Pazar gününde spor gündemi dolu dolu

Spor dünyasından öne çıkan haberler 10Haber’le sizlerle. Hem dünyada hem Türkiye’de yaşanan son gelişmeler. İşte sporun her dalında yaşananlar…

Spor 14 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasından öne çıkan haberler.

Türkiye genelinde bayram dönüşü trafiği yaşanırken spor gündeminde de benzer bir yoğunluk pazar gününü esir almış durumda. İşte birbirinden farklı branşlarda dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen maçları ve spor olayları…

İstanbul’un mahalle derbisinde gülen Başakşehir

Başakşehir, Pendikspor karşısında galip gelerek üçüncülük yarışını sürdürdü.

Süper Lig 32. hafta maçında iki İstanbul takımının mücadelesinde Pendikspor, Başakşehir’i konuk etti. Maça iyi başlayan ev sahibi oldu. 3’te Sequeira’nın kullandığı kornerde yakın mesafeden Welinton vurdu. Kale önünde Dubois’ya çarpan meşin yuvarlak kornere çıktı. 5’te Pendikspor yine etkili geldi. Midtsjö’nün pasıyla kaleciyle karşı karşıya kalan Gökcan’ın şutu kaleci Muhammed’de kaldı. 14’te Başakşehir ilk pozisyonuna girdi. Savunmada Welinton’un kontrol edemediği topu kapan Davidson, kaleciyle karşı karşıya kaldı.Onun yerden vuruşu az farkla auta gitti. 17’de Pendikspor öne geçti. Sequeira’nın sağ taraftan kullandığı kornerde arka direkte kafayı vuran Thiam, topu ağlara yolladı. Golden sonra Başakşehir oyunda dengeyi sağladı ve tehlikeli gelmeye başladı. 36’da Pelkas’ın pasıyla ceza sahasında topla buluşan Figueiredo’nun güzel vuruşuyla skora 1-1 denge geldi. İlk yarı bu skorla sona erdi. 50’de bu kez Başakşehir ilk golün kopyası bir golle öne geçti. Pelkas’ın ara pasıyla topla buluşan Figueiredo düzgün bir vuruşla fileleri buldu. Ancak Başakşehir’in üstünlüğü çok sürmedi. 56’da Dubois’dan topu kapan Midtsjö, altıpas içinden yaptığı vuruşla skora denge getirdi. Pendikspor, mücadelenin 58. dakikasında 10 kişi kaldı. Welinton, 58. dakikada ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışına gönderildi. Brezilyalı savunma oyuncusu Galatasaray karşılaşmasında forma giyemeyecek. 80’de Başakşehir bir kez daha öne geçti. Ömer Ali’nin penaltı noktası önüne çevirdiği topu kontrol eden Pelkas, iki asistine bir gol ekledi. Kalan dakikalarda iki takımın çabası sonuç getirmeyince karşılaşma 3-2 bitti. Başakşehir bu galibiyetle 46 puana yükseldi ve dördüncü Beşiktaş ile arasındaki puan farkını ikiye düşürdü. Pendikspor ise 30 puanla tehlike bölgesinde 19. sırada kaldı.

Hatayspor’a büyük şok! İstanbulspor’dan üç farklı galibiyet

İstanbulspor, Hatayspor’a konuk olduğu maçtan 3-0’lık galibiyetle ayrıldı.

Sezon sonu Süper Lig’den bir alt lige düşmesine kesin gözüyle bakılan İstanbulspor, Volkan Demirel yönetimindeki Hatayspor’la kozlarını paylaştı. Ligde 10 haftadır galibiyet yüzü göremeyip ligin dibine demir atan İstanbulspor üzerindeki ölü toprağını atmak, Hatay ise zayıf rakibine karşı kümede kalma yolunda hata yapmamak için sahaya çıktı.

