Galatasaray’da ‘bilet’ savaşları… Kimler kimlerle beraber?

Galatasaray'daki karaborsa bilet skandalı iddiasında yönetimden taraftar grubuna; TRT'den polisle savcılara kadar kadar pek çok iddia var. Gün gün yaşanalar ve sarı kırmızılılardaki savaşın perde arkası...

30 Ağustos 2024
Erden Timur, Dursun Özbek ve Eray Yazgan... Fatih Altaylı 2018'de tefecilikle suçladığı Dursun Özbek'le...

Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Galatasaray’ın içi bir süreden beri karışık. Karışıklığın sebebi ise kulüpteki bazı yöneticilerin Galatasaray adına satılması gereken biletlerden kişisel kazanç elde ettiğine dair havada uçuşan iddialar.

Divan Kurulu’nda Hayri Kozak’ın ‘Aralarında yöneticilerinde bulunduğu 18 kişi hakkında soruşturma yürütülüyor’ demesiyle Galatasaray’da karaborsa bilet skandalı iddiaları patladı. Gazeteci Fatih Altaylı’nın iddiayı gündeme getirip Galatasaray Genel Sekreteri Eray Yazgan’ın adını vermesiyle iş büyüdü. Fatih Altaylı, Dursun Özbek’e tekrar başkan seçildiği kongreden önce kulüpte karaborsa bilet satıldığına dair iddiaları anlattı. Özbek ‘Konuyu araştıracağım’ dedi.  Art arda birçok iddia ortaya atıldı. İşte karaborsa bilet skandalında yaşananlar….

* 9 Ağustos: Galatasaray – Hatayspor maçından önce tamamen satılmış kombine tribün biletleri karaborsaya düştü. Maçta 211 ve 216 numaralı blokların tamamen boş olması dikkat çekti.

* 14 Ağustos: Galatasaray Divan Kurulu’nda Hayri Kozak “Karaborsa bilet olaylarıyla ilgili 18 Galatasaraylı Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturmaya çağrıldı, içlerinde yönetim kurulu üyelerimiz de var” dedi. Dursun Özbek iddiayı yalanlayarak ‘palavra’ dedi. Hayri Kozak yanıt vermek istemesine rağmen ona bir daha söz verilmedi (linkte).

* 21 Ağustos: Fatih Altaylı yayınladığı videoda Hayri Kozak’ın dile getirdiği karaborsa bilet satışıyla ilgili konuştu. Altaylı “Kulüp içinde görevli birtakım isimlerin bazı taraftar gruplarıyla birlikle hareket ederek kulüpten para çaldığı ya da kulübün kaynaklarını kendi lehlerine kullandıkları yönünde çok ciddi iddialar var. Bununla ilgili açılmış soruşturmalar var. Bunun içinde kulübün genel sekreterinin (Eray Yazgan) ve bir yönetim kurulu üyesinin isimleri geçiyor” dedi (linkte).

* 21 Ağustos: Young Boys ile Galatasaray arasında oynanan Şampiyonlar Ligi play-off maçıyla ilgili bir iddia sosyal medyada @og24_v2 isimli kullanıcı tarafından dile getirildi. Buna göre İsviçre’de yaşayan bir kişi Bern’deki maç için Galatasaray tribününden bilet almak istedi. 19 Ağustos’ta Young Boys resmi sitesinden yaptığı bir açıklamayla Galatasaray kontenjanındaki biletlerin tükendiğini duyurdu. Young Boys kulübü ile yaptığı görüşmede biletlerin Galatasaray tarafından alındığı bilgisi verildi.

Biletlerin karaborsa satıldığı sitede TRT maili kullanan bir kişi satış yaptı.

