Şampiyon, şampiyon gibi oynadı! EuroLeague’in rengi sarı lacivert

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu. Sevgi Uzun, Napheesa Collier ve Koç Valerie Garnier kutlamaların ardından 10haber'e konuştu. Mersin'de 6 bin taraftar zafer gecesini yerinde yaşadı.

Spor 15 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, ikinci kez üst üste Avrupa'nın en büyüğü.

2008-09 Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Mersin’de noktalandı. Fenerbahçe, dominasyon kurmaya başladığı ligde Mersin BŞB’yi 3-0 geçip şampiyonluğa uzandı. Şehir, sarı-lacivertliler için kupa kaldırmaya alışık oldukları bir yerdi. 2009’da Edip Buran Spor Salonu olan adres, bu kez Servet Tazegül Spor Salonu’ydu.

2013 Akdeniz Oyunları için Türk sporuna kazandırılan dev yapı, Türk spor tarihine geçecek bir başarıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyordu. Yarı final gününde olduğu gibi yine 15.00 civarında salondaydım. Bu kez ilk güne göre enerji düşüktü. 16.00’daki maç ne de olsa kaybeden iki takımı karşı karşıya getirecekti. Mersin ekibi Çukurova Basketbol ve nispeten favori olduğu yarı finalden elenen USK Prag mücadele etti.

Fenerbahçe bir kez daha Avrupa'nın en büyüğüFenerbahçe bir kez daha Avrupa’nın en büyüğü

İlk apolet Prag’a

Üçüncülük maçları hep tatsız geçmez mi zaten? Kulüplerin transfer görüşmelerinde ve sponsorlarla anlaşma aşamasında kendilerine statü olarak katabileceği Avrupa üçüncülüğü apoleti 95-67 biten maçın ardından Prag’a gitti. Resmi rakamlara göre bin 200 kişinin yerinde izlediği maç, salonda ya da ekran başında takip edenleri tatmin etmekten uzaktı. Çukurova kafasında çoktan EuroLeague sezonunu kapamıştı. Devre arasında arka tarafta karşılaştığım taraftarlar da takımın yarı final maçıyla beraber sezonu kapadığını, Prag’ın ise en azından üçüncülük için elinden geleni yaptığını ifade ediyorlardı.

Avrupa üçüncüsü USK Prag takımı.

Mersin’e sarı-lacivert selam

Maçın bitişi ardından prosedür gereği salon boşaltıldı. Final maçı biletlerine sahip olan seyirciler turnikelerden geçiş yapmaya başladılar. Saat 18.30 sularında salon artık sarı-lacivert bir deniz haline gelmişti. Fransız takımı Villeneuve, 20 sene sonra ülkesini EuroLeague finalinde temsil edecekti. Ancak zaten tecrübesiz olan bu camia adeta deplasmanda güçlü rakibi karşısına çıkıyordu. Oyuncu tanıtımlarıyla beraber salondaki coşku tavan yaptı.

Maça iki takım da iyi şut atarak başladı. Fenerbahçe perde çıkışlarında rakibine verdiği alanların bedelini üç sayılık basketlerle ödedi. Ancak ilk gün izlenim yazımda da belirttiğim gibi top kayıpları büyük rol oynadı. Prag maçı boyunca 10 top kaybı yapan Villeneuve, finalin ilk 20 dakikasında 12 top kaybetti. Fenerbahçe bu hataları iyi değerlendirdi. İlk yarı bittiğinde tam dört oyuncu çift hanelerdeydi. Yvonne Anderson’ın devrenin son saniyesinde attığı üçlük adeta şampiyonluk ateşini yaktı: 58-45.

İkinci yarıda savunmada vidaları iyice sıkan Fenerbahçe rakibinin adım atmasına izin vermedi. Emma Meesseman ve Nikolina Milic gibi isimler faul problemine girdi. Ancak Napheesa Collier öne çıkan isim oldu. Collier, geçen sezonun finalinde 35 sayı atan Breanna Stewart’a nazire yaparcasına 33 sayı kaydetti. Meesseman 22 sayı, 6 asist ve 5 ribauntla oynarken Yvonne Anderson 7 sayı ve 13 asist yaptı. Saha içi koltuklarında sıcaktan bunalan Meesseman’ın annesi Sonja Tankrey de soluğu biraz daha havadar olan basın tribününde bizim yanımızda almıştı. Fenerbahçe maçı 106-73 kazanırken kendine ait EuroLeague finalinde en fazla sayı atan takım rekorunu kırdı. Öte yandan 33 sayılık fark adeta plaka kodu 33 olan Mersin şehrine de selam çakıyordu.