Mersin’de oynanan maça ev sahibi Hatay etkili başladı. Henüz altıncı dakikada Halil Dervisoğlu’nun pasıyla pozisyona giren Rui Pedro gole yaklaştı ancak şut üstten auta çıktı. Karşılaşmada dakikalar 12’yi gösterirken Loshaj, Monato’nun teması sonrası yerde kalınca hakem Mert Güzenge penaltı noktasını gösterdi. Laurentino’nun kullandığı penaltıda Hatayspor kalecisi Erce topu çeldi, devamında Mamadou tamamlamak istedi ancak Erce Kardeşler ikinci topta da kalesini gole kapatmayı başardı. 20’nci dakikada Hatayspor sol beki Ghoulam uzun bir taç atışı kullandı. Ceza alanı içinde topla buluşan Dele-Bashiru’nun şutunda top çerçeveyi bulmadı. Maçtaki ilk yarım saatlik dilim geride kalırken deplasman temsilcisi etkili geldi. Emir Kaan Gültekin sert bir şutla gol aradı ancak kaleci Erce bu kez de ayaklarıyla takımının yenik duruma düşmesini önledi. Mücadelede soyunma odasına 0-0’lık eşitlikle gidildi.

İkinci yarının da ilk 20 dakikalık diliminde iki takım da eşitliği bozacak pozisyonlar üretmekte zorlandı. Skor tabelasında 68’inci dakika gözükürken İstanbulsporlu Laurentino sağdan içeriye ortaladı, arka direkte topla buluşan Loshaj’ın şutunda top ağlarla buluşunca ‘Boğalar’ deplasmanda 1-0 öne geçti. Hatayspor golün şokunu üzerinden atamamışken üç dakika içerisinde bir kez daha yıkıldı. 71’de Emir Kaan’ın sol kanattan kale sahasına gönderdiği topu kaleye yönlendiren Mamadou takımı adına farkı ikiye yükseltti. Karşılaşmada normal sürenin son anları yaşanırken Vefa Temel’in uzaklardan kaleyi yokladığı pozisyonda 21 yaşındaki genç futbolcu müthiş bir gol buldu ve fark üçe yükseldi. Kalan kısa sürede başka gol olmayınca İstanbulspor, Hatayspor’u deplasmanda 3-0 mağlup etti.

Böylelikle puanını 16’ya yükselten sarı-siyahlılar son sırada kalmayı sürdürdü. Hatayspor ise 33 puanla 16’ncı sırada ve küme düşme hattındaki Gaziantep FK’nın yalnızca iki puan üzerinde bulunuyor.

Karadeniz’de Akdeniz’de vize yok! Rizespor, Antalyaspor’u farklı devirdi

Rizespor evinde ağırladığı Antalyaspor’u 3-0’la geçti.

Süper Lig’in 32’nci hafta maçında İlhan Palut’un Rizespor’u, Sergen Yalçın’ın çalıştırdığı Antalyaspor’u ağırladı. Beşiktaş ve Trabzonspor’un puan kaybettiği haftada Avrupa kupalarına katılım için üç puan hedefiyle sahaya çıkan Rizespor evindeki karşılaşmaya istediği gibi başlayamadı. Sekizinci dakikada konuk ekip Antalyaspor duran toptan gole yaklaştı fakat Safuri’nin ortasına kafayı vuran Van de Streek çerçeveyi tutturamadı. Rizespor’un ilk tehlikesi 21’inci dakikada geldi. Olawoyin’in pasında topla buluşan Minchev rakibinden sıyrılıp şutunu da çekti ancak top az farkla dışarı gitti. Dakikalar 31’i gösterirken Minchev bir kez daha golle burun buruna geldi ancak karşı karşıya pozisyonda kaleci Leite mutlak fırsatı göğsüyle önledi. Baskıyı artıran ev sahibi hemen iki dakika sonra Olawoyin’in sıfıra inip içerine çevirdiği topta Zeqiri’nin boş kaleye çektiği şutla golü bularak karşılaşmada 1-0 öne geçti. Rize’de soyunma odasına ev sahibinin 1-0’lık üstünlüğüyle gidildi.

