Futbolda gelir şampiyonu Real Madrid: Manchester City’yi geçtiler

Dünyaca ünlü muhasebe, vergi-denetim şirketi Deloitte'un verilerine göre 2022-23 sezonunun en fazla gelir elde eden futbol kulübü Real Madrid oldu. Madrid ekibini Manchester City takip etti.

Spor 26 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Real Madrid, Manchester City'yi geride bıraktı.

Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri yalnızca yeşil sahada değil, ekonomik anlamda da rekabet halinde. Bu rekabet geride bırakılan her sezonda maç günü, yayın, reklam, sportif başarı gibi yollarla elde edilen gelirlerin toplanması sonucu kulüplerin birbirleriyle kıyaslanmasıyla ölçülüyor.

Bu ölçüm konusunda en güvenilir kaynaklardan biri olan dünyaca ünlü şirket Deloitte 2022-23 sezonuna dair veriler yayınladı. Buna göre 2022-23’ün gelir şampiyonu Real Madrid oldu. Madrid ekibi Premier Lig, FA Cup ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak büyük başarıya imza atan Manchester City’yi geride bırakmayı başardı.

Real Madrid Xavi'yi hedef aldı: Şampiyonlukları şüpheliReal Madrid Xavi’yi hedef aldı: Şampiyonlukları şüpheli

Arda Güler’in formasını giydiği Madrid kulübü 2022-23 sezonunu 831 milyon euro gelirle kapadı. Real 2017-18 sezonundan bu yana ilk kez zirvede yer aldı. Ne Şampiyonlar Ligi ne de LaLiga’da mutlu sona ulaşamayan Madrid’in bu denli gelirle zirvede yer alması dikkat çekti. Madrid’i 826 milyon euro ile Şampiyonlar Ligi yarı finalinde saf dışı bırakıp ardından İstanbul’da mutlu sona uzanan Manchester City takip etti. Listenin üçüncü sırasında geçen sene beşinci sırada yer alan PSG var. Fransız kulübü 802 milyon euro kazandı. Yedinci sıradan dördüncülüğe yükselen Barcelona ise 800 milyon euro gelir elde etti. Beşinci sırada istediği başarılara bir türlü ulaşamayan Manchester United bulunuyor. Kulüp hisselerinin yüzde 25’ini geçen haftalarda INEOS’un sahibi Sir Jim Ratcliffe’e devreden ve yeni bir döneme giren United geçen sezonu 746 milyon euro gelirle geçti.

İlk 20’de bulunan kulüplerin geliri toplamda yüzde 14 artış gösterdi ve 10.5 milyar euro’ya çıktı. Ticari gelirler 4.4 milyar euro, maç günü gelirleri 1.9 milyar euro’yu buldu. Ticari gelirler Covid-19’dan etkilenen 2019-20 sezonu hariç tutulduğunda 2015-16 sezonundan bu yana ilk kez en büyük gelir akışı olarak yayın gelirlerini geride bıraktı ve ilk 20 kulüpten 17’si bir önceki yıla göre gelir artışı bildirdi.

Açık yeşil renkli alanlar ticari gelirleri, koyu yeşil renkli alanlar yayın gelirlerini ve yeşil renkli alanlar maç günü gelirlerini ifade ediyor.

Manchester kulüpleri haricinde ilk 10’da yer alan diğer İngiliz takımları Liverpool, Tottenham, Chelsea ve Arsenal oldu. Newcastle 17. sırada yer alırken West Ham United da 18. sırada yer aldı. Alman devi Bayern Münih altıncı olurken İtalyan devi Juventus listeye 11. sıradan giriş yaptı. Borussia Dortmund kendine 12. sırada yer bulurken Milan 13. oldu. Inter 14. sırada yer alırken Atletico Madrid 15, Eintracht Frankfurt 16, Napoli 19 ve listedeki ikinci Fransız ekibi Marsilya 20. oldu.

İşte 2022-23 sezonunun gelir liderleri.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.