Kaptan dümende: Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde yoluna devam ediyor

Fenebahçe, Şampiyonlar Ligi eleme maçında Lugano önünde güç anlar yaşamasına karşın kaptan Edin Dzeko ve Szymanski'nin golleriyle 2-1 kazandı ve turu geçti. Bir sonraki rakip Lille olacak. Fenerbahçe onu da geçerse, bir ön eleme daha oynayacak.

Spor 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Lugano Kadıköy'de karşı karşıya geldiler.

Fenerbahçe, Jose Mourinho yönetiminde ilk kez Şükrü Saracoğlu sahnesine çıktı. 40 binden fazla Fenerbahçe taraftarı takımını Lugano’ya karşı ilk maçı 4-3 kazanılan Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu eşleşmesinin ikinci randevusunda desteklemek üzere Kadıköy’de toplanmıştı. Mourinho, “Taraftarlarımızın Avrupa maçlarında çok özel bir atmosfer yarattığını duymuştum. Bu doğru mu değil mi diye yarın görmek istiyorum” diyerek çağrıda bulunmuştu.

Portekizli hoca ilk maçtan farklı olarak Ferdi Kadıoğlu’nu ilk 11’de değerlendiriyordu. Jayden Oosterwolde, Çağlar Söyüncü, Alexander Djiku ve Osayi Samuel savunmada yer alırken Ferdi ve Osayi daha çok kanat bek gibi konumlanıyor, Fenerbahçe üçlü dizilip orta saha ikilisini Fred ve Krunic oluşturuyordu. İleride Szymanski ve Tadic, önlerinde Dzeko vardı. Maç Fenerbahçe için iyi başlamadı. Uzun süre rakip yarı alanda yer alan Lugano, 7. dakikada ceza alanı dışından Hadj Mahmoud’un nefis vuruşuyla sarı-lacivertli ekip karşısında 1-0 öne geçti. Mahmoud, kariyerinin ilk Avrupa kupası golünü Fenerbahçe karşısında kaydetti.

Fenerbahçe en pahalı transfer rekorunu kırdı: En-NesyriFenerbahçe en pahalı transfer rekorunu kırdı: En-Nesyri

Fenerbahçe golün ardından toparlanamadı. Lugano zaman zaman istediğini pas trafiğini yakaladı ve Fenerbahçe’den kaptığı toplarla tehlikeli ataklar geliştirme şansları yakaladı. 25. dakikada arka direkte Bislimi’nin şutunda Livakovic inanılmaz bir refleksle topun filelerle buluşmasını önledi ve kornere çeldi. Kanarya’ya bir kötü haber de Fred’den geldi. Oyuncu 26. dakikada sakatlandı. Bir süre kendini denedi ancak devam edemedi ve değişiklik istedi. 31. dakikada Brezilyalı oyuncu kenara gelirken milli futbolcu İsmail Yüksek yerine dahil oldu. 41. dakikada Fenerbahçe çok oyuncuyla geldi, Dzeko sağ kanattan ortaladı, Ferdi Kadıoğlu’nun kaleye yakın mesafeden şutu auta gitti. İlk yarı 1-0 Lugano üstünlüğüyle tamamlandı.

Mourinho ikinci yarıya Mert Hakan Yandaş – Rade Krunic değişikliğiyle başladı. 59. dakikada Fenerbahçe aradığı golü kaptanla buldu. İlk maçı üç gol atarak tamamlayan Edin Dzeko, sağ kanattan kullanılan serbest atışta gelen ortaya vurduğu kafayla skoru eşitledi. Ortayı yaparak asiste imza atan isim ikinci yarı başında oyuna dahil olan Mert Hakan’dı.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın stadyumları FC 25'te yer alacakFenerbahçe ve Galatasaray’ın stadyumları FC 25’te yer alacak

Önde baskıyla top kazanmaya başlayan ve rakibini böylelikle zora sokan Fenerbahçe 67. dakikada Ferdi’yle gole yaklaştı ancak kaleci başarılı oldu. Fenerbahçe 90. dakikada bu kez Dzeko’yla gole yaklaştı ancak kaleci yine kalesini gole kapadı, Lugano’nun umutları sürdü. Maçın sonuna dört dakika ilave edildi. 90+3. dakikada galibiyet golü geldi. Oyuna sonradan giren İrfan Can sağ taraftan çevirdi, Tadic arka direkte topa dokundu, Szymanski topu boş ağlara yolladı. Fenerbahçe 4-3’ün rövanşında 2-1 galip gelerek üçüncü tura yükselmeyi başardı. İsviçre ekibi Lugano’nun Şampiyonlar Ligi yolculuğu sona erdi. Bu galibiyetle Fenerbahçe’nin Avrupa kupalarındaki galibiyet sayısı, mağlubiyet sayısını geçti. Avrupa kupalarında galibiyet sayısı, mağlubiyet sayısından daha yüksek veya eşit olan başka bir Türk takımı yok.