Maçın ikinci yarısına Sergen Yalçın’in öğrencileri hızlı başladı. 50’nci dakikada Larsson’un içeriye yerden çevirdiği topa penaltı noktasından vuruşunu yapan Van de Streek’e kaleci Gökhan Akkan engel oldu. Karşılaşmada bir saatlik dilim geride kalırken bir kez daha sahne alan Zeqiri, kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydederek takımı adına farkı ikiye yükseltti. Dakikalar 82’ye geldiğinde orta sahada yaşanan bir ikili mücadele sonrası Antalyaspor forveti Buksa’dan topu kazanan Emirhan Topçu, yaklaşık 30 metre topu taşıdıktan sonra pasını Gaich’e attı. Gaich de rakibini çalımlayıp net bir vuruşla topu filelere göndererek karşılaşmanın skorunu tayin etti. Rizespor, Antalyaspor’u 3-0 mağlup etti.

Bu sonuçla puanını 48’e yükselten Karadeniz temsilcisi Beşiktaş’da durumları eşitleyip ilk dört sıra yarışında önemli bir avantaj elde etti. Antalyaspor ile 42 puanla kendisine 10’uncu sırada yer buldu.

Kadın futbolu alev alev! Lider Galatasaray'a darbeKadın futbolu alev alev! Lider Galatasaray’a darbe

Efes’ten Beşiktaş’a ‘farklı’ tarife

Anadolu Efes, Beşiktaş’ı 90-75 mağlup etti.

Basketbol Süper Ligi’nin 27’nci hafta maçında son günlerin formda ekibi Anadolu Efes play-off’a üçüncü sıradan girme yarışı veren Beşiktaş’la karşılaştı. Maça iyi başlayan ev sahibi ilk çeyrekte kusursuza yakın hücum performansı sergileyerek 32 sayı buldu ve periyodu yedi sayı önde kapattı. İkinci çeyrekte arayı biraz daha açan lacivert-beyazlılar soyunma odasına giderken farkı çift hanelere yükseltti ve devre arasına 51-40’lık skorla girildi. EuroLeague’de üst üste galibiyetler alıp play-in’e kalan, ligde de liderlik yarışı veren Anadolu Efes için ikinci yarıda da işler iyi gitti ve son çeyreğe 10 sayılık Efes üstünlüğüyle gidildi. Baştan sona üstün götürdüğü maçın son periyodunu da iyi oynayan lacivert-beyazlılar Beşiktaş karşısında maçtan 90-75’lik galibiyetle ayrıldı. Bu sonuçla Efes 27’nci maçında 24’üncü zaferine ulaşarak ligin sonlarına yaklaşırken liderlik konusunda elini rahatlattı. Beşiktaş ise bu sezonki yedinci yenilgisini aldı ve maç eksiğiyle Karşıyaka’nın ardında dördüncü sıraya geriledi. Siyah-beyazlıların bir sonraki rakibi Fenerbahçe olacak. Galip gelen tarafta Elijah Bryant EuroLeague’de kariyer sayı rekorunu kırdıktan sonra bu kez de ligde kariyer asist rekorunu kırdı. Bryant’ın 12 sayı, 5 ribaunt ve 8 asistle oynadığı maçta Rodrigue Beaubois 16 sayı üreterek maçın en skorer ismi oldu. Efes’in formda yerlisi Ercan Osmani de karşılaşmayı 13 sayıyla tamamladı. Beşikta cephesinde Matt Mitchell’ın 15, Jonah Mathews ve Samet Yiğitoğlu’nun 12’şer sayılık performansları yenilgiyi önleyeme yetmedi.

Ligde oynanan diğer maçta Bursaspor, Manisa’yı uzatma sonucu 102-94 mağlup etti.

Tuzlaspor, Göztepe’den altın değerinde bir puan aldı

Tuzlaspor öne geçtiği maçta üstünlüğünü koruyamadı.