Bu kişi Almanya merkezli bir karaborsa bilet sitesinden VIP kategori bilet buldu. Normalde 70 frank’a satılması gereken biletler için her birine 325 euro ödeyerek iki bilet satın aldı. Karaborsadan alınan biletin sahibinin kişisel bilgileri site tarafından paylaşıldı. Bileti B.D. isimli bir kadından almasına rağmen biletler E.B.K. isimli bir şahıstan ve kurumsal bir e-posta adresi olan [email protected] üstünden transfer edildi. Maç günü yanındaki kişilerin de aynı şekilde karaborsa bilet aldığını öğrendi. Biletlerin alındığı tribünde Galatasaray yöneticileri, Okan ve Yiğit Buruk, Ayhan Akman gibi isimler de vardı. Paylaşımda “Burada adı geçen tüm kişilerin isimleri, bilet ve koltuk numaraları, banka dekontları, biletin transfer edildiği adresi gösteren e-posta ve telefon görüşmeleri, Young Boys kulübü ve Credit Suisse ile yapılan telefon görüşmelerinin kayıtları ve hatta maç günü tribünde Galatasaray yöneticileri ile çekilmiş fotoğraflar, talep edilirse yasal mercilerle paylaşılacaktır” dendi.

* 22 Ağustos: Oda Tv ‘özel’ haberinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayetin ardından örgütlü suçlar bürosu tarafından soruşturma başlatıldığı iddia edildi. Şikayetin gerekçesi Galatasaray’da kombine olarak satılmayan yaklaşık 10 bin biletin yüksek fiyatlarla devredilmesiydi. İddiaya göre satışa çıktığı andan itibaren özel bir uygulama ile koltukların büyük çoğunluğu satılmış gibi gösterilerek işaretlendi. Normal fiyatından satın verilen biletler 5 bin euro’ya kadar varan ücretlerle karaborsada satıldı. Bu yöntemle satılan biletlerden sezonda 56 milyon euro rant elde edildi.

* 23 Ağustos: Eray Yazgan sosyal medyasından Fatih Altaylı hakkında sert ifadeler bulunan bir açıklama yaptı. Galatasaray’da 1 kuruş menfaat sağlamadığını iddia eden Yazgan ‘karaborsa bilet satışı üzerinden gelir kazancı sağladığı’ iddialarında adının geçmesi üzerine savcılığa başvurdu. Savcılıktan ‘Konu hakkında yürütülen bir soruşturma yoktur’ yanıtını aldı.

Galatasaray'da bilet yolsuzluğu iddiaları: Suçlama Dursun Özbek'e uzandı, yönetimden sert yanıtGalatasaray’da bilet yolsuzluğu iddiaları: Suçlama Dursun Özbek’e uzandı, yönetimden sert yanıt

* 23 Ağustos: Bir sponsorla yapılan imza töreninde başkan Dursun Özbek “Galatasaray ve karaborsa bilet satışı yan yana getirilmek isteniyor. Sistemi bilen biri olarak net söyleyebilirim; bizim bilet satışımız elektronik ortamda veya adrese yapılıyor. Buradan tekrar çağrıda bulunuyorum; elinizde belge, bilgi varsa gelin bize söyleyin. Burada ilk davranan, üzerine giden kişi, o insanların gerekli cezayı alması için ilk harekete geçecek kişi benim, Galatasaray camiasıdır. Bundan sonra iddiam şudur, eğer biri bu işi bilir gibi, elinde belge var gibi söylüyorsa, bana müracaat etmiyorsa o kişiyi müfteri olarak yaftalamak lazım” dedi (linkte).

* 26 Ağustos: Hayri Kozak ve Fatih Altaylı Lider Haber kanalındaki Telegol programına telefonla bağlanarak konu hakkında konuştu. Eray Yazgan ve yönetim kurulu üyesi Alper Narman’ın ismini veren Kozak “Dursun Özbek kenarda köşede ‘içeriden vuruluyoruz’ diyeceğine başkanlığını yerine getirip soruşturmayı yapsın ve hepimiz rahat etsin. Yapmadığı sürece Dursun Özbek zan altında kalacaktır” dedi. Fatih Altaylı ise şunları söyledi: “Birilerinin Galatasaray üzerinden cebini doldurması ya da parasını başkalarına peşkeş çekmesi kabul edilebilir değil. Başkanın konu hakkında eyleme geçmesi gerekirdi fakat yapmadı, bilemiyoruz belki o da bu işin içindedir. Belki burada söylemeye dilimin varmadığı başka ilişkiler söz konusudur” (linkte).

