Suriyeli Hüseyin sahte lisansla takımını şampiyon yapınca Gaziantep karıştı

Suriyeli futbolcu Abdurrahman Cüneyd, Gaziantep'e yerleşerek kuzeni Hüseyin Leyla adına lisans çıkardı. Takımını şampiyonluğa taşıdı. Olay ortaya çıkınca sırra kıdem bastı. Şimdi iki amatör kulüp şampiyonluk için hukuk mücadelesi veriyor.

Spor 26 Eylül 2024
Abdurrahman Cüneyd adına çıkarıla lisans Gaziantep'te hukuk savaşı başlamasına neden oldu.

Abdurrahman Cüneyd ya da takım arkadaşlarının onu tanıdığı ismiyle Hüseyin Leyla 26 Haziran’da Gazikent Spor Kulübü ağlarını sarstı. Skor 2-0 olmuştu. Karkamış Barak Spor’dan takım arkadaşları onu kutlamaya gitti. Maç sonunda 48 puanla maça lider çıkan rakiplerini devirerek 49 puanla şampiyon oldular. Artık onlar Süper Amatör Lig ekibiydi. Ya da Karkamış Barak Sporlular öyle sanıyordu.

Gazikent Spor maç bittikten sonra Türkiye Futbol Federasyonu’na başvurdu. Onunla da kalmadı savcılığa suç duyurusu yaptı. Karkamış Barak Spor’un Hüseyin Leyla olarak bildiği kişi Abdurrahman Cüneyd isimli bir Suriyeli’ydi. Hikayesi şöyleydi…

Abdurrahman Cüneyd ülkesindeki iç karışıklığın ardından Türkiye’ye sığındı ve Gaziantep’e yerleşti. 2022 yılı sonunda Gaziantep 1. Amatör Küme B Grubu’nda mücadele eden Karşıyaka Gençlik Spor Kulübü’nün seçmelerine katıldı. Seçmelerde beğenildi, Cüneyd’ten lisansının çıkarılması için resmi evrak istendi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan 30 yaşındaki Abdurrahman Cüneyd’in aklına parlak bir fikir geldi. Kendisine benzeyen ve Türkiye vatandaşı olan 26 yaşındaki kuzeni Hüseyin Leyla’nın kimliğini kullandı. 2023 Ocak’ta Hüseyin Leyla adına futbolcu lisansı çıktı ve Karşıyaka Gençlik Spor’da forma giymeye başladı. Oyunuyla şampiyonluk kovalayan Karkamış Barak Spor’u etkiledi. Onu transfer ettiler. 18 maçta, 10 gol attı. Son maçta gelen şampiyonlukta da filelere gönderdiği topla büyük pay sahibi oldu.

Şampiyonluk Gazikent Spor’a gitti

Rakibinin başvurusundan sonra karar çıktı. Karkamış Barak Spor’da tam bir şok vardı. Türkiye Futbol Federasyonu Amatör Futbol Disiplin Kurulu onların üç puanını sildi, Gazikent Spor hükmen galip edildi. Böylece şampiyonluk el değiştirdi. Abdurrahman Cüneyd’e de 24 resmi maçtan men cezası verildi.

Karkamış Barak Spor Başkanı Metin Ünal Tahkim Kurulu’na başvurduklarını açıkladı.

Eşi ona Hüseyin diyormuş!

Karkamış Barak Spor’un kaptanı Ali Kalkan eşinin ona Hüseyin olarak seslendiğini söylüyordu. Hiçbir zaman onun gerçek ismi Abdurrahman’ı duymamıştı: “Bizim bunu anlama şansımız gerçekten yoktu. Bizim bunu anlamamız imkansızdı. Eşi dahi kendisine Hüseyin diye hitap ediyordu. Spor camiasında herkes bu kişiyi Hüseyin diye biliyordu.” Ali Kalkan futbolcuyu altı maç oynadıktan sonra tüzüğe uygun olarak transfer ettiklerini belirtiyor ve yaptıkları 18 maçta herhangi bir sorun yaşamadıklarını vurguluyordu.

