Kadıköy’den çıkışın anahtarı onda: Fatih Tekke

Geçen sezon İstanbulspor'un başında Kadıköy'den 3-3 beraberlikle dönen ve Fenerbahçe'ye şampiyonluk yarışında çelme takan Fatih Tekke bu sezon Alanyaspor'un başında 2-2'lik beraberlikle sarı-lacivertlileri iki puandan etti.

Spor 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fatih Tekke, Fenerbahçe'ye bir çelme daha taktı.

Fenerbahçe Süper Lig’de 25. haftaya lider girdi. Sarı-lacivertlilerin hedefi Kadıköy’de yol kazası yaşamadan, Alanyaspor’u mağlup ederek liderliğini korumak istiyordu. Ancak Fatih Tekke ve takımının farklı planları vardı. Henüz 12. dakikada Augusto’nun golüyle öne geçti Alanya. Ardından Fenerbahçe bir türlü ritim bulamadı. İlk yarı 1-0 tamamlanırken Kadıköy’deki gerginlik had safhaya ulaşmıştı. Soyunma odası koridorlarında daha sonra Fatih Tekke’nin “Çok da ciddi bir şey değildi” dediği Leonardo Bonucci-yardımcı antrenör tartışması yaşandı.

Kanarya ikinci yarıya penaltı kazanarak başladı ve beraberliği yakaladı. 15 dakikalık baskı Edin Dzeko’nun golüyle üstünlüğü getirdi. Ancak Augusto bu kez 63. dakikada Dominik Livakovic’i ceza alanı dışından avladı. Golün ardından Fenerbahçe en fazla 77. dakikada Krunic’in şutu ve dönen topta İrfan Can Kahveci’nin kafa vuruşuyla gole yaklaşabildi. Bunun dışında net bir pozisyon üretemeyen Kanarya şampiyonluk yarışında hayati iki puanı Fatih Tekke’nin takımı önünde bıraktı, liderlikten oldu. Tıpkı geçmişte olduğu gibi…

Fenerbahçe liderliği Kadıköy'de bıraktıFenerbahçe liderliği Kadıköy’de bıraktı

Erciyes’e puan kaybı yarışı kopardı

Fenerbahçe 2014-15 sezonunda yine Galatasaray’la şampiyonluk yarışı içindeydi. 31. haftaya Galatasaray 67, Fenerbahçe 66, Beşiktaş 65 puanla girdi. Kanarya 30. haftada Sivasspor’u ikinci yarısına 2-1 geride girdiği mücadelede Pierre Webo ve Moussa Sow’un golleriyle 3-2 yenip yarışa tutunmuştu. Sarı-lacivertliler bitime dört maç kala sahasında 17. sıradaki Kayseri Erciyesspor’u konuk etti. Maç adeta golle başladı, Fenerbahçe 2. dakikada Egemen Korkmaz’la öne geçti. Ancak 6. dakikada Zoua’nın golüyle yanıt veren Erciyes puan için iddiasını ortaya koydu. Fatih Tekke’nin ekibi kalan 84 dakika boyunca büyük bir direnç gösterdi ve rakibinden puan alarak şampiyonluk yarışında belirleyici oldu. Galatasaray kalan maçlarını kazanırken Fenerbahçe 33. haftada aleyhine dört kırmızı kartın çıktığı karşılaşmada Başakşehir’le 2-2 berabere kalarak sezona havlu attı.

‘Tekke’yi Beklemediler‘Tekke’yi Beklemediler

Friday’in golü kırılma anı oldu

Fenerbahçe 2022-23 sezonunda Jorge Jesus yönetiminde yine şampiyonluk yarışında Galatasaray’ı takip ediyordu. İki takım arasında 29 maç sonunda altı puanlık bir fark vardı. Galatasaray’ın Beşiktaş deplasmanına çıkmadan henüz bir hafta önce Karagümrük’le 3-3 berabere kalması Fenerbahçe’nin iştahını kabarttı. Kanarya puan farkını azaltmak için sahasında kümede kalma mücadelesi veren İstanbulspor’u konuk etti. İlk yarısı golsüz geçen maçın ikinci yarısına genç yıldız Arda Güler’in golleri damga vurdu, Fenerbahçe 2-0 öne geçti. İstanbul bu gollere Valon Ethemi’yle 57 ve 66’da yanıt verdi. Joao Pedro 71. dakikada takımını yeniden öne geçirdi, son dakikalarda Fenerbahçe taraftarı zafer marşları söylemeye başladı. Ancak Kadıköy’deki büyüyü bozan isim 90+6. dakikada Friday Emeka Eze oldu. Oyuncunun golüyle maç 3-3 bitti. Fenerbahçe şampiyonluk yarışında büyük yara aldı. Galatasaray bir hafta sonra Beşiktaş’a yenildi, Fenerbahçe de Sivasspor’u mağlup edince fark yeniden üç puana düştü. Ancak Kanarya’nın ritmi bozulmuştu bir kere. Sezon sonunda küme düşecek Giresunspor deplasmanında iki puan bırakan sarı-lacivertliler şampiyonluk yarışında da tüm ipleri rakibine verdi. Okan Buruk yönetimindeki Galatasaray 23. şampiyonluğuna uzandı.

TFF, Suudi Arabistan'a iade edilecek dört milyon doları Fenerbahçe ve Galatasaray'dan kesecekTFF, Suudi Arabistan’a iade edilecek dört milyon doları Fenerbahçe ve Galatasaray’dan kesecek

Yine Tekke yine çelme

Fenerbahçe 2023-24 sezonunda Galatasaray’la beraber rekorlar kırarak ilk 25 haftayı 63’er puanla geçti. Kanarya rakibinin kazandığı haftada hata yapmadan yoluna devam etmek istiyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Alanyaspor’un sezon ortasında küme düşme hattındayken başa getirdiği Fatih Tekke yine yapacağını yaptı. Takımını maça çok iyi hazırlayan Tekke Kadıköy’den puan çıkarıp rakibine çelme taktı. Alanyaspor 2-2 biten maçta Fenerbahçe’nin 24 şutta yalnızca 1.94 gol beklentisi yaratmasına müsaade etti. Kullanılan penaltıyı da bir kenara bırakırsak söz konusu rakam 23 şutta 1.19 seviyesine kadar düşüyordu. Ki bu da her şutun ortalama 0.9-0.10 gol beklentisi yarattığı futbolda ne kadar verimsiz bir hücum performansı ortaya konduğunu gösteriyordu. Fenerbahçe’nin bu denli verimsiz olmasını sağlayan isim Alanyaspor’u tıpkı Erciyes ve İstanbul’u hazırladığı gibi Kadıköy deplasmanına hazırlayan Fatih Tekke’den başkası değildi.

Deneyimli çalıştırıcı 10 senelik şampiyonluk hasreti çeken Fenerbahçe’ye bu süreç içindeki üçüncü kritik çelmesini taktı. Bu maç Fenerbahçe’nin Galatasaray’a uzun süre sonra liderliğin devredildiği maç olarak kayıtlara geçti. Şayet sezon sonunda yine bir Galatasaray şampiyonluğuna şahit olursak sarı-lacivertli taraftarların bakacağı ilk resim belki de iç sahadaki Alanyaspor maçı olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.