1. Lig’de kümede kalma savaşı veren Tuzlaspor’la Süper Lig için gün sayan Göztepe karşı karşıya geldi. Son altı maçta yalnızca bir kez yenilgi yüzü gören Tuzlaspor evinde ağırladığı Göztepe’den de puan ya da puanlar kazanıp ligde kalma yolunda adım atmak için sahaya çıktı. Bu şartlarda başlayan maçın ilk yarısında iki takım da dengeli bir oyun sergilese de net fırsatlar üreten taraf deplasman temsilcisi Göztepe oldu. İzmir ekibi 39’uncu dakikada Romulo’yla gole yok yaklaştı. Brezilyalı oyuncunun penaltı noktasından çektiği şuta önce kaleci Kurtuluş dokundu ancak top filelere yönelmeyi sürdürdü. Devamında Gökhan topu çizgiden çıkarıp Tuzlaspor’un yenik duruma düşmesini önledi. Maçta soyunma odasına golsüz eşitlikle gidildi. İkinci devreye Göztepe daha iyi başladı ama golü Tuzlaspor buldu. Stankovski’nin pasında Göztepeli Yalçın’dan seken top Togui’nin önünde kaldı. Fildişili oyuncu da tek vuruşta ağları bulup takımını 1-0 öne geçirdi. Golün ardından sarı-kırmızılılarda gol umudu olarak Lundqvist oyuna girdi. Değişiklikten iki dakika sonra sağ kanatta topla buluşan İsveçlinin taç çizgisine yakın bölgeden ve çok dar açıdan içeriye çevirdiği top kaleye yöneldi ve beklenmedik şekilde ağlarla buluştu. Bu golle İzmir temsilcisi maça eşitliği getirdi. Karşılaşmanın kalan diliminde iki takım da üstünlük sayısı için çaba sarf etse de başarılı olan çıkmadı. Tuzlaspor ve Göztepe 1-1 berabere kalarak puanları paylaştı. Bu sonuçla Tuzlaspor, Giresun ve Altay’ın düşmesinin garantilendiği ligde alt ligin yolunu tutan son takım olmamak adına çok kritik bir puanı cebine koydu ve maç fazlasıyla da olsa Adanaspor’u altına alarak potanın üzerine çıktı. Adanaspor bir sonraki gün play-off mücadelesi veren Bodrumspor’la haftanın kapanış maçında karşılaşacak. Göztepe ise 60 puana yükseldi ve ikinci sırada kalmayı sürdürdü.

1. Lig’de oynanan diğer maçlarda şu sonuçlar alındı:
Şanlıurfaspor – Bandırmaspor, 1-1
Kocaelispor – Giresunspor, 2-0

Fenerbahçe'de gecenin tek üzüntüsü! Halkbank'tan dev adımFenerbahçe’de gecenin tek üzüntüsü! Halkbank’tan dev adım

Basketbol Süper Ligi’nin yeni takımı: Yalovaspor

Finalspor’u 74-65 mağlup eden Yalovaspor, Basketbol Süper Ligi’ne yükselmeyi garantiledi.

Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele eden Yalovaspor, Süper Lig’e yükselme maçında Finalspor’u evinde ağırladı. İlk çeyreği 18-17 geride tamamlayan Yalova, soyunma odasına ise 41-39’la üstün giden taraf oldu. İkinci yarı daha iyi bir görüntü çizen ev sahibi son çeyreğe 56-52 önde girdi. Dördüncü periyotta vites artıran Yalovaspor karşılaşmadan 74-65 galip ayrıldı.
Böylelikle ligdeki 28’inci zaferine ulaşan Yalova, bitime bir hafta kala Basketbol Süper Ligi’nde oynama hakkını elde etti.
Ligde günün diğer müsabakalarında ise Gaziantep Basketbol, Kapaklıspor’u 104-76 mağlup etti. Mersin Büyükşehir Belediyespor da Haremspor’u 92-81 yendi.