Mersin halkı, finalde eşsiz bir atmosfer yarattı.

Bir hanedan doğuyor belki de…

Maçın ardından ortalık bayram yerine döndü. Önce İzmir Marşı çaldı ardından Fenerbahçe’nin klasiği haline gelen 100. yıl marşı tribünlerdeki 6 bin basketbolseveri coşturdu. Her yaştan Fenerbahçe taraftarı takımının kupayı kaldıracağı anı beklerken sportmence mücadele eden Fransız takımı Villeneuve’ü de gümüş madalya töreni esnasında alkışladı. Ardından Kaptan Alperi Onar önderliğinde Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu olmanın sevincini kupayı kaldırarak yaşadı. 12 senede 10. kez dörtlü final gören Kanarya altıncı finalinde ikinci kez mutlu sona ulaşıyordu. Hem de bu kez Prag’da değil Mersin’de, Türkiye topraklarında bunu başarıyordu. 2009’da o dönem Süper Lig’e dominasyon kurmaya başlayan sarı-lacivertliler şimdi de EuroLeague’e aynı tarifeyi uyguluyordu. Kim bilir belki de bir hanedan doğuyordu…

Kupa seremonisi ardından saha birçok taraftarla doldu. Saha içi koltuklarında oturan sarı-lacivertli seyirciler oyuncularla fotoğraf çektirme şansını kaçırmadılar. Ben ve benim gibi basın mensuplarından bazıları mixed zone’da röportaj alma ümidiyle bekliyorlardı. Bekleyiş biraz uzayınca sahaya döndüm. İyi ki de dönmüşüm zira gördüğüm manzara daha bekleyişin süreceğini gösterir nitelikteydi. Dörtlü finalin en değerli oyuncusu seçilen Kayla McBride sayısız insanın fotoğraf isteğini olumlu karşılıyordu. Alperi Onar adet gereği fileyi kesiyor ve hatıralara bir yenisini ekliyordu. Kupa elden ele dolaşıyor ve kamera flaşları sayısız kez patlıyordu. Fenerbahçe, konfetilerin üzerinde şampiyonluğunu taraftarıyla doyasıya kutluyordu.

Kaptan Alperi, “Adet yerini bulsun” dedi, fileyi böyle kesti.

Sevgi için yeni bir meydan okuma vakti

6 bin Fenerbahçe ve basketbol sevdalısı unutulmaz bir gün yaşadı. Bu atmosferi denk geldiğim her Fenerbahçeliye sorduğum gibi milli gard Sevgi Uzun’a da sordum: “Mersin bize müthiş geldi. Buraya gelen yabancı takımlara Türkiye’nin ne kadar büyük olduğunu, kadın basketbolunun ne kadar değerli olduğunu göstermek açısından önemli. Salonun dolu olmasını sağlamaları bizim çok büyük ayrıcalık. Onların karşısında oynamak gerçekten çok keyifliydi. Şampiyonlukla bitmesi çok keyifli. Ancak taraftar çok güzel bir organizasyon yarattı. Mersin halkı kadın basketboluna çok güzel sevgi ve saygı gösterdi. Umarım artarak devam eder.” Sevgi, devam eden ve Fenerbahçe’nin 2-0 önde olduğu Kadınlar Süper Lig final serisiyle alakalı da “Dörtte dörtle bitirmek istiyoruz, hedefimiz dörtte dörttü, üç kupayı aldık. Üç gün sonra da buradan galibiyetle ayrılıp kupamızı alıp sezonu hayırlısıyla bitirmek istiyoruz” dedi.

