Görkemli galibiyetin mimarı: Fenerbahçe duvarı

Fenerbahçe Belçika deplasmanında Union SG'yi 3-0 yenerken savunmada Alexander Djiku, Çağlar Söyüncü, Jayden Oostorwolde; orta sahada İsmail Yüksek gibi isimler öne çıktı.

Spor 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'den olağanüstü takım savunması, mükemmel galibiyet.

Fenerbahçe sezonun şu ana kadarki en zor deplasmanlarından birini 3-0’lık galibiyetle kapadı. Bu galibiyette goller Michy Batshuayi, Jayden Oosterwolde ve Dusan Tadic’ten geldi. Ancak gollerden öte ortaya konan mücadele takdir topladı. Evinde uzun süredir yenilmeyen Union SG adeta bozguna uğratıldı. Fenerbahçe belki de savunma anlamında sezonun zirve noktasına çıktı.

Karşılaşma öncesi Rodrigo Becao’nun yaşadığı sakatlık nedeniyle en az 10 gün daha sahalardan uzak kalacağı haberi geldi. Bu da Brezilyalı savunmacının son 16 turunu kaçırması en iyi ihtimalle ligdeki Trabzonspor maçında süre alabilmesi anlamına geliyordu. Hal böyle olunca savunma rotasyonu yine daraldı. Fenerbahçe, hücum hattındaki oyuncuların bu sezon değerine değer kattığı Union SG karşısına Alexander Djiku ve Çağlar Söyüncü ikilisiyle başladı.

Fenerbahçe çıktı açık alınla!Fenerbahçe çıktı açık alınla!

Çağlar maçın başında etkili olan Union SG karşısında mücadeleye etkili başladı. Hem yerden atılan toplarda kademelere çok iyi giriyor hem de kafa toplarında asla taviz vermiyordu. Cengiz Ünder’in 20. dakikada kullandığı serbest vuruşta hava topu mücadelesinde karambolü yaratan isim oldu. O karambolde top Michy Batshuayi’nin önünde kaldı ve ardından Belçikalının golü Fenerbahçe’yi 1-0 öne geçirdi. Ancak Kanarya’nın sakatlık şanssızlığı yine peşini bırakmadı. Çağlar Söyüncü sakatlık geçirdi. 35. dakikada Ferdi Kadıoğlu oyuna dahil oldu. Karşılaşmaya sol bekte başlayan Jayden Oosterwolde sol stopere geçti.

O Oosterwolde maç içindeki pozisyon değişikliğine rağmen disiplinden ödün vermedi. Maça nasıl başladıysa o şekilde devam etti ve adeta hatasız oynadı. Yerde girdiği yedi ikili mücadelenin dördünü kazandı. Çıktığı bir hava topunda rakibine izin vermedi. Yalnızca iki faulle sertliğini ölçülü kullanma örneği sergiledi. İki topu uzaklaştırdı savunmasını rahatlattı. Attığı 45 pastan 35’i yerini buldu. İki dribbling denemesinden biri başarılı oldu… Ama ne başarı… 83. dakikada kendi ceza alanı önünde topu kapan Hollandalı çıkardı ve Edin Dzeko’ya pası verdi. Koşuyu kesmeyen Oosterwolde adeta hücuma yönelik bir orta saha oyuncusu gibi topu önüne istedi. Dzeko bu isteği çevirmedi. Jayden orta sahada aldığı topu rakip yarı alana kadar ivmesini hiç kaybetmeden taşıdı, düzgün bir gol vuruşu yaparak topu ağlarla buluşturmayı başardı. Skoru 2-0 yaptıktan sonra takımını rahatlattı, değerine değer kattı ve maça damgasını vurdu. Maç boyu uyumla çalıştığı Alexander Djiku ve İsmail Yüksek’in belki de performans olarak önüne geçti.

Maçın yıldızlarından biri de yanındaki partneri değişse de kendi ritmi hiç değişmeyen Alexander Djiku oldu. Djiku karşılaşma boyunca 71 kez topla buluşurken altı kez top çaldı ve yedi tehlike potansiyeli barındıran pozisyonu engellemeyi başardı. Üç kez pas arası yapan Ganalı stoper bir kez de şut engellemeyi başardı. Girdiği 12 ikili mücadeleden tam sekiz tanesini kazanan Djiku yüzde 84 gibi yüksek bir pas isabet oranı yakalarken yedide üç uzun top attı. Djiku’nun karşısında Puertas, Amoura gibi sezonun formda hücumcuları fazlasıyla etkisiz kaldı. Savunmanın bazı pozisyonlarda İsmail Yüksek’le beraber enerjisi ve gücünü birleştirip Union’un kâbusu oldu.

İsmail Yüksek… Onun için söylenecek fazla bir şey yok. Fenerbahçe taraftarı, kulübün resmi hesabından yapılan maçın futbolcusu anketinde söylenmesi gerekeni söyleyip İsmail’i maçın futbolcusu seçti. Oosterwolde’nin olağanüstü performansı üstüne attığı gol bile taraftar nezdinde İsmail’in eforunun önüne geçemedi. Öyle bir efor ki oyuncu maç sonu yaşadığı kramp sorunu nedeniyle sahayı sedyeyle terk etti. Bu sahne sonrası endişeye kapılan Fenerbahçe taraftarının içi gelen haberlerle rahatladı. İsmail’in uzun vadede sıkıntı oluşturabilecek bir sorunu yoktu. Yalnızca fazla yorulmuştu.

Avrupa'yı sallayan spor kulübü: Fenerbahçe!Avrupa’yı sallayan spor kulübü: Fenerbahçe!

Karşılaşma tam 20 ikili mücadeleye giren İsmail bunlardan 12’sini kazandı. 14 top kapan oyuncu üç hava topu mücadelesinden ikisinde başarılı oldu. Üç kez dribbling deneyen İsmail bunlardan da ikisini başarıyla tamamlarken 48 pas denemesinde 40’ında isabet buldu. Attığı yedi uzun toptan dördü yerine ulaştı. İki uzaklaştırma yaparken yedi kez de kayarak müdahalede bulundu. Rakamlara yansımayan enerjisi Fenerbahçe ruhunu sahaya yansıttı, Fenerbahçe’nin 3-0’lık gösterişli galibiyetinin simge ismi haline geldi.

Fenerbahçe takım halinde olağanüstü bir mücadele örneği göstererek galip geldi. Fred’in sakatlıktan döndüğü ve ilk 11’de başladığı ilk karşılaşmada orta saha aksamadı. Çağlar’ın sakatlanarak kenara gelmek durumunda kaldığı maç psikolojik olarak yenilmedi Kanarya. Şimdi milli stoperin MR sonucunu bekliyorlar. O da iyi gelirse tadından yenmez bir hikayeyle ayrılmış olacaklar Belçika’dan. Ancak ne olursa olsun 2013’ten beri ilk kez herhangi bir Avrupa organizasyonunda son 8 takım arasına kalmanın eşiğine geldi Fenerbahçe. Bu bile verilen mücadelenin değerli bir hediyesi niteliğinde…

Ve işte karşınızda Eda Erdem heykeli: Öktem Doğan'a göre eseri ışık mağduru olduVe işte karşınızda Eda Erdem heykeli: Öktem Doğan’a göre eseri ışık mağduru oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.