı.

Fakat 21. yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmaya yaklaştığımız şu dönemde sözün özünde ufak bir değişiklik yapmak gerekti. Zira Almanlar hâlâ eskisi kadar iddialı ve mücadeleciler ancak İspanyollar bu mücadelenin sonunda kazanan taraf olmayı kıta futbolunun adeta fıtratı haline getirdiler.

Avrupa futbolunun sefiri: Don CarloAvrupa futbolunun sefiri: Don Carlo

2001 yılının Şampiyonlar Ligi finalinde bir Alman ve bir İspanyol takım tıpkı 2024’te olduğu gibi karşı karşıya geldiler. Mücadele penaltılara kadar uzarken kazanan Bayern Münih oldu, Valencia hüsran yaşadı. Ancak bu final bugünden bakıldığında adeta milat niteliği taşıyor. Çünkü daha sonra Avrupa kupalarında oynanan en az bir İspanyol takımının mücadele ettiği tam 23 final karşılaşmasının tamamını İspanyol takımları kazandı. Bu 23 finalin dördünü iki İspanyol takımının arasında oynadığını hesaba katarsak 19 İspanyol-Diğer mücadelesinin 19’undan İspanyolların galip ayrıldığını görüyoruz.

Bu olağanüstü istatistik de bizi yazının başlığına getiriyor. Son olarak Real Madrid, Borussia Dortmund’u 2-0 mağlup ederek tarihinin 15. Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna uzandı. Söz konusu seriyi başlatan ekip 2002’deki Şampiyonlar Ligi zaferiyle yine Real Madrid’di. O sene de bir başka Alman takım Bayer Leverkusen’i 2-1 yenmişlerdi. Süreç içinde Valencia bir, Sevilla yedi, Barcelona dört, Real Madrid altı, Atletico Madrid üç ve Villarreal bir kez oynadıkları final mücadelelerinden galip ayrıldılar. Barcelona ve Real Madrid Şampiyonlar Ligi finallerinde rakiplerini alt ederken Atletico Madrid, Sevilla ve Villarreal de UEFA Avrupa Ligi finallerinde rakiplerini geçtiler.

Devler Ligi'nde sürpriz yok... Real Madrid şampiyon, Arda gülüyor!Devler Ligi’nde sürpriz yok… Real Madrid şampiyon, Arda gülüyor!

2007’de Sevilla, o zamanki adıyla UEFA Kupası finalinde Espanyol’u; 2012’de Atletico Madrid UEFA Avrupa Ligi finalinde Athletic Bilbao’yu; 2014’te ve 2016’da Real Madrid, Şampiyonlar Ligi finalinde Atletico Madrid’i geçerek zafere uzanmışlardı. Bu dört karşılaşma iki İspanyol takımının birbirine üstünlük kurmak durumunda kaldığı finaller olarak tarihe geçmişti.

Şu bir gerçek ki İspanyol takımları bilhassa 21. yüzyıldaki finalleri domine ettiler. Bazen kendilerine karşı olmak üzere çoğunlukla diğer ülke rakiplerini geçtiler. İspanyollar bu süreçte Dokuz İngiliz, Dört İtalyan, İki Alman, İki Fransız, bir Ukrayna, bir Portekiz takımını bozguna uğrattılar ve turnuvaların değişilmez şampiyonu olduklarını kanıtladılar.

Avrupa futbolunda İspanyol dominasyonu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.