Dev futbol kulüpleri borsada üzdü

Borsada en büyük zarar gören kulüp Manchester United oldu,

Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri 2024 yılının ilk çeyreğinde borsalarda isteneni veremeyip yatırımcılarını tam anlamıyla sevindiremedi. Çoğu futbol kulübünün ocak-mart dönemi hisse senedi performanslarında grafik okları aşağı yönü gösterdi. En büyük zarar İngiliz devi Manchester United’ın hisselerinde yaşandı. ‘Kırmızı Şeytanlar’a oynayan yatırımcının şeytanı bol olmadı. United yılın ilk çeyreğinde yatırımcısına yüzde 30’un üzerinde kaybettirdi. Lazio’nun hisseleri yüzde 16,3 azalış gösterirken Porto da yüzde 1,7 yazdı. UEFA tarafından yayımlanan Avrupa Kulüp Finansmanı ve Yatırım Raporu’na göre Porto 176 milyon, Lazio da 38 milyon avroyla en fazla net öz sermaye zararı olan ilk 10 kulüp arasında yer alıyor. Bazı kulüpler ise yatırımcılarına kâr ettirdi. İskoç ekibi Celtic yılın ilk çeyreğinde yatırımcısına yüzde 8,9, Hollanda ekibi Ajax yüzde 2,2 kazandırdı. UEFA’nın raporuna göre Celtic ve Ajax ürün satış gelirinde Avrupa’da ilk 20 takım arasında yer alıyor.

Dünyanın önde gelen halka açık 9 futbol kulübünün hisselerinin ocak-mart performansları şöyle:
Şirket Ocak-Mart 2024 değişim (yüzde)
Celtic: 8,9
Ajax: 2,2
Porto: -1,7
Sporting CP: -3,6
Borussia Dortmund: -6,9
Benfica: -7,6
Juventus: -11,8
Lazio: -16,3
Manchester United: -31,5

Monte Carlo’da şampiyon Tsitsipas

Yunan raket Tsitsipas, Monaco’da şampiyonluğa ulaştı.

Tenis dünyasında Rolland Garros’ya sayılı günler kala toprak kort turnuvaları devam ediyor. Monaco’nun ev sahipliği yaptığı Monte Carlo Masters’ın finali Yunan Stefanos Tsitsipas ile Norveçli Casper Ruud’u karşı karşıya getirdi. 1 saat 36 dakika süren şampiyonluk maçını 6-1 ve 6-4’lük setler sonucu 2-0 kazanan Tsitsipas, 2021 ve 2022’nin ardından Monte Carlo’da bir kez daha zafere uzandı. Yunan rakete şampiyonluk seremonisinde Ferrari’nin Monagask F1 pilotu Charles Leclerc de eşlik etti.

Maverick Vinales’ten 1113 gün sonra gelen zafer

MotoGP’de sezonun üçüncü ayağı Amerika’da koşuldu. Austin’de bulunan COTA pistinde 20 tur üzerinden gerçekleştirilen yarışı Aprilia Racing takımından Maverick Vinales kazandı. 29 yaşındaki Vinales, bu zaferle birlikte üç farklı takımla yarış kazanan ilk MotoGP pilotu olarak tarihe geçti. İspanyol ayrıca, 2021’de kazandığı Katar GP’nin üzerinden tam 1113 gün geçtikten sonra bir kez daha podyumun en üst basamağına tırmandı.
Vinales’in şampanya eğlencesine Red Bull’dan Pedro Acosta ve Ducati’den Enea Bastianini eşlik etti. MotoGP’de bir sonraki yarış 28 Nisan’da İspanya’da düzenlenecek.
İlk üç yarışta üç farklı yarış galibi çıkan MotoGP 2024 sezonunda pilotlar klasmanının puan durumu şöyle:
1. Jorge Martin (İspanya): 80 puan
2. Enea Bastianini (İtalya): 59
3. Maverick Vinales (İspanya): 56
4. Pedro Acosta (İspanya): 54
5. Francesco Bagnaia (İtalya): 50

Umut Çamkıran’dan 21’inci zafer

 Türk boksör Umut Çamkıran, Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bietigheim-Bissingen kentindeki EgeTrans Arena’da yapılan müsabakada Çek boksör Tomas Salek’le ringe çıktı. Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada Tomas Salek’i mağlup eden Çamkıran, kariyerindeki 21’inci müsabakadan da galip ayrıldı.

Fenerbahçe'de golcüler 'Yola devam' dediFenerbahçe’de golcüler ‘Yola devam’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.