Galatasaray Şampiyonlar Ligi öncesi son durakta

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi play-off turu ilk maçında bu akşam 22.00'de Norveç ekibi Molde'ye konuk olacak. Sarı-kırmızılılar ikinci turda Zalgiris'i, üçüncü turda Olimpija Ljubljana'yı eledikten sonra Molde'ye rakip olmuştu.

Spor 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Galatasaray Molde karşısına çıkıyor.

Galatasaray, bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterme şansına sahip tek Türk kulübü olarak yola çıktı. Yıllar yılı gitgide geriye giden ülke puanından sebep sarı-kırmızılılar bu şansa sahip tek Türk kulübü olmasının yanı sıra söz konusu şansa erişmek için 3 eleme turu geçmek durumundaydı. 2. ön eleme turunda Litvanya’dan Zalgiris’i eleyen ekip 3. eleme turunda Olimpija Ljubljana 3-0 ve 1-0’lık skorlarla geçti. Süper Lig yarışına Kayserispor beraberliği sonrası Trabzonspor galibiyetiyle devam eden sarı-kırmızılılar Şampiyonlar Ligi grupları öncesi son engeli aşmak üzere Molde deplasmanına çıkacak.

Molde’yi tanıyalım

Cim-Bom, play-off aşamasında eşleştiği Molde’yle ilk karşılaşmasını bu akşam 22.00’de Norveç deplasmanında oynayacak. Norveç Ligi’nde an itibarıyla devam eden sezonda 19 maça çıktı, 34 puan topladı ve 4. sırada yer alıyor. Norveçli Erling Moe yönetimindeki ekip ligde son 9 maçını kaybetmedi ve bu açıdan formdalar. Kuzey ekibi de tıpkı Galatasaray gibi Şampiyonlar Ligi macerasına 2. eleme turundan başladı. 2. turda HJK Helsinki’yi geçen takım 3. turda ise Faroe Adaları temsilcisi Klaksvik’i geçti. Rövanşının 29 Ağustos Salı Rams Park’ta saat 22.00’de oynanacağı eşleşmenin ilk maçı, 11 bin 800 kapasiteli Aker Stadion’da oynanacak. Molde tarihinde 5 Norveç şampiyonluğu ve 5 Norveç Kupası bulunuyor. Kuzey ekibinin kadro değeri 25.5 milyon Euro. Molde’de sezonun en golcü ismi 7 kez ağları havalandıran Ola Brynhildsen. Norveç ekibinin kadrosunda bulunan tanıdık isimse eski Galatasaraylı Martin Linnes. Linnes, Ocak 2016’da dahil olduğu Galatasaray kadrosunda 5.5 sezon forma giydi, iki kez Süper Lig şampiyonluğu yaşayan bek oyuncusu Türkiye Kupası ve Süper Kupa zaferleri de yaşadı. 146 kez sarı-kırmızılı formayı giyen deneyimli isim 5 kez gol attı.

Galatasaray ve Trabzonspor’dan sonra Beşiktaş da ‘hakem’ dediGalatasaray ve Trabzonspor’dan sonra Beşiktaş da ‘hakem’ dedi

Galatasaray’ın son durumu

Oynadığı 6 resmi maçın hiçbirinde kaybetmeyen ve 4 galibiyet, 2 beraberlikle sezona giriş yapan Galatasaray’da takıma giren Mauro Icardi, Olimpija Ljubljana rövanşı ve Trabzonspor maçlarından attığı gollerle farkını hissettirdi. Arjantinlinin, Molde deplasmanında gol umudu olması bekleniyor.

Sarı-kırmızılıların kadrosunda dikkat çeken eksik Lucas Torreira. Olimpija eşleşmesinin rövanşında direkt olarak kırmızı kart gören Uruguaylı Norveç’teki maçta takımına katkı sağlayamayacak. Torreira dışında bildirilen kadroda Wilfried Zaha da sakatlığı nedeniyle kadroda yer almadı. Bu eksiklerin yanı sıra UEFA’ya iletilen son listede Kerem Demirbay ve Tete gibi yeni transferler yer buldu. Galatasaray’ın Molde maçı için ilettiği kadro şöyle: Fernando Muslera, Leo Dubois, Angeliño, Fredrik Midtsjö, Kerem Aktürkoğlu, Kerem Demirbay, Mauro Icardi, Dries Mertens, Yunus Akgün, Atakan Ordu, Günay Güvenç, Tete, Halil Dervişoğlu, Berkan Kutlu, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Sergio Oliveira, Emin Bayram, Abdülkerim Bardakcı, Jankat Yılmaz, Barış Alper Yılmaz, Baran Aksaka, Hamza Akman, Kazımcan Karataş, Sacha Boey, Cedric Bakambu.

Galatasaray kadrosunda bulunan Fredrik Midtsjö ise ülkesi takımı Molde’ye rakip olacak. Norveçli oyuncu 2011-2017 yılları arasında Molde’nin büyük rakiplerinden Rosenborg’un formasını giymişti. Norveç ekibinde oynadığı dönemde Molde’ye karşı 9 kez forma giyen oyuncu bu maçların 5’inde galibiyet sevinci yaşadı, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet gördü. Oyuncu Molde’ye karşı 2 gol attı.

