Irkçılık gol yedi: İlk kez hapis cezası

Real Madrid'in Brezilyalı futbolcusu Vinicius'a ırkçı söylemlerde bulunan üç Valencia taraftarı sekiz ay hapis, iki yıl tribünden men cezasına çarptırıldı. İspanya'da ilk defa tribündeki ırkçılık olayına hapis cezası verildi.

Spor 10 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Real Madrid forması giyen Vinicius Junior, Şampiyonlar Ligi finalinde gol attı.

21 Mayıs 2023’te Real Madrid, Valencia deplasmanındaydı. Başkent ekibinin futbolcusu Vinicius Junior, karşılaşmada ırkçı hakaretlere uğradı. “Vinicius mono, mono muerete” (Maymun Vinicius, maymun öl) tezahüratına bütün stat katılırken Brezilyalı futbolcu 71. dakikada bir taraftarı işaret ederek oyunun durmasını sağladı.

Vinicius Junior’un bu hareketinden sonra hakem Ricardo de Burgos Bengoetxea söz konusu taraftarların stattan çıkarılmasını istedi. Polis tribüne giderek söz konusu taraftarın olduğu bölümü boşaltırken futbolda ırkçılığa karşı statta anons yapıldı. Oyun 10 dakika durakladıktan sonra başladı. Ancak maymun (mono) tezahüratları devam etti. Real Madrid’in başvurusu üzerine savcılık nefret suçu kapsamında soruşturma başlattı. Valencia Brezilyalı Vinicius Junior aleyhine ırkçı tezahüratlar yapan taraftarların tamamının ömür boyu stadyumlarından men edildiğini açıkladı.

Barcelona ve Real Madrid yine karşı karşıya: Irkçılık…Barcelona ve Real Madrid yine karşı karşıya: Irkçılık…

Vinicius konuyla ilgili “Maç sırasında tüm tribünlerden yapılan ırkçı tezahüratlar nedeniyle aşağılandım ve onurum rencide oldu. Dilenecek özrü kabul etmiyorum” dedi. 24 yaşındaki futbolcunun şikayetinden sonra yaşları 18 ile 21 arasında olan üç Valencia taraftarına dava açıldı. Mahkeme bir yılı aşkın süredir devam eden davada kararını açıkladı. Brezilyalı futbolcuya ırkçı hakaret etmekten yargılanan üç sanığa sekizer ay hapis, iki yıl stadyumlara giriş yasağı ve dava masraflarının ödenmesi cezası verildi.

Irkçı tezahürata ilk kez hapis cezası

Bu karar, LaLiga kurumunun şikayeti sonucunda ırkçılıkla ilgili İspanya’da verilen ilk hapis cezası olarak kayıtlara geçti. Duruşma sırasında yaşları 18 ile 21 arasında değişen sanıklar Vinicius, LaLiga ve Real Madrid’den özür dilemiş ve yaptıklarının yanlış olduğunu belirten bir açıklama yapmıştı. İspanya’da 1. ve 2. futbol liglerinin bağlı olduğu LaLiga kurumunun başkanı Javier Tebas mahkeme kararının ardından şunları söyledi: “Bu karar İspanya’da ırkçılıkla mücadele için harika bir haber. Vinicius’un uğradığı zararı onarıyor ve stadyuma hakaret etmek için gidenlere, tespit ve rapor edilecekleri, cezai işlem uygulanacağı yönünde açık bir mesaj gönderiyor.”

Madrid’de Vinicius Junior’ın isminin yazılı olduğu kukla boynundan bir iple köprüden sallandırıldı.

‘Başkaları yaşamasın diye mücadele ediyorum’

Vinicius Junior geçen yıl yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Futbol oynamak önemli ama ırkçılıkla mücadele daha da önemli. Siyah insanlar normal bir hayat yaşamalı. Eğer böyle olursa kulübümdeki maçlara sadece futbol oynamaya odaklanarak giderim. Benim tek istediğim futbol oynamaya devam etmek ve herkesin normal bir hayatının olması. Maalesef İspanya’da her maçta bu olaylar oluyor ve her suç duyurusu bana kendimi daha kötü hissettiriyor. Dünyadaki her siyah gibi. Üzücü bir şey. Ama oluyor. Sadece İspanya’da değil tüm dünyada böyle. Babama da benzer şeyler oluyordu. Siyahtan önce ilk beyaz birini seçiyorlardı. Bunun farkındayım. Gelecekte başkaları da aynı sorunu yaşamasın diye mücadele ediyorum.”

Vinicius ırkçıların hedefinde

Siyahi olan Brezilyalı futbolcu Vinicius Junior İspanya’da birçok kez ırkçı saldırıya uğradı. Brezilyalı forvet Avrupa’da oynamaya başladığından beri sosyal medyada ırkçıların hedefi olmaktan şikayetçi olduğunu dile getirdi. 2021-22 sezonunda Atletico Madrid’in sahası Metropolitano Stadyumu’nda oynanan ve Real Madrid’in 2-1 kazandığı derbide Vinicius’a “Sen bir maymunsun” tezahüratı yapıldı. Yeterli kanıt bulunamadığı gerekçesiyle kimseye ceza verilmedi. 2022-23 sezonunda Valladolid maçında Brezilyalı futbolcu yine ırkçı saldırıya uğradı. 2023 ocak ayında Atletico Madrid taraftarları Vinicius Junior’ın isminin yazılı olduğu kuklayı boynundan bir iple köprüden sallandırıldı. Ekim 2023’te Vinicius Junior önce Sevilla sonra Barcelona deplasmanında ırkçı tezahüratların hedefi oldu. Oyuncunun ismi Brezilya’da ırkçılık karşıtı yasaya verildi.

İtalya ve İspanya'da sahalar karıştı! Irkçılık varİtalya ve İspanya’da sahalar karıştı! Irkçılık var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.