Başkan Metin Ünal konuyu Tahkim Kurulu’na taşıdı. Ona göre lisansı çıkaran kulüp suçluydu. Futbolcu sezon boyunca herhangi bir uyarı veya itirazla karşılaşılmadan oynamıştı. Bir hata varsa kulübe mal edilemezdi: “Kulübümüzde forma giyen 25 oyuncumuzu yasal çerçeve içerisinde Futbol Federasyonu’na ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na yasal işlemlerini yaparak transfer ettik. Sezon başında Hüseyin Leyla olarak bilinen oyuncuyu, tüm camianın bildiği bu ismi biz de transfer ettik. Bu oyuncu bizden önce lisanslı olarak Karşıyaka Spor Kulübü’nde oynuyor. O takımdayken seyrettik, beğendik ve aldık. Kendisine, kulübüne ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na transfer için ücret ödedik. Futbol Federasyonu’na da ücret ödeyerek bu oyuncuyu kulübümüze kazandırdık. 18 maç bizim takımımızda oynadı. Ne bir gözlemci ne bir kulüp başkanı ne karşı takım, herhangi bir şikayet veya problem olmadı. Ligin ilk yarısında da mağlup ettiğimiz en yakın rakibimiz Gazikent Spor Kulübü’nü ligin son maçında da yenerek şampiyon olduk. Şampiyonluk sonunda herkes evine çekildi. Bir oyuncuda sahtelik varsa maç esnasında durdurulup hakemle fotoğraf çektirilip itiraz edilmesi gerekiyor. Şampiyon olduktan beş gün sonra Hüseyin Leyla denilen arkadaşımızın lisansı ile kimlik bilgilerinin uymadığı söylendi. Biz de bu oyuncumuzla ilgili evrakı Ankara’ya gönderdik. Madem bu biliniyordu, 18 maç boyunca neden söylenmedi? Bu olayda kulübümüzün kabahati olmadığı söyleniyor ama üç puanımız siliniyor ve şampiyonluktan düşürülüyoruz. Puan silinince biz ikinci olduk ve iki maçta mağlup ettiğimiz arkadaşlar şampiyon oldu. Gerekli şikayetlerde bulunduk, incelemeler yapılacak. Kimliği biz çıkartmamışız, lisansı da biz çıkartmamışız. Ayrıca lisanstaki fotoğrafı olan oyuncu sahada oynuyor. Bu duruma sebebiyet veren, lisansı çıkartan, lisansı çıkartmaya teşvik eden futbolcu da dahil olmak üzere kimsenin peşini bırakmayacağız ve şampiyonluğumuzu geri alacağız.”

Karkamış Barak Spor Kulübü Genel Sekreteri Hüseyin Orkun Tiryaki’ye göre bu durumun Türkiye’de daha önce bir örneği yoktu. Şimdi iki kulüp Tahkim Kurulu’ndan gelecek kararı bekliyor. Çıkacak karar nihai olacak ile Gaziantep 1. Amatör Küme B Grubu’nda kimin şampiyon olduğu tescil edilecek.

Bir şikecinin itirafları: Yıldız adaylığından hapse giden yolBir şikecinin itirafları: Yıldız adaylığından hapse giden yol

Abdurrahman Cüneyd kayboldu!

Soprtif yargıda durum böyleydi. Ancak ortada bir de savcılığa yapılmış suç duyurusu vardı. Soruşturmada adına lisans çıkarılan Hüseyin Leyla verdiği ifadede şunları söyledi: “Ben daha önce hiçbir futbol müsabakasında oynamadım. Abdurrahman sürekli görüştüğüm bir akrabam değil ancak futbolcu olduğunu biliyorum. Benim herhangi bir futbolcu lisansım yoktur, hiçbir zaman da olmadı. Kimseye kimliğimi ya da kimlik bilgilerimi verip çıkarmadım. Ben hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum.”

Abdurrahman Cüneyd ise adeta sırra kıdem basmıştı. Savcılık bir türlü onu bulamadı. Burası Türkiye… O, belki de başka bir isimle lisansını çıkarıp başka bir kentte top koşturmaya devam ediyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.