Mecnun Otyakmaz sözünü tuttu, Mehmet Büyükekşi’yi yıktı!

Mehmet Büyükekşi'nin Mecnun Otyakmaz'a verdiği 'Kongrede aday olmayacağım' sözünü tutmayıp aday olması TFF seçimlerinin kaderini değiştirdi. Yeni yönetim kurulu üyelerine bakıldığında çok farklı profiller ortaya çıkıyor.

20 Temmuz 2024
2024-25 sezonu fikstür çekiminde Mehmet Büyükekşi'nin davetine giden tek kulüp başkanı Mecnun Otyakmaz'dı.

Mehmet Büyükekşi iddialı ve yüksek yerlerden destekli girdiği Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığı seçimini sürpriz bir şekilde İbrahim Hacıosmanoğlu’na kaybetti. Peki bu yenilginin arka planında neler vardı?

Bu yenilgiye hazırlayan en önemli etkenlerden biri Hacıosmanoğlu yönetimine giren eski Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’dı.

Bu durum Büyükekşi-Otyakmaz ilişkilerini bilenler için sürprizdi. Seçildiğinden beri Büyükekşi’ye destek verenlerin başında Sivasspor Başkanı vardı. Hatta bir hafta önce 2024-25 fikstür çekimine giden tek Süper Lig kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz oldu.

Peki bu duruma nasıl gelmişler, Otyakmaz onca destek verdiği Büyükekşi’nin karşısına nasıl ve neden geçmişti?

‘Size söz karşısında olacağım’ dedi

Bunun yanıtı basitti. Çok kaygan olan futbol dünyasında dürüstlüğüyle nam salan Otyakmaz, Büyükekşi’nin  sözüne güvenmişti. Büyükekşi, Kulüpler Birliği’nde kendisi aleyhine imza toplanırken  Mecnun Otyakmaz’la görüşmüştü.  Ona Euro 2024 için büyük çaba verdiğini, A Milli Takım için Almanya’da olmak istediğini ve 18 Temmuz’da aday olmayacağını söylemişti.

O dönem Sivasspor’un başında olan Otyakmaz, kulüp başkanlarına Büyükekşi’nin sözlerini ilettiğinde ‘O seni kandırıyor, aday olacak’ tepkisiyle karşılaştı. Mecnun Başkan, İbrahim Hacıosmanoğlu’na başkanlık yolunu açan şu sözü söyledi: “Eğer bunu yaparsa size söz karşısında olacağım.”

Futbolda Anadolu ihtilali... Erdoğan'ın işaret ettiği aday kaybettiFutbolda Anadolu ihtilali… Erdoğan’ın işaret ettiği aday kaybetti

Mehmet Büyükekşi, aday olduktan sonra Mecnun Otyakmaz  sözünü tuttu. Seçimde tam olarak Büyükekşi’nin karşısında, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun listesinde yer aldı. Onun, listede bulunması özellikle alt ligler ve Anadolu kulüplerinde bir kırılma yarattı. Ayrıca Otyakmaz’ın Fenerbahçe’nin eski Başkanı Aziz Yıldırım’la birlikte 3 Temmuz sürecinde hapse giren iki Süper Lig başkanından biri olması Fenerbahçe’ye yakın kulüplerin elini rahatlattı. 2010-11 sezonu defterinin açılmayacağının garantisi Mecnun Otyakmaz’ın orada bulunmasıydı.

TFF’nin yeni yönetiminde uluslararası makalesi olan bilim insanı da var alt liglerde yıllarca yöneticilik yapan da.

Tabii ki siyasetin desteğini alan Mehmet Büyükekşi’nin seçimi kaybetmesini bir tek Mecnun Otyakmaz’a bağlamak mümkün değil. Listede yer alan her ismin ayrı bir ağırlığı vardı. Kamuoyunca çok bilinen İbrahim Hacıosmanoğlu ve Mecnun Otyakmaz’ın dışındaki o isimlere tek tek bakalım…

Bayram Saral: İstanbulspor Başkan Yardımcısı Bayram Saral, Saral Hukuk Bürosu kurucu ortağı. Özellikle hukuk kurulları konusunda yetkili olacak gibi gözüküyor.

