Galatasaray artık onunla uçacak: Yeni kanat Tete!

Son şampiyon Galatasaray, Brezilyalı sağ kanat Tete’yle 4+1 senelik sözleşme imzaladı. Oyuncuyla alakalı resmi açıklamanın bugün içinde yapılması bekleniyor. işte yeni sağ kanadın artıları, eksileri, potansiyel yararları ve yazabileceği eksiler…

Spor 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Tete Galatasaray'ın başını yakabilir.

Tete, uzun süredir menajeriyle beraber takım arayışındaydı. Oyuncunun ismi ilk olarak Fenerbahçe ile anıldı. Sarı-lacivertliler oyuncunun transferinin uygun görülmediğini resmi kanallardan açıkladı. Ardından dün gelen haberlere göre Galatasaray Brezilyalıya 4+1 senelik imza attırdı. Sarı-kırmızılılar oyuncuya senelik 2.8 milyon Euro maaş ve 3.1 milyon Euro imza parası verecek.

Mateus Cardoso Lemos Martins, kısaca Tete 15 Şubat 2000 tarihinde dünyaya geldi. Brezilyalı isim futbol kariyerine ülkesinde başladı. Son derece atletik özelliklere sahip ve hızlı bir oyuncu olan Tete, Gremio altyapısından çıktıktan sonra A takımda Avrupa ekiplerinin dikkatini çekmeye başladı. Şubat 2019’da henüz 19 yaşındayken 15 milyon Euro karşılığında Ukrayna ekibi Shakthar Donetsk’in yolunu tuttu.

Tete, çıkış yaptığı Shakthar formasıyla.

Burada 2019-20 sezonunda genç yaşına rağmen düzenli olarak forma giydi. Aynı istikrarı bir sonraki sezonda da sürdürdü. 21 Ekim 2020 tarihinde Real Madrid’e karşı deplasmanda oynanan ve Donetsk’in 3-2 kazandığı maçta 1 gol ve 1 asistle öne çıktı. İlk iki sezonunda toplamda 70 maça çıkıp 17 gol attı ve 10 asist yaptı. Sonraki sezonun devre arasından sonra Tete’nin kariyeri farklı bir noktaya doğru gitti. Rusya’nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya müdahalesi sonrası Ukrayna ülkesi içinde oynayan oyuncuların farklı ülke takımlarına transferinin yolunun açılmasıyla Brezilyalı isim Fransa’nın yolunu tuttu.

Tete, Ligue 1’de Lyon forması giydi. İlk sezonunda 11 maça çıktı 2 gol ve 5 asist yaptı. 2022-23 sezonunun ilk yarısında Lyon forması giymeye devam ederken Fransız ekibinde 19 maçta forma giydi. Bu maçlarda 6 gol atıp 3 asist yaptı. Ardından belki de oyun tarzıyla olması gereken lig için İngiltere’nin yolunu tuttu. Ligde kalma mücadelesi veren ve sürüncemede bir sezon geçiren Leicester City’ye imza attı. Buradaki kariyerine golle başladı fakat istediği gibi devam edemedi. Leicester’daki kariyeri 14 maç sürdü ve 1 gol atabildi.

Leicester dönemi istikrarsızlıklarla dolu olsa da kalitesini göstermesi açısından iyi geçti.

Söylentiler…

Sezon bittikten sonra kiralık anlaşması sona eren oyuncu bonservisini Donetsk’ten alıp kariyerine devam edeceği takımı arıyordu. Bu yolda menajeri oyuncuyu içinde Türk kulüplerinin de bulunduğu birçok takıma önerdi. Tete temmuz ayının sonuna doğru bonservisini Ukrayna ekibinin elinden aldı. Sözleşmesinin bitmesine 6 ay vardı. Ardından İstanbul’a geldi ve öncelikle ismi Fenerbahçe’yle geçen oyuncunun birçok takıma önerildiği öğrenildi.

Bir süre Bodrum’da tatil yaptıktan sonra İstanbul’a dönen Tete, takım arayışlarını sürdürdü. Bu sırada hem Fenerbahçe hem Galatasaray’ın adı anılıyordu. Tarihler 7 Ağustos’u gösterdiğinde oyuncunun Galatasaray’a yakın olduğu belirtildi. Aynı akşam Fenerbahçe resmi kanallarından oyuncunun değerlendirilmesi sonrası “teknik ve hukuki” açıdan transferinin uygun bulunmadığı belirtildi. 8 Ağustos’ta ise sarı-kırmızılıların oyuncuyla anlaştığı fakat menajerinin blöf yapma niyetiyle İngiltere bileti aldığı haberleri ortaya atıldı. Öte yandan Galatasaray’ın, oyuncunun Shakthar’la sözleşme fesih sürecinin FIFA nezdinde hukuki bir sorun teşkil edip etmeyeceğini araştırdığı da belirtiliyordu. Dün gelinen noktada Galatasaray’ın Tete’yle anlaştığı ve 4+1 senelik sözleşmeye imza attırdığı bildirildi. Galatasaray’ın transferi açıklarken Fenerbahçe’ye tıpkı Zaha konusunda olduğu gibi “çalım” mesajı verip vermeyeceği merak teşkil eden konulardan biri ancak Fenerbahçe, durumun böyle anlaşılmaması olsa gerek birkaç gün önceden transferden çekildiğini açıklamıştı.

Tete, transferi işte böyle bir sürecin sonunda gerçekleşti. Yılan hikayesine doğru giden transfer süreci Galatasaray’ın yeni sağ kanat transferi yapmasıyla sona erdi. Peki oyuncu Galatasaray için neler vadediyor, gelin biraz da bu kısma bakalım…

Tete ve transfer süreci boyunca gündem olan menajeri.