Sevgi bu yaz kendi adına farklı bir meydan okumaya imza atacak. WNBA takımlarından Dallas Wings’le anlaşan milli oyuncu bu takımın antrenman kampına gidecek ve 2024 sezonunda takımda kendine yer bulmaya çalışacak. Sevgi bununla alakalı sorduğum soruya “Her şeyden önce benim için hayal olan bir şeydi. Buradaki küçük kız çocuklarına basketbola başlayan başlamayan herkese imkansız olmadığını göstermek benim için her şeyden önce bir başarı. Ama Fenerbahçe’de zaten en büyükleri hayal ediyorsun en büyük hedeflerle sezona başlıyorsun çünkü hiçbir zaman ikinciliği veya sonunda ne olacak diye yola çıkamıyorsun. Her şeyden önce bunu başarıyoruz şu an. Umarım dördüncü kupa da gelirse sezonu hedeflerimize ulaşarak bitirmiş olacağız. Yazın oraya gittiğimde hazırlık kampı olacak. Orası ayrı süreç. Takıma girmeyi başarırsam dediğim gibi Türkiye’yi orada temsil etmek, o bayrağı temsil etmek, orada bir Türk oyuncu olarak sahaya çıkmak, umarım benden önceki herkese örnek olur ve daha çok heveslenip hayal kurmaya başlarlar” diye yanıt verdi.

Phee, şampiyonluktan başkasını önemsemiyor

Napheesa Collier, bir final maçında en fazla sayı atan oyuncu rekorundan yalnızca 2 sayı uzakta kaldı. Maç sonunda bu rekoru sorduğumda “Rekoru çok umursamıyorum açıkçası bugün önemli olan kazanmaktı ve bunu başardık bunun için gerçekten heyecanlıyım” diye yanıtladı. Phee, bugünkü Fenerbahçe taraftarının desteğiyle ilgili olarak “Harikaydı. Sanki iç saha maçı gibiydi. Bu tecrübeyi gerçekten özel kıldılar. Onlara müteşekkirim” dedi. WNBA’den takım arkadaşları Kayla McBride ve Nikolina Milic’le beraber bu başarıya imza atmaları hakkında ne düşündüğünü sorduğumda “Mükemmel hissediyorum. Tanıdığım oyuncularla beraber birkaç yıldır oynamak çok güzel. Birbirimizin nasıl oynadığını biliyoruz. Bu şekilde oynamak gerçekten eğlenceli.” diye yanıt verdi.

Napheesa Collier ve Kayla McBride, Fenerbahçe’nin bu hafta sonu yıldızları oldular.

Garnier için en büyük başarı EuroLeague…

Son olarak kariyerinin ilk EuroLeague şampiyonluğunu elde eden Koç Valerie Garnier’ye mikrofon uzattım. Koç, sezon başlamadan yalnızca 10 gün önce başına geçtiği takımla bu başarıyı yakaladı. Hislerini sorduğumda “Çok mutlu hissediyorum. Tüm başarılarımızdan ötürü çok mutlu hissediyorum ancak özellikle bunun için çok mutluyum çünkü EuroLeague bunların en büyüğü. Şimdi bir kupamız daha var ama önce bu akşam ailelerimizle ve arkadaşlarımızla bu başarımızı kutlayacağız.” diye yanıtladı. Mersin’deki unutulmaz atmosferle alakalı “Mersin’deki atmosfer inanılmazdı. Onlar en iyisi, Fenerbahçe taraftarı en iyisi. Bu kupayı kazanmamızda bize yardımcı oldular.” dedi.

Fenerbahçe üst üste ikinci şampiyonluk umuduyla geldiği Mersin’de domine ettiği bir dörtlü finalin üstüne birkaç gün daha şehirde kalacak. Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Lig final serisi üçüncü maçı çarşamba günü oynanacak. Fenerbahçe bir maç daha kazanırsa Avrupa Süper Kupası, Türkiye Kupası ve EuroLeague üstüne bir kupa daha kazanacak.

Valerie Garnier kariyerinin ilk EuroLeague şampiyonluğuna uzandı.

Ah şu havaalanı problemi de olmasa…

Yarı final maçının sonlarında yaşanan gerginlik ve benim şahsen yaşadığım bir iki elektrik problemi dışında hem güvenlik hem teknik açıdan sorunsuz bir turnuva geride kaldı. Birçok farklı branşta uluslararası organizasyona imza atma tecrübesi olan şehir Mersin, bu organizasyonu da hakkıyla atlattı. Yalnızca bayram bitişine gelen dönüş tarihi ve Adana ile Mersin gibi iki büyük şehrin aynı havaalanını kullanması nedeniyle bazı basın mensupları için İstanbul’a dönüş dert oldu. Bu aksaklığa neden olan havaalanı eksikliği sorunu da tek başına Mersin’e yazmaz diye düşünerek memleketime iltimas geçmek istiyorum. Bu tarz turnuvaların ve Türk basketbolunun kıtada söz sahibi olduğu günlerin devamı dileğiyle Fenerbahçe’yi tebrik ediyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.