Futbolda 2023’e Manchester City damgası

FIFA, 2023 yılının en iyi 11'ini ve en iyi teknik direktörünü açıkladı. 11'de Manchester City'den 6 oyuncu yer alırken en iyi teknik patron Pep Guardiola oldu.

Spor 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İşte 2023'te yılın takımı.

Manchester City, 2023 yılında kazanılabilecek ne kadar kupa varsa hepsini kazandı. Premier Lig, FA Cup, Şampiyonlar Ligi, Dünya Kulüpler Kupası, UEFA Süper Kupası. İngiliz ekip bu kupalardan üçünü tarihinde ilk kez müzesine götürürken belki de en önemlisi Şampiyonlar Ligi kupasının müzeye gelişi oldu. Yıllardır bu uğurda yatırım yapan ve Pep Guardiola ile yola çıkan camia sonunda mutlu sona uzandı.

Bu başarılı sezon FIFA’nın 2023 yılı ödüllerine yansıdı. Yılın 11’inde tam 6 City’li yer aldı. 2023 yılının en iyi 11 oyuncusu içinde bir kaleci, üç savunmacı, üç orta saha, dört hücumcu seçildi. En iyi kaleci Real Madrid’den Thibaut Courtois oldu. Savunmacılar City’den Kyle Walker, John Stones ve Ruben Dias seçildiler. Orta sahada yine City’den Kevin de Bruyne ve Bernardo Silva yanı sıra Madrid’den Jude Bellingham yer aldı. Hücum hattında Madrid’den Vinicius, Inter Miami’den Leo Messi, PSG’den Kylian Mbappe yanı sıra yine City’den Erling Haaland da kendine yer buldu. 2023 yılının en iyi teknik direktörüyse Pep Guardiola oldu. Ayrıca Messi, böylelikle 17 yıl üst üste FIFPro Yılın 11’ine girmeyi başaran tek futbolcu.

Messi ayrıca FIFA yılın futbolcusu ödülünü de aldı. Arjantinli böylelikle 8 Altın Top ödülünün yanına 8. FIFA yılın futbolcusu ödülünü koydu. Törende City’nin Brezilyalı kalecisi Ederson ise yılın kalecisi ödülüne layık görüldü.

Messi ve Haaland aynı puanı alırken kaptanlar farkıyla kazanan Messi oldu.

Fenerbahçe’nin kaptanları De Bruyne ve Messi dediler

Bosna Herkes Milli Takımı kaptanı Edin Dzeko ve Sırbistan Milli Takım kaptanı Dusan Tadic de oylamada milli takım kaptanı hüviyetiyle seçim yaptılar. Dzeko ilk sıra oyunu Lionel Messi’den yana kullanırken ikinci Haaland üçüncü Mbappe dedi. Tadic ise birinci sıraya Kevin De Bruyne’yi yazarken ikinci Messi üçüncü Mbappe dedi.

Öte yandan Türkiye Milli Takım kaptanı Hakan Çalhanoğlu birinci sırasında Messi, daha sonra Haaland ve Mbappe’ye yer verdi. Milli Takım teknik direktörü Vincenzo Montella ise birinci Messi derken ikinci Haaland üçüncü Bernardo Silva dedi.

Yılın futbolcusu için Messi’yi birinci sıraya yazan 13 kaptan şöyle: Kylian Mbappé, Mohamed Salah, Harry Kane, Luka Modric, Federico Valverde, Robert Lewandowski, Virgil Van Dijk, Romelu Lukaku, Andy Robertson, Edin Dzeko, Jan Oblak, Gianluigi Donnarumma, Falcao, Granit Xhaka.

Galatasaray'ın ev notu: 10Galatasaray’ın ev notu: 10

Kadın futbolunda yılın 11’iyse Mary Earps, Lucy Bronze, Alex Greenwood, Olga Carmona, Ella Toone, Aitana Bonmatí, Keira Walsh, Lauren James, Sam Kerr, Alex Morgan, Alessia Russo isimleriyle şekillendi. 

Yılın en iyi golüne verilen Puskas Ödülü’nü kazanan isim Guilherme Madruga oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.