Jose Mourinho maç sonu değerlendirmesinde “Aslında bu dönemde her şey önemli. Mükemmel senaryo, bütün oyuncuların ilk günden bizimle olması olurdu. Bu şartlar altında çalışmak zor. Oyuncuların hepsi farklı durumda oluyor. Benim yapabileceğim tek şey, onları tebrik etmek. Ferdi, sadece 5-6 idman yaptı ama 80 dakika oynadı. Maçın zor olacağını biliyordum, dün hayatta kalmalıyız demiştim. Rakibimiz iyi bir takım, bize zorluk yaşattılar. Sakin kaldık. 1-1’den sonra her şey bizim elimizdeydi, zorluk yaşamadık. Turu geçtik ve hayatta kalmayı başardık” dedi.

Portekizli sözlerine “Dün basın toplantısında söyledim, ben dar ama çekişmeli bir kadro istiyorum. Eğer kupalar için savaşmak istiyorsak takımın üst düzey olması lazım. Elimizde pek çok çözüm olmalı. Bir oyuncunun her maç oynaması imkansız. Şu anda da elimde 3 tane üst düzey forvet oyuncusu var. Güçlü oyuncular. Elimde olan forvetlerden daha mutlu olamazdım. Çift forvet oynamamız da mümkün olabilir. Vaktimiz olduğunda da bunu da deneyeceğiz” diye devam etti.

Fenerbahçe’de Mourinho ilk iki resmi maçından galibiyetle ayrıldı.

Fred hakkında kötü haber

Mourinho Lille eşleşmesiyle alakalı olarak “Hiçbir şey çalışmadık. Tabii ki onları geçen yıldan tanıyorum. Tek odağımız Lugano’ydu. Adım adım bakmamız gerekiyor. Şu andan itibaren Lille’i konuşabiliriz. Yarın havuz başında güneş altında biraz vakit geçirdikten sonra Lille için çalışmaya başlayacağız” dedi. Fenerbahçe, üçüncü turda Lille’le mücadele edecek. Mou, bu eşleşmede sakatlanarak kenara gelen Fred’in oynamasını beklemediğini de belirtti.

Lille hakkında kariyerinin büyük bölümünü Fransa’da geçiren Djiku “Lille’yi çok iyi biliyorum. Defalarda rakip olarak oynadım. Hoca değişikliğine gittiler. Şu anda daha farklı oynuyorlar. Zor ve iyi bir maç olacak. Şans olarak %50-50 olarak görüyorum. İyi bir maç olacak. Lille de iyi bir takım. Biz de büyük camiayız. Bunu sahada göstermemiz gerekiyor” dedi.

Edin Dzeko maç hakkında “İki galibiyet, 4 gol, böyle bakınca güzel ama ama açıkçası bizler için zordu. Daha kolay olmasını dilerdim. Avrupa’da kolay maç diye bir şey yok. Rakibi hafife almamalıyız demiştik. Erken bir gol yedik ama biz sabırlı olmaya devam ettik. 1-0 yenik duruma düştükten sonra bizler için güzel bir galibiyet oldu” derken forvet rotasyonu hakkında “Onlar da kaliteli ve tecrübeli futbolcular. Avrupa’da oynadılar. Bu tecrübenin olması çok önemli. Çok fazla maç oynayacağız ve herkese ihtiyacımız olacak. Takım için iyi olan, benim için de iyidir. Umarım En-Nesyri de en kısa sürede fit duruma gelir çünkü zor maçlarımız var. Cenk hazır. Umarım Fred’in sakatlığı da ciddi değildir çünkü herkese ihtiyacımız var” diye konuştu.

İşte Fenerbahçe’nin Avrupa yolu

Fenerbahçe, Lille’i elemesi halinde Rangers-Dinamo Kiev/Partizan veya Slavia Prag-Union Gilloise eşleşmelerinin galiplerinden biriyle eşleşecek. Kanarya, Lille’e elenirse Avrupa Ligi gruplarından yoluna devam edecek.

‘Fenerbahçe Beşiktaş’tan iyiydi’

Lugano teknik direktörü Mattia Croci-Torti “Fenerbahçe, Beşiktaş’a göre daha kaliteli bir takım. Beşiktaş geçen sene zorluk çekiyordu. Bizim maçta yönetim ıslıklanmıştı, bizim için bir avantajdı. Fenerbahçe benim için hocasıyla, seyircisi önünde daha kaliteli bir takımdı” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.