* 27 Ağustos: Fatih Altaylı ‘Dürüst bir yönetim soruşturmayı kendi başlatırdı’ diye bir yazı kaleme aldı. Altaylı şu iddialarda bulundu: “Kulübün bilet satışlarından ve kombinelerden sorumlu kişinin yardımcısı konumundaki Emircan’ın kulüpteki görevi bu konunun gündeme gelmesinden sonra niye aniden değiştirildi? Neden apar topar başka bir departmana kaydırıldı? Emircan adlı bu şahsın banka hesapları bir an önce incelenmeli. Çünkü kulüp içinden gelen bilgilere göre paralar bu kişinin hesabına aktarılıyor. Oradan paylaştırılıyor. Galatasaray’ın stadındaki kamera kayıtları incelendiğinde stat güvenlik odasının arka tarafındaki gizli bir oda dikkat çekecektir. Derbi maçlarının ve önemli maçların oynandığı günler bu odayı üç kişinin üs olarak kullandığı görülecek. Bu üç kişi Eray Yazgan, Alper Narman ve eski Adnan Oktar müridi Bora Bahçetepe. Kulüp çalışanlarının bana verdiği bilgiye göre kayıt dışı bilet operasyonu bu odadan idare ediliyor. Güvenlik kamerası kayıtları silinmeden bu kayıtların güvenceye alınması gerek. Bu arada bu rezaleti organize edenler şu anda harıl harıl savcı organize etmeye çalışıyorlar. Kaçınılmaz hale gelen soruşturmanın hiç değilse Galatasaray Spor Kulübü üyesi ve bu işi kapatacak bir savcıya verilmesi için tüm siyasi güçlerini kullanıyorlar. Bunun için Federasyon yönetiminde bulunun bir Galatasaraylıyı da devreye sokmaya çalışıyorlar. Soruşturmanın Savcı A. A.’ya verilmesi halinde bu dosyanın kapatılacağını düşünüyorlar.”

27 Ağustos: Galatasaray – Young Boys karşılaşmasının biletleri yaklaşık 2.5 yıllık aradan sonra saniyeler içinde tükenmedi. Karaborsa bilet satışı iddialarından sonra maç saatine kadar stadyumda boş yerler kaldı.

27 Ağustos: Youngs Boys maçına dört saat kala Galatasaray yönetiminin tümünün imzasıyla sosyal medyadan açıklama yayınlandı. Açıklamada “Önce bir soruşturma var yalanıyla başlayan, sonra yönetim kurulu üyelerimizden bazılarının bu suçlamayla ifadeye çağrıldığı iftirasıyla devam eden spekülasyonların sahiplerini en kısa zamanda iddialarını ispatlamaya davet ediyor; eğer ispatlayamazlar ise kendilerine Galatasaray düşmanlarına karşı verdiğimiz mücadelenin aynısını vereceğimizi ilan ediyoruz” dendi (linkte).

28 Ağustos: Gece 1.30’da YouTube’da yayın yapan Uğur Karakullukçu, Eray Yazgan ve Alper Narman hakkında suçlamalarda bulundu. Galatasaray yönetiminin yayınladığı bildiriye yönetimden katılmayan isimler olduğunu söyleyen Karakullukçu ekonomik olarak zor durumda olan Eray Yazgan’ın zenginleşip kendine yeni bir Mercedes aldığını ve özel sürücü tuttuğunu söyledi. Karakullukçu, Alper Narman’ın 2 milyon euro’ya Narlıdere’de bir gayrimenkul aldığını iddia ederek “Kulübe hayali spor okulları gezileri düzenletip paralar alınıyor. Eray Yazgan her hafta Sebahattin Şirin (ultrAslan lideri) ile buluşuyor” dedi.