Zehra Neşe Kavak: 24 Haziran 1965 tarihinde İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği de yapan Kavak’ın akademik alanda uluslararası birçok makalesi bulunuyor. Şu anda birçok spor takımının sağlık sponsoru olan Akademic Group’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

Lale Cender: Yönetim kurulundaki ikinci avukat. Türkiye’de Amerikan şirketlerinin avukatı olarak tanındı. İş dünyasına atıldı. Pirelli Otomobil Lastikleri A.Ş.’nin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı. Son dönemde, ortağı olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş.’nin İstanbul Park’ın kullanım haklarını almasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Fuat Gökdaş: Yönetim kurulundaki üçüncü avukat. Trabzonspor yönetiminde yer aldı. İbrahim Hacıosmanoğlu’nun Trabzonspor’un eski başkanı Sadri Şener’i dava ettiğinde avukatlığını yapmıştı.

Cengiz Gökay: Yatırım şirketlerinden TRinvest A.Ş’in yönetim kurulu başkanı. 1988 yılında Sivas’ta doğan ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Gökay, yakın geçmişte Ankaragücü’nün yönetim kurulunda yer almıştı.

Zafer Bahadır Saraç: Ticaretle uğraşıyor ve başta sigorta sektörü olmak üzere faaliyet göstermekte.

Rizeli Mevlüt Aktan, Manisa FK başkanlığını bıraktı.

Mevlüt Aktan: MHP’li Cengiz Ergün’ün yakın arkadaşı olan Rizeli Mevlüt Aktan, Manisa Belediyespor’un isim haklarını 2021’de aldı. Aktan, takımın ismini Manisa Futbol Kulübü (FK) olarak değiştirdi. Takım, kısa sürede alt liglerde şampiyon olarak TFF 1. Lig’e kadar geldi. Cengiz Ergün’ün Manisa’da seçimi kaybetmesinden sonra CHP’li Ferdi Zeyrek ile ters düştü. Belediye tesislerinden çıkması istedi. Hukuki süreç devam ederken TFF Yönetim Kurulu’na giren Aktan, dün Manisa FK Başkanlığı görevini bıraktı.

Bayram Akgül: Adanaspor’un 18 yıl başkanlığını yürüttü. Mayıs ayında sahip olduğu kulübü satarak görevinden istifa etti.

Hasan Surözü: Adanaspor Asbaşkanı. O da seçildikten sonra görevini bıraktı. 2014 yılında AK Parti’den İzmir Bayraklı Belediye Meclis Üyeliği görevi yaptı.

Ceyhun Kazancı: Seçimden çekilen Servet Yardımcı’nın ikinci adamı Cemil Kazancı’nın kuzeni. Passolig eski CEO’su. Beşiktaş’ta da CEO ve sportif direktörlük görevi yaptı. 26 Temmuz 2023’te Beşiktaş’tan ayrıldı.

Mustafa Temel Bozbağ: Futbola uzak bir isim değil. Giresunspor eski başkanı. Uzun süre TFF 1. Lig Kulüpler Birliği Başkanlığı görevini yürüttü.

Ural Aküzüm: Uşakspor A.Ş.’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı. 2011-2018 arasında Galatasaray ve Galatasaray Sportif A.Ş.’de yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Tenisin köklü kulüplerinden Taçspor’da başkanlık yaptı. Karsspor ve Bodrumspor’da yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu ve Tenis Federasyonu’nda çeşitli kurullarda yer aldı.

Manisa'da belediye el değiştirdi, 'top' kavgası çıktı!Manisa’da belediye el değiştirdi, ‘top’ kavgası çıktı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.