Beşiktaş’ın ‘transfer çalımı’ Galatasaray’ı pişman etmeye devam ediyor

Bir dönem kiralık olarak Galatasaray forması giyen Gedson Fernandes, Beşiktaş’ın Galatasaray’ı 3-1 yendiği maçta etkili bir oyun ortaya koydu ve galibiyetin mimarlarından oldu. Gedson’un eski takımına karşı ilk şovu bu değildi.

Spor 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Beşiktaş'ın, Galatasaray'ın elinden aldığı Gedson Fernandes parlıyor.

Türk futbolunda uzun süren transfer rekabetlerinin sonucunda kadroya katılan oyuncunun verimsiz kalması adeta bir gelenek. Bu geleneğin başlangıcını çok daha eski dönemlere dayandırabiliriz fakat Beşiktaş ve Fenerbahçe arasındaki Mehmet Topuz kapışması en güzel örneklerden. 2008 yazında dönemin başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş formasını dahi giyen Mehmet Topuz’u 9 milyon Euro gibi astronomik bir bonservis bedeliyle ezeli rakibinin elinden almıştı.

Topuz, Fenerbahçe kariyerinde hiçbir zaman 9 milyon Euro değerinde bir oyuncu seviyesine çıkamamıştı. İlerleyen yıllarda Alper Potuk, Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç, İrfan Can Kahveci gibi isimlerin transferlerinde ezeli rakipler arasında rekabet yaşandı. Bu isimler gittikleri takımlarda hiçbir zaman istenilen seviyeye çıkamadılar. Son olarak Fenerbahçe, Galatasaray yolunda olan Joao Pedro’yu kadrosuna katmıştı. Pedro da bu sezon için sakatlıklarla boğuştu ve harcanan yaklaşık 5 milyon Euro’nun karşılığını veremedi.

Türk futbol tarihinde futbol çalımları her zaman gündemi meşgul etti, onlardan biri ve belki de en ünlüsü Mehmet Topuz’un Fenerbahçe’ye geliş hikayesiydi.

Bu tarz rekabetler sonucu Fenerbahçe forması giyen Dirk Kuyt ve Miroslav Stoch; geçtiğimiz yaz Galatasaray’a gelen Abdülkerim Bardakcı gibi isimler olumlu örnekler.

Bu olumlu örneklere son ek ise Beşiktaş formasıyla yıldızı parlayan Gedson Fernandes.

24 yaşındaki Gedson, Benfica altyapısından çıktığında büyük bir potansiyel olarak görünüyordu. Öyle ki serbest kalma maddesi 102 milyon sterlindi. Oyuncu 2019-20 sezonunun ortasında Tottenham tarafından kiralandı. Burada bir sene geçiren Gedson 7 Premier Lig maçında toplam 60 dakika süre alabildi, beklentileri karşılayamadı ve Portekiz’e dönmeden İstanbul’un yolunu tuttu.

Gedson Fernandes Galatasaray’da başarı bir performans ortaya koydu.

2020-21 sezonunun ikinci yarısında Fatih Terim yönetiminde 17 maçta forma giyen Gedson, bu maçlarda 3 asist yaptı. Oyuncu ertesi sezon yeniden Benfica’ya döndü ancak toplamda 4 maçta süre alabildi.

Galatasaray’a dönecekti ama…

Portekiz’de forma bulamayan Gedson’un Türkiye’den iki talibi vardı. Bunlardan biri Galatasaray’dı. Diğeri ise Beşiktaş. Gedson ilk olarak Galatasaray’la görüştü, oyuncu kulüple anlaşma noktasına dahi geldi ancak süreç uzayınca Beşiktaş’ın teklifi masaya yatırıldı. Beşiktaş ve Portekizli oyuncu şartlarda mutabakata vardı. Galatasaray sonradan teklif artırsa da Gedson’u kapan Beşiktaş oldu.

Beşiktaş, TFF limitlerini aştığı için oyuncuyu 4 aylığına Rizespor’a kiraladı. Karadeniz’de maç ritmi kazanan oyuncu için Rize 700 bin Euro maaş ödedi. Beşiktaş’la her sene 150 biner Euro artmak kaydıyla 1 milyon Euro maaş üzerinden anlaşan Gedson, 2022-23 sezonunun başı itibarıyla Kara Kartal’a katıldı. Gedson’un 3 gol 3 asist yaptığı 11 maçlık Rizespor kariyerindeki en unutulmaz an ise Galatasaray deplasmanında duran toptan attığı gol oldu.

Orta sahanın değişmez ismi

Gedson sezon başında Valerien Ismael’in de 12. haftadan sonra başa geçen Şenol Güneş’in de vazgeçilmezi oldu. 24 yaşındaki yıldız orta saha, çıktığı 29 maçın 22’sinde 90 dakika sahada kaldı. Takımın dinamik sac ayağı çıktığı maçlarda 4 asistle skora katkı sağladı. Galatasaray maçında deplasman takımının hem deneyimli hem de yetenekli orta sahasına karşı mücadele eden Gedson, ilk 20 dakikadan sonra Beşiktaş’ın oynadığı baskılı ve bir o kadar etkili oyunun baş mimarlarından oldu.

Gedson, zaman zaman hücumcu orta saha gibi konumlandığı maçta prese verdiği destek, hücumda takım arkadaşlarına açtığı alanla beraber galibiyette rol oynadı. Portekizli maç boyunca en fazla ikili mücadele kazanan (23), top kapan (8) ve çalım atan (7) oyuncu oldu. Bir dönem Galatasaray’da oynayan, daha sonra Galatasaray’ın kapısından dönen yıldız, hem takımının şampiyonluk yarışına göz kırpmasını sağladı hem de eski takımına söz konusu yarışta çelme taktı.

Hatırla Beşiktaş!Hatırla Beşiktaş!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.