Trabzonspor'dan Galatasaray ve Dursun Özbek'e tepki: Gelecek maçlara ipotek koyuyorTrabzonspor’dan Galatasaray ve Dursun Özbek’e tepki: Gelecek maçlara ipotek koyuyor

Tete konusunda Buruk: Maç saatine kadar sonuç alabilirsek…

Galatasaray’da Molde maçı öncesi düzenlenen basın toplantısında Okan Buruk ve Victor Nelsson soruları yanıtladı. Buruk, son derece heyecanlı olduklarını ve Şampiyonlar Ligi için yolun sonuna geldiklerini söyledi. Victor Nelsson da Şampiyonlar Ligi’nde oynamanın her futbolcunun hayali olduğunu belirtti.

Deneyimli teknik direktör Okan Buruk kadroda olmasıyla dikkat çeken Tete konusunda “Tete’yle ilgili süreç devam ediyor. Buraya getirdik, yarın akşama kadar oynama izninin çıkma şansı var. Yarın akşam maç saatine kadar sonuç alabilirsek, olabilir. Alamazsak da bir sonraki maça yetişeceğini düşünüyoruz. Takımla olup, atmosfere alışsın istedik.” açıklamasında bulundu. Tete, transfer olmadan birkaç hafta önce Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk’le olan sözleşmesini tek taraflı feshetmiş, Ukrayna ekibi de konu hakkında FIFA’ya başvurarak hem Tete hem de Galatasaray’a yaptırım uygulanmasını talep etmişti.

Okan Buruk açıklamalarında Galatasaray taraftarını överken son olarak hafta sonu maçların ertelenmesi kararı veren TFF’ye de teşekkür etti.

Okan Buruk ve Victor Nelsson Molde maçı öncesi soruları yanıtladılar.

Linnes’in durumu belli değil

Maç öncesinde Molde cephesinde basın toplantısında konuşan Erling Moe, eski Galatasaraylı takım kaptanı Martin Linnes’in oynayıp oynamayacağının belli olmadığını belirtti. Forvet Veton Berisha’nın kesin olarak forma giyemeyeceğini belirten Moe, Galatasaray’ın zayıf yönlerine çalıştıklarını vurguladı.

Avrupa’da 307. sınav

Galatasaray, Avrupa kupalarında 306. kez sahne alacak. Cim-Bom daha önceki 306 maçta 109 galibiyet alırken 115 mağlubiyet ve 82 beraberlik aldı. Bu maçlarda 408 gol attı, 405 gol yedi. Daha önce Devler Ligi elemelerinde 30 kez maça çıkan Galatasaray bu maçlarda 20 galibiyet, 7 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı. 68 gol atıp, 31 gol yedi. 7 kez doğrudan olmak üzere 16 kez Şampiyonlar Ligi’ne kalan Cim-Bom, ön eleme aşamasını 9 kez geçmeyi başardı ve 2 kez elendi. Son 16 Avrupa maçında 1 kez yenilen Galatasarayü, son 8 deplasman maçının hiçbirinde kaybetmedi.

Galatasaray Norveç takımlarına karşı 5. kez mücadele edecek. Daha önce 1998-99 sezonunda Şampiyonlar Ligi 1. tur B Grubu’nda Rosenborg ile karşılaşan sarı-kırmızılı ekip deplasmanda 3-0 yenildi ve İstanbul’da da 3-0 kaybetti. Okan Buruk söz konusu maçlarda futbolcu olarak Galatasaray adına sahadaydı. 2005-06 sezonunda UEFA Kupası’nda Tromso ile 1. eleme turunda karşı karşıya gelen Cim-Bom ilk maçı deplasmanda 1-0 kaybettikten sonra sahasında 1-1 berabere kalıp rakibine elenmişti. Bu hüsran Galatasaray tarihindeki en büyük şoklardan biri olarak kayda geçmişti. Molde, daha önce Türk takımlarıyla dört maç yaptı, hiç kazanamadı. 2021-22 sezonunda Trabzonspor’la UEFA Avrupa Konferans Ligi elemesinde 1-1 ve 3-3 berabere kalan takım elenmişit. Norveç ekibi 2015-16 sezonu UEFA Avrupa Ligi A Grubu’nda Fenerbahçe’ye 2-0 ve 3-1’lik skorlarla mağlup olmuştu.

Galatasaray Avrupa kupaları tarihindeki en farklı galibiyetini 2009-10 sezonu UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turu rövanş maçında Maccabi Netanya’ya karşı 6-0’la aldı. Sarı-kırmızılı takım, 1972-1973 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası 1. turunda Alman ekibi Bayern Münih’e, 2019-2020 sezonunda da Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid’e 6-0’lık skorlarla kaybetti ve tarihinin en farklı yenilgilerini yaşadı. Daha önce 2000 senesinde UEFA Kupası’nı kazanan temsilcimiz aynı yıl Real Madrid’i mağlup ederek UEFA Süper Kupası’nı da müzesine götürmüştü. Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde yükseldiği en yüksek seviyeyse 1988-89 sezonundaki yarı final.

Galatasaray'ın Ziyech'i açıklama şekli dünya basınında gündem olduGalatasaray’ın Ziyech’i açıklama şekli dünya basınında gündem oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.