Sloukas’ın arınma gecesinde kazanan Panathinaikos

EuroLeague play-off ikinci maçında Panathinaikos ve Maccabi karşı karşıya geldi. İsrail temsilcisinin ilk maçtan galibiyetle ayrıldığı serinin ikinci karşılaşması hem çok sert bir mücadeleye hem de şahane tribün atmosferine sahne oldu.

Spor 25 Nisan 2024
Kostas Sloukas'ın kariyer rekoru kırdığı maçta Pana, Maccabi'yi yenip seride durumu eşitledi.

Play-off ilk maçında Maccabi’nin OAKA’dan galibiyet çıkartması sonrası Ergin Ataman ve Panathinaikos yönetiminin hakemler ve EuroLeague yönetimi sonrası yaptıkları eleştirel açıklamaların ardından ikinci maçın çok ateşli bir atmosferde başladı. Ev sahibi ekip, ilk maçın sonlarında yaptığı top kaybı sonrası çok üzgün gözüken Kostas Sloukas’ın önderliğinde motive bir şekilde maç önü ısınmasını yaptı. Maccabi’de Wade Baldwin, Pana’da ise Juancho Hernangomez’in oynayamadığı maçı başkan Giannakopoulos courtside’da takip etti. Tribünleri dolduran 20 bine yakın Yunan taraftarın EuroLeague marşını ıslıkla protesto etmesi dikkat çekti.

Maça Jake Cohen’in yay gerisinden isabetleriyle başlayan Maccabi’ye yanıt pota altından üreten ev sahibi ekibin basketleriyle geldi. Lorenzo Brown’ın hücumda ipleri ele aldığı bölümde Nunn da üç sayılık isabetler bularak takımını oyunda tuttu. Çeyreğin bitimine 4.30 kala TV molasına gidildi. Mola dönüşü 5-0’lık seri yakalayan İsrail temsilcisi yeniden öne geçti. Çok yüksek yüzdeyle hücum eden Maccabi, çeyrek sonunda Kübalı Rivero’dan da sürpriz bir üçlük bularak skoru 28-20’ye getirdi ve ilk 10 dakika konuk ekibin sekiz sayılık üstünlüğüyle noktalandı.

İkinci periyot başında saha kenarında oturan Panathinaikos başkanının hakemlere şiddetli bir biçimde itiraz ettiği görüldü. Maç saati 7.45’i gösterirken kendisine yapılan faulün ardından üç atış için çizgiye gelen Vildoza hata yapmayınca fark üçe düştü. Play-off sertliğinin her haliyle hissedildiği anlarda iki ekip de birçok boş atıştan yararlanamadı. Bu süreçte sorumluluğu ele alan Lorenzo Brown, Maccabi’yi skorda üstün tutmayı başardı. İlk periyoda göre daha fazla duraksamanın yaşandığı ikinci çeyrekte bitime 4.54 kala konuk ekibin üstünlüğüyle TV molasına gidildi. Mola dönüşü çok etkili olan Kostas Sloukas üst üste isabetler bulup farkı 38-38’de eşitledi ve Oded Kattash’a mola aldırdı. Maccabi molasının soğutamadığı Sloukas dönüşte bir üçlük daha bulup takımını öne geçirdi ve OAKA’da tribünleri ayağa kaldırdı. İlk devrenin kalan süresinde rüzgarı da arkasına alan Pana farkı bir anda çift hanelere getirdi. Atina’da soyunma odasına 51-39’luk ev sahibi üstünlüğüyle gidildi.

İkinci yarıya da Panathinaikos iyi başladı. Çeyreğin sonlarına doğru farkı 16’ya yükselten Yunan temsilcisi rakibine mola aldırdı. Mola dönüşü çift hanelerde kalmayı sürdüren Ergin Ataman’ın öğrencilerinde bitime 10 saniye kala Sloukas’ın dördüncü faulünü alması moral bozsa da son saniyede Nunn’ın top kaybının ardından gelen boş turnike sonrası skorun 71-60’a gelmesine rağmen final 10 dakikasına çift hanelerde gidildi.

Son çeyreğe Blatt-Cleveland alley-oop’uyla başlayan Maccabi, bir dakika içinde 6-0’lık seri yakalayıp farkı beşe indirdi ve Ergin Ataman’ın molası geldi. Moladan dört faullü Sloukas’la dönen Pana’da tecrübeli gard takımını krizden çıkardı. Ritim yakalayan Yunanlar farkı yeniden açtı ve bitime dört dakika kala 12 sayılık avantajı yakaladı. Bu süreçte Kattash mola alıp son kozunu oynasa da değişen bir şey olmadı ve Ataman’ın öğrencileri farkın erimesine izin vermedi. Karşılaşmanın son hücumunda artık fark 16’yken Antonius Cleveland’la Maccabi son topu kullanmak istedi. Atletik ismin smaç denemesine Kostas Antetokounmpo’nun nesip bloğuyla yanıt gelince parkede iki takım oyuncularının arası biraz gerildi. Bu pozisyonun ardından Panathinaikos, Maccabi’yi 95-79 yenip seride durumu eşitledi.

Panathinaikos’ta kariyer rekorunu kıran Kostas Sloukas 29 sayı, 3 ribaunt, 4 asist; Dinos Mitoglou 14 sayı, 6 ribaunt; Ioannis Papapetrou  ise 15 sayı, 3 ribaunt, 3 asistle oynadı. Maccabi cephesinde Lorenzo Brown 18 sayı, 8 asistlik performansı yenilgiyi önlemeye yetmedi. Serinin sonraki iki maçı Maccabi ev sahipliğinde ancak Belgrad’da oynanacak, üç galibiyete ulaşan taraf adını Final Four’a yazdıracak.

EuroLeague’de aynı gün oynanan bir diğer play-off maçı iki İspanyol temsilcisinin mücadelesine sahne oldu. Baskonia’yı 101-90’la geçen normal sezon lideri Real Madrid seride durumu 2-0’a getirdi.

Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin AtamanAvrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.