Trabzonspor’da ‘Güneş’ açmadı, Beşiktaş Uğurcan Çakır’ı aşamadı

Beşiktaş, Trabzonspor deplasmanında 13'te Visca'nın kırmızı görmesiyle avantaj yakaladı. Okay Yokuşlu'nun golüne Gedson Fernandes yanıt verdi. Şenol Güneş'in ilk maçında Uğurcan Çakır kurtarışlarıyla Kartal'a 1-1 ile sezonun ilk puan kaybını yaşattı.

Spor 15 Eylül 2024
Beşiktaş ve Trabzonspor, Trabzon'da karşı karşıya geldi.

Giovanni van Bronckhorst ile sezona çok iyi başlayan Beşiktaş lig serüveninde ilk büyük sınavına çıkıyordu. Abdullah Avcı’yla sezona istediği gibi giremeyen Trabzonspor’da beşinci Şenol Güneş döneminin ilk maçı oynanacaktı. Ali Şansalan’ın yönettiği karşılaşmada Güneş eski takımına karşı üç puan arıyordu. Beşiktaş’ta yeni transferlerden Joao Mario ilk 11’deydi. Trabzonspor seyircisi önünde sezonun ilk üç puanını kovalıyordu. Karadeniz ekibinin yeni transferi Simon Banza da tıpkı Mario gibi 11’de görev aldı. Trabzonspor taraftarı Şenol Güneş için özel koreografi yaptı.

Karşılaşma son derece çekişmeli başladı. Rakiplerin birbirini tarttığı kısımda Trabzon’un sağ kanadı Edin Visca, Rafa Silva’ya arkadan müdahalede bulundu. İlk anda faul veren Ali Şansalan VAR uyarısı sonrası ekrana gitti ve izledikten sonra rakibinin aşiline doğru basan Visca’ya kırmızı kartını gösterdi. Trabzon 12. dakikada 10 kişi kaldı. Sert maçın 15. dakikasında Arthur Masuaku Beşiktaş’ta sarı kart gördü. Sağ kanatta yapılan faul sonrası topun başına Enis Bardhi geçti. Bardhi son derece iyi bir orta yaptı ve topu Okay Yokuşlu’nun kafasına adeta kondurdu. Okay’ın vuruşuyla top ağlara gitti ve 10 kişi Trabzonspor 17. dakikada 1-0 öne geçti.

36. dakikada Rafa Silva gole yaklaştı. Rashica’nın çevirdiği topla buluşan Rafa’nın şutunu Uğurcan Çakır çıkardı. 39. dakikada Beşiktaş enfes paslaştı. Svensson ileri çıktı, Rafa ile ver kaç yaptı, ceza alanına girdi, Gedson’u gördü, son haftaların formda oyuncusu topu ağlarla buluşturdu ve skor 1-1 oldu. Duraklamanın son dakikasında yine iyi paslaşan Beşiktaş’ta Mario’nun şutunu Uğurcan kurtardı. İlk yarı 1-1 bitti.

İkinci yarıya fazla oyuncuyla oynamanın avantajını kullanarak baskılı şekilde başladı. Özellikle Arthur Masuaku’nun olduğu kanattan oyunu genişletmeye çalıştılar. Trabzon’un iki altı numarası Okay ve Mendy alan daraltırken bu alanı beklerin açması bekleniyordu. 60. dakikada Rafa Silva çok şık bir şutla kaleyi yokladı ancak skora etki edemedi.

67. dakikada El Musrati ve Milot Rashica kenara gelirken Ernest Muçi ve Semih Kılıçsoy oyuna dahil oldu. 79. dakikada Immobile ve Svensson kenara gelirken Mustafa Hekimoğlu ve Onur Bulut oyuna girdi. 88’de Gedson yerine Salih girdi. Trabzon’da Banza yerini Cham’a bıraktı. 90. dakikada Enis Bardhi tehlikeli bir şekilde yerde kaldı ve oyun bir süre durdu. Ozan Tufan 90+2’de Cihan yerine girdi. Şenol Güneş oyuna son müdahalelerini uzatmanın son anlarında yaptı ve Draguş kenara gelirken Lundstram, Eren kenara gelirken de Arif Boşluk oyuna girdi. Maç 1-1 sona erdi. Trabzonspor galibiyet hasretini sonlandıramazken ligdeki ilk golüyle beraber bir puan daha aldı. Beşiktaş ilk puan kaybını yaşayıp 10 puana geldi.

Hüseyin Yücel: Deplasman tribünü yasağı devletin kararıHüseyin Yücel: Deplasman tribünü yasağı devletin kararı

Rakamlarla dev maç Uğurcan öne çıktı

Opta verilerine göre Edin Visca Süper Lig’de Trabzonspor – Beşiktaş rekabeti tarihindeki en erken kırmızı kartı gördü (dk. 13). Trabzonspor’un Süper Lig’de Beşiktaş’ı konuk ettiği son dört maçın üçü berabere biterken (Trabzonspor 1G), bu sonuç daha önceki 19 karşılaşmada üç kez alınmıştı (Trabzonspor 7G-9G Beşiktaş). Şenol Güneş, Süper Lig’de Trabzonspor’u çalıştırdığı beş dönemde de görevine yenilgi almadan başladı (3G 2B). Beşiktaş karşılaşmasını altı kurtarışla tamamlayan Uğurcan Çakır bu sezon Süper Lig’de kalesine gelen 18 şutun 17’sini kurtardı.