Kalite ikamesi

Her şeyden önce oyuncunun ana mevkisini belirtmek lazım: Sağ kanat. Dolayısıyla bu transferi ya Nicolo Zaniolo’nun gidişi ya da Milot Rashica’nın gelmeyişi olarak yorumlayabiliriz. Okan Buruk’un “Rashica listenin başındaki isim” söylemi üzerinden düşünürsek Zaniolo’nun ayrılığının yakın olduğunu varsayabiliriz. Nitekim hem Zenit hem de Aston Villa haberleri ve Juventus iddialarının üstüne bu varsayımın içinin boş olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla Galatasaray’ın Tete transferi Zaniolo yerine yapılmış bir kalite ikamesi.

Öte yandan oyuncu bir fırsat transferi. Her açıdan bunu söyleyebiliriz. Donetsk’le olan sözleşmesinin feshedilme şekli, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın hukuk departmanlarının transfer sürecinde araştırma yapma gerekliliği… Bu durum belki de Avrupa takımlarını oyuncudan uzak tuttu. Zira tam anlamıyla uyum sağlayamamış olsa da oyuncu yeteneğini hem Lyon hem de Leicester formalarıyla da sergilemişti. Yalnızca 23 yaşında oluşu ve yetenekleri göz önüne alınınca Tete’nin 5 büyük ligden birine kapağı atmaması için sportif bir sebep yoktu. Tabii belki de menajerinin istediği komisyon veya imza parasının Avrupa kulüpleri nezdinde “astronomik” olduğu da ihtimaller arasına alınabilir.

Zarar şampiyonu GalatasarayZarar şampiyonu Galatasaray

Hem hızlı hem teknik hücum silahı

Oyuncunun artılarına ve eksilerine gelecek olursak; en büyük artısı gole yakın olmayı sevmesi denebilir. Sürekli olarak denediği savunma arkası koşularıyla rakip takımlara tehdit oluşturuyor. Galatasaray’da derine gelen Icardi’nin (geçen sezon 7 asisti vardı), uzun top atan Abdülkerim Bardakcı’nın, orta sahadaki iyi pasör Kerem Demirbay’ın ve ters kanattaki asistçi Kerem Aktürkoğlu’nun pasları Tete’yi besleyecektir.

Oyuncunun ilk dokunuşunun enfes olduğunu belirtmek lazım. Tam bir Brezilyalı kadife bileğine sahip demek yanlış olmaz. Hem hızı hem de top hakimiyetiyle beraber rakip eksiltme özelliği son derece iyi. Savunma arkası koşularıyla geniş alanda fazlasıyla büyük tehdit olan oyuncu top hakimiyetiyle de dar alanda kapalı savunmaları açma konusunda takımına yardım edecektir. Bu özelliği Wilfried Zaha gibi bir oyuncuyla birleştiğinde rakip savunmalar için fazlasıyla baş ağrıtıcı olacaktır.

Oyuncu orta sahaya yaklaşarak al ver yapma ve orta sahalarla beraber atağı olgunlaştırmaya yatkın. Bu açıdan Lyon günlerinde izlediğim maçlarda birlikte az oynayabilmiş olsa da Lucas Paqueta kalitesiyle beraber iyi işler çıkardığını gözlemledim. Ayrıca Lyon’da hem iki hem üç orta sahalı düzende oynadı. Üç orta sahalı sistemde daha rahat olduğunu söylemem lazım. Bu açıdan Galatasaray’a uyumu rahat olacaktır.

Oyuncunun eksi yönlerinden benim gözüme çarpan en belirgini bilhassa kendi yarı alanında topu aldıktan sonra kendi başına ileri gitme isteği. Bu istek bazen çıkarken top kaybına sebep olabiliyor ve savunması dengesiz kalabiliyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde benzer sıkıntıyı yaşattığı bir an var. Sadece Premier Lig’de değil Fransa Ligue 1 maçlarında da izlerken örneğine birkaç kez rastladığım bir durumdu. Söz konusu özelliği törpülemesi ve çıkarken topu güvenli limana yanaştırmayı araması gerekecek. 1.75 boyu ve kendisini hızlı kılan ince yapısı bazen ikili mücadelelerde yenilmesine sebep oluyor. Bu açıdan kapalı savunmalar ona ekstra önlem alırsa ezilebilir. Ancak çevik ve dirençli olduğunu belirtmek gerek, yalnızca doğal fizik yapısı ince ve kısa.

Bu pozisyonda Tete’nin topu ileri taşıma ısrarı top kaybına yol açtı.

Savunma yardımı ve takım savunmasına katkısı tartışılabilecek özelliklerinden biri. Genelde basketbol oyuncuları için kullanılan “motoru yüksek” tabiri kullanılabilir. Enerjisi hiç düşmüyor. Gelin görün ki pozisyon alma becerisi o kadar da gelişmiş değil. Bu açıdan arkasında savunma özelliği iyi bir sağ bekle tamamlamak isabet olabilirdi. Genç Sacha Boey’in bu açıdan kendini geliştirmesi ve göstermesi gerekebilir.

Özetlemek gerekirse Galatasaray Zaniolo yerine kalite açısından iyi bir ekleme yapıyor denebilir. Ancak oyuncu özellikle diğer kanatta Zaha varken takım savunması açısından sıkıntı yaratabilecek özelliklere sahip (bilhassa Şampiyonlar Ligi’nde). Galatasaray’ın hukuki açıdan sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını zaman gösterecek. Bir diğer yandan oyuncunun göstereceği gelişim bir sonraki transferinde Galatasaray’a olası Zaniolo satışında kazanmayı umduğu miktarları getirip getiremeyeceğini de gösterecek.

Galatasaray Slovenya'da fişi çektiGalatasaray Slovenya’da fişi çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.