* 28 Ağustos: UltrAslan, Young Boys maçında astıkları Filistin pankartları nedeniyle kendilerine saldırdığını savundu.

Ahmet Çakar yönetimle ilgili bir yazıyı sosyal medyasından paylaştı.

* 28 Ağustos: Eski hakem ve yorumcu Ahmet Çakar sosyal medyadan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’e çağrıda bulunarak bir yazı paylaştı. Yazıda özetle şu iddialarda bulunuldu: “Akman’ın yardımcısı Emircan. Paralar onun hesabında toplanıyor oradan paylaştırılıyor. Kendisine de ufak bir pay veriliyor. Mutlaka onun hesabı soruşturmaya dahil edilip incelenmeli. Şu son bir haftada içinde yeri apar topar değiştirildi, başka bir departmana geçirildi. İşin en acı kısmı başkana gitmesi gereken pay başkanın şoförü Ümit abinin hesabında toplanıyor, bu iletişim de oğlu Gökhan üzerinden sağlanıyor. İki haftadır Galatasaraylı savcı aranıyor, konu ona aktarıldı. Soruşturma davaya dönüştüğü zaman davaya onun atanması için su an müthiş bir baskı kurmaya çalışıyorlar. Kulüp kameraları incelendiğinde ortaya çıkacaktır ki stat güvenlik odasının arkasında gizli (kilitli) bir oda var. Derbi günleri ve büyük ve Avrupa maçlarında bu oda Eray Yazgan Alper Narman ve Bora Bahçetepe tarafından kullanılmakta, yanlarında Emircan. Sıcak para girişi ve bilet atanması, Passolig kaydı bu odadan idare edilmekte yani operasyon bu odadan yapılıyor. Yine derbi günleri ve büyük maçlarda polisler kimlik kontrolü yapıyor, bu kimlik kontrolünü atlatabilmek ve operasyonu yönetebilmek için bu işe bir emniyet müdürü de dahil.”

* 28 Ağustos: Galatasaray yönetiminde bulunan önemli isimlerden Ali Yüce Young Boys maçından dört saat önce kulübün bildiri yapmasını onaylamadığı halde imzasının açıklamada yer alması nedeniyle görevinden istifa etme kararı aldı. Yüce bunu çeşitli gazetecilere söyledi.

* 28 Ağustos: Yönetim akşam 18.00’de acil toplantı yaptı. Toplantıda Ali Yüce ve Fatih Altaylı’nın geçmişte Bora Bahçetepe arasında tartışma çıktı. Toplantıdan sonra Ali Yüce kendi hesabından, Galatasaray ise resmi sosyal medya hesabından istifayı duyurdu (Linkte).

* 28 Ağustos: Galatasaray karaborsa bilet satışı iddialarıyla ilgili Denetim Kurulu’nun soruşturma başlattığını duyurdu. Açıklamada şikayetlere konu olan işlemler için Passo yetkilileriyle irtibata geçildiği belirtildi ve sistemin iyileştirilmesi için çalışıldığı vurgulandı. Açıklamada “Bir bağımsız denetim firmasına usulsüzlük incelemesi yaptırılması, inceleme neticesinde suistimal tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında yasal yollara başvurulmasına karar verilmiştir” dendi. Ayrıca söz konusu spekülatif haberlerle ilgili olarak SPK nezdinde gerekli tahkikatın yapılması için başvuruda bulunulduğu açıklandı.

28 Ağustos: Yönetimin açıklama yapmasından sonra uzun süre GS TV’de çalışan Ebru Gürsoy sosyal medyasından şu mesajı paylaştı: Bir sorum var. Galatasaray üniversitesi mezunu ve yazılım şirketi sahibi olan A.N.U ile bahsedilen ‘iyileştirme’ operasyonu nasıl yürüyor? Yeni sistemi kuran da sizin adamınız değil mi?

* 29 Ağustos: Adana Demirspor – Galatasaray maçının deplasman biletleri satışa çıktı. Taraftarlar uzun süre sonra ilk kez rahat bir şekilde bilet alabildi.

