Türk futbolundan 77 numara geçti: Oğlan olursa Gökhan kız olursa Gönül

Fenerbahçe, Beşiktaş, Rizespor gibi kulüplerin formasını uzun yıllar terleten, hem milli takımlar hem de kulüp düzeyinde 25 sene boyunca ter döken Gökhan Gönül, futbolu bıraktığını açıkladı.

Spor 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türk futbolundan bir Gökhan Gönül geçti.

Fenerbahçe’de 10, Beşiktaş’ta 4 ve son olarak Rizespor’da 2 sezon. Futbola adanmış bir hayat ve 3 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, 3 Süper Kupa şampiyonluğu… A Milli Takımla 12 senede tam 66 maç ve hem kulüp hem milli takım düzeyinde sayısız başarı. Türk futbolundan bir Gökhan Gönül geçti…

Bursa’da başlayan hikaye

Gökhan, jenerasyonundaki birçok çocuk gibi futbola sokakta top teperek başladı. Ailesinin işi sebebiyle 6 yaşında Bursa’ya taşınan Gökhan’ın yolu, henüz ufak yaşlarında mahallede yeteneğiyle dikkat çekmesi üzerine Bursa Yol Spor’a düştü.

Burada kaleci olarak denenen Gökhan, zamanla ön libero, forvet arkası gibi farklı pozisyonlarda şans buldu. Kısa boyuna rağmen hızıyla dikkat çeken oyuncu, henüz 13 yaşında kendinden büyüklerle oynuyor yer