Trabzonspor’da yeni döneminde ilk maçına çıkan Şenol Güneş “Bugün oyunu nasıl değerlendireceğim, oyuna başlarken bir planımız vardı, böylesine bir maçı düşünmedik. Kazanmak için sahaya çıkan takım hiçbir parametrede öne çıkamadı. Buna rağmen bir puan iyi denebilir. Bütün oyuncular yürekten oynadı. Rakip da güçlü, formda. Savunmada kalıp hızlı çıksaydık pozisyon bulabilirdik ama onu yapamadık. Cihan’ın sakatlığını doktor takip ediyor. Çok olumsuz olmayabilir. Takip etmek gerekiyor. Bir hakkımız daha oldu. Hakemler de bilmiyor kuralları. Oyunu yönetmek, açıklanan kararları iyi bilmek lazım. Oyuncuyu sahaya çıkardık. Böyle durumlarda oyuncu değişikliği hakkı doğuyor. Bunu da sormuştuk, yeni oldu” dedi.

Güneş taraftar hakkında “12. adam dediğimiz taraftar müthiş devreye girdi. Böyle bir maçı daha görmek istemiyoruz. Tek taraflı izlenen bir maç güzel bir maç olmaz. Futbolun gidip – gelerek olması, karşılıklı olması gerekiyor. Onları sağlayamadık. Oyunumuzu tam göremedik. Başlangıçta iyiydik, baskı yapmaya çalıştık. Beklenmeyen bir pozisyon oldu. Kırmızı kart gördük. Golün gelmesi iyi oldu. Ama hiç çıkamayacağımızı düşünmedik. Onu çalışmamız lazım. Yeni geldik. Çok gelen insanlarımız var, onları mahcup etmeye hakkımız yok” dedi.

İşte Şenol Güneş için yapılan koreografi.

‘İki puan kaybettik’

Beşiktaş teknik direktörü Giovanni van Bronckhorst “Maç aslında beklediğimiz şekilde başladı. Baskıdan çıkmak için kırmızı kart bize yardımcı oldu. Ama kırmızı karttan sonra iyi reaksiyon gösteremedik. Kolay bir gol yedik. Sistemde değişikliğe gittim daha sonra. İlk yarının sonunda en iyi oyunu sergilediğimiz süreydi, golü de bulduk. İkinci yarıdaki performansımızdan dolayı mutsuzum. 10 kişiye karşı daha fazla fırsat bulmalıydık. Rakip 10 kişi daha az boşluk verdik. Elimizden geleni yaptık ama bugün iki puanı kaybeden tarafız. Futbol bu, fırsatlar yaratmaya çalıştık. 2-3 gol atabilirdik, golü yememiz işi zorlaştırdı. Rakip 10 kişi daha az boşluk verdi. Hızlı hareketler yapmamız gerekiyordu. Bunları yaparken en yüksek hızda gerçekleştirmedik. İkinci yarıda bunu istedik ama yapmadık. Bu maçtan bir şeyler öğreniyoruz. Genel olarak savunma yapmak, hücum yapmaya kıyasla daha kolay olur. Bir sonraki 10 kişiye karşı oynamak için bugünden bir şeyler öğreniyoruz” diye konuştu.

Trabzon’da golün sahibi Okay “Uzun süre 10 kişi oynadık. Biraz daha kendinizi ekonomik kullanmak istiyorsunuz. Birbirimize yakın durup savunmaya çalıştık. İlk yarıda bir gol yedik. Oynadığımız oyundan tatmin olduk desem yalan olur. Hiç kimse 90 dakika defans yapmak istemez. Bugünün önemli tarafı takım olarak savaşmamız. Umarım önümüzdeki maçlar galibiyeti alacağımız maçlar olur” dedi. Beşiktaş’ın golünün sahibi Gedson ise oyundan 88. dakikada çıkmasıyla ilgili “Herhangi bir sıkıntım yok. Sadece yorgunluk diyebilirim. Yedek kulübemizde de çok kaliteli oyuncular var, onların da katkı sağlayacağını biliyordum. Yorgunluk yüzünden maçtan çıktım” dedi.

Batista Mendy Şenol Güneş’in gelişiyle ilgili “Kesinlikle değişiklikler oldu. Yeni hocanız oluyor, ona adapte olmanız gerekiyor. Daha iyi adapte olsaydık, belki değişiklikler olabilirdi bugün bizim açımızdan” dedi. Beşiktaş’ın savunmacısı Felix Uduokhai ise “Trabzonspor’a saygı duyuyoruz ama rakibimize karşı 11’e 10 oynuyorsak kazanmak zorundayız. Bu skor kabul edilemez bizim açımızdan. Mutsuzuz. Duran toptan gol yedik, burada ben dahil takım olarak iyi savunma yapamadık. O yüzden mutsuzuz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.