* 29 Ağustos: Divan Kurulu Başkanlığı resen 5 Eylül’de karaborsa bilet iddialarıyla ilgili basına kapalı toplantı kararı aldı.

* 29 Ağustos: İddiaların odağındaki ultrAslan sosyal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada “Gündemimizdeki konu başkanımız Sayın Dursun Özbek sonrasındaki dönem için liseli kafatasçılarla diğer bir grup liseli arasında yaşanan dönem, iktidar ve başkanlık mücadelesinin bir yansımasıdır. Bu kavga esnasında alçakça adımızı karalamaya çalışanları da unutmamak üzere not ediyoruz” dendi.

* 29 Ağustos: Yıllarca Galatasaray Divan Başkanlığı yapan İrfan Aktar, Kutlu Akpınar’a yaptığı açıklamada başkan Dursun Özbek’in kendisinden karaborsa bilet işini araştıracak bağımsız komisyonunun başına geçmesini istediğini ancak bu yöntemi sağlıklı bulmadığı için teklifi kabul etmediğini söyledi.

Rezan Epözdemir, yönetimden istifa eden Ali Yüce ile çektirdiği fotoğrafı yayınladı.

* 29 Ağustos: Dursun Özbek’le kongrede yarışan Süheyl Batum’un listesinde yer alan Rezan Epözdemir, sosyal meydan konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yönetimin bağımsız denetim kuruluşu yerine savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini belirten Epözdemir, “Ali Yüce, bilet ve karaborsa yolsuzluğunun işlendiğinin hukuki süreçlerle sabit hale gelmesi halinde, istifa etmekle bu hukuki ve cezai sorumluluktan kurtulmuştur” dedi. Epözdemir, sözlerini Ünal Aysal’ın 3 Temmuz sürecinde söylediği “Bu ateş üfleyerek sönmez” sözleriyle bitirdi.

* 29 Ağustos: Galatasaray’dan yapılan açıklamada Dursun Özbek’in karaborsa bilet iddialarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu duyuruldu. Açıklamada “biletlerinin karaborsa aracılığıyla yüksek meblağlarla satıldığına ve bu suretle gerek Galatasaray Spor Kulübü yöneticilerinin ve çalışanlarının gerekse de üçüncü kişilerin menfaat elde etmelerine dair iddiaların araştırılması için suç duyurusunda bulunmuştur” denildi.

Kronolojik olarak yaşananlar böyle… İddialar ve isimler havada uçuşurken kafalar karıştırılıyor. Halbuki birkaç soruya yanıt verilmesi işi çözecek gibi duruyor. Bunlara bir bakalım…

Galatasaray’da bilet yolsuzluğu konusunda kanıt var mı?: Şu ana kadar gerek basında çıkan haberler gerekse ismi verilen kişiler hakkında somut bir belge yok. Yolsuzluk varsa nasıl gerçekleştiğine dair tek haber Oda Tv’nin imzasız yayınlanan haberi. O da hiçbir kaynak tarafından doğrulanmıyor.

Yolsuzluk varsa ortaya çıkarılması kolay: Gerek Fatih Altaylı, gerekse Ahmet Çakar isim vererek suçlamalarda bulundu. Bu isimlerin hesapları üzerinde yapılacak bir kontrol kafa karışıklığını giderir. Bunu yapacak olan savcılık ya da MASAK.

TRT kurum içi soruşturma başlatmalı: En somut kanıtlardan biri Young Boys -Galatasaray maçında TRT mail hesabından yapılan karaborsa bilet satışı. Bu TRT’ye yayıncı olduğu için verilen biletlerden mi? Bunun yanıtı bulunmalı. Eğer değilse maçın biletinin o kişinin nasıl eline geçtiği soruşturmada önemli olabilir.

