Süper Kupa süper fiyaskoyla bitti… Şimdi ne olacak?

Galatasaray - Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçının birinci dakikada yarım kalmasından sonra gözler sarı lacivertlilerin alacağı cezaya çevrildi. İşte olası senaryolar ve Galatasaray'ın kupaya alacağı tarih...

Spor 8 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'nin çekilmesinden sonra hukuki süreç başladı.

Fenerbahçe – Galatasaray arasındaki Süper Kupa finaline sarı-lacivertliler protesto için sahaya U19 takımıyla çıktı. Ardından Fenerbahçe maçtan çekildi ve maç yarıda kaldı. Gözler Fenerbahçe’nin bu hamlesi sonrası Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) çevrildi.

İşte bundan sonra yaşanması muhtemel süreç… TFF ilk olarak müsabaka görevlilerinin raporunu bekleyecek. Raporun ardından Disiplin Kurulu’na sevkler gerçekleşecek. Fenerbahçe hükmen mağlubiyet cezasıyla cezalandırılacak. Disiplin Kurulu’nun kararının TFF Yönetim Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Bir haftalık süreçte bu prosederün tamamlanması bekleniyor. Galatasaray’a Süper Kupa ilk iç saha karşılaşmasında verilecek.

Sen en güzel duyguların katilisin!Sen en güzel duyguların katilisin!

Zarar Fenerbahçe’den tahsil edilecek

Sahadan çekilme yüzünden Fenerbahçe başka yaptırımlarla da karşı karşıya kalacak. Spor hukukçularına göre TFF Disiplin Kurulu Fenerbahçe’nin gelecek sezon Türkiye Kupası’na katılmasını yasaklayacak, ayrıca bir sezon Süper Kupa’dan men edecek. Böyle bir durumda Fenerbahçe sezonu şampiyon tamamlasa da gelecek sezon final oynayamayacak. Süper Kupa statüsünün 6. maddesinde kupaya katılacak takımların uyması gereken yükümlülükler ve uymamaları halinde karşılaşacakları yaptırımlar açıkça belirtiliyor. Buna göre organizasyonun aksaması nedeniyle uğranan zararlar da Fenerbahçe’den tahsil edilecek.

Fenerbahçe daha önce de benzer bir durum yaşamıştı. Trabzon’da 1997-98’de Otto Baric’in sırtına gelen taş nedeniyle sahadan çekilen Kanarya hükmen mağlubiyet ve bir yıl men cezası almıştı.

Futbol 22 kişinin oynadığı ve Türkiye’de sürekli kaosa neden olan bir oyundur…Futbol 22 kişinin oynadığı ve Türkiye’de sürekli kaosa neden olan bir oyundur…

TFF Futbol Disiplin Talimatı’nın ilgili maddeleri şöyle…

Madde 22 – Hükmen Yenik Sayılmalar

a) Müsabakanın ilan edildiği sahaya belirlenen saatte 9 (dokuz) kişiden az bir kadro ile çıkmak ya da müsabaka esnasında herhangi bir sebeple takımın sahadaki futbolcu sayısının 6 (altı) kişiye inmesi (Bu durumda müsabakaya devam edilmez.)

Madde 23 – Hükmen Mağlubiyet Sürecinde Uygulanacak usul ve sonuçlar

3) Bu talimatın 19. maddesi (Güvenlik nedeniyle müsabakaların tamamlanamaması maddesi) kapsamı dışında kalan hükmen mağlubiyet kararlarını vermeye Disiplin Kurulları yetkilidir.

4) Hükmen yenik sayılma halinde galip gelen takım lehine üç gol verilir. Hükmen yenik sayılan takım, gol atmış olsa dahi hiçbir golü geçerli kabul edilmez. Hükmen galip gelen takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir.

Protesto haktır sonrasını sonra konuşuruzProtesto haktır sonrasını sonra konuşuruz

Madde 26 – Müsabaka Sonuçlarının Tescili

1) TFF tarafından düzenlenen veya izin verilen müsabakaların sonuçları, TFF tarafından tescil edilmeden geçerli sayılmaz.

3) TFF, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları’nın öngördüğü süreç içerisinde herhangi bir nedenle tamamlanamayan müsabakaların sonuçlarını, müsabaka görevlilerinin raporlarına ve gerektiğinde yapılacak araştırmaya göre karara bağlar ve ilan eder.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.