Biletler niye 2.5 yıl satışta bulunmadı?: Galatasaray taraftarı 2.5 yıldır gerek iç sahada, gerekse deplasmanda bilet bulamıyordu. İddiaların ortaya atılmasından sonra sırasıyla Hatayspor, Young Boys ve Adana Demirspor karşılaşmaları için biletlerin saatler boyunca satışta kalması kafa karıştırıcı.

Yasa var:  Son olarak karaborsa bilet satışının suç olduğunu hatırlatmak gerekiyor. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu’nda ilgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkilendirilmiş kurumlar haricinde bilet satışı yapanlara altı aydan bir yıla kadar hapis ve yüz günden iki bin güne kadar hesaplanan adli para cezası öngörülüyor. Bileti değerinin üstünde satanlar için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz elli günden beş bin güne kadar adli para cezasıyla karşı karşıya.

Galatasaray'da karaborsa bilet tartışması son gaz! Dursun Özbek topa girdiGalatasaray’da karaborsa bilet tartışması son gaz! Dursun Özbek topa girdi

Galatasaray’da savaş var!

Buraya kadar hep iddialar üzerinden gittik. Galatasaray’ın içini bilenler ise bunun bir savaş olduğunu belirtiyor. Galatasaray’ın içinde karaborsa bilet iddialarını dile getirenlerin Erden Timur’a yakın hesaplar olduğuna dikkat çekiyor. Sarı kırmızılıların içini çok iyi bilen gazeteci Burhan Can Terzi, sosyal medyasından yaptığı paylaşımla Dursun Özbek’in ikinci döneminde yaşananlara dair bir yazı paylaştı. Burhan Can Terzi’nin söyledikleri özetle şöyle:

“Dursun Özbek, Erden Timur’la birlikte ilk dönemdeki kötü imajından kurtulmuş iki şampiyonluk art arda gelmişti. Başarıların ardından Özbek’le Mustafa Cengiz’in başkan seçildiği kurultayda ‘Tefeci’ diyen Fatih Altaylı aynı masada buluştu. Yine o dönem Özbek’i başkanlıktan eden Alper Narman’a da statta yer verildi. O süreçte yönetimde bulunan Levent Yaz ve Cemal Özgörkey, kendilerince yanlış buldukları faaliyetler sebebiyle Erden Timur’a tepki göstererek istifa etti. Ama bugün Ali Yüce’nin istifasını övenler bu iki yöneticiyi hain ilan etti. Bu yaz seçim yaklaşınca Dursun Özbek ve Erden Timur arasındaki fikir ayrılıkları gün yüzüne çıktı. Süheyl Batum’un yanına çıkmasına karşın Erden Timur, Florya projesi konusundaki çekingelerini dile getirip yine de Dursun Özbek aleyhine konuşma yapmadı. 2022’deki yönetiminde de yer alan Bora Bahçetepe’nin geçmişi Fatih Altaylı’nın şimdi mi aklına geldi? 2023’te Fatih Altaylı, Dursun Özbek’i överken yine yönetimdeki tek adam Niyazi Yelkencioğlu’dur şeklinde mi diye düşünüyordu. O zaman niye bunları dile getirmedi. Eray Yazgan ve Alper Narman 2022’den beri yani ikinci Dursun Özbek döneminden itibaren Seyrantepe’de. Erden Timur eğer bu iddia edilen konuları biliyorsa, 2024 seçim sathında bunları niye dile getirmedi? Bu ağır ithamlar doğruysa yeniden aynı kişilerin göreve gelmesine nasıl göz yumdu? Şu an mevcut yönetimi eleştirenler 2022 ve 2024 seçimleri öncesi listenin liyakatsız olduğunu bilmiyorlar mıydı? Şimdi mi akıllarına geldi? O zamanlarda neden desteklediler?”

Galatasaray’ın içinde çıkan bu savaşın sonucu ne olacak derseniz bu yönetimin temize çıkmadan Florya Projesi’ni tamamlaması imkansız gibi gözüküyor. Futbol takımındaki başarısız sonuçlar ve Ali Yüce’nin istifasıyla büyük destek kaybeden Dursun Özbek’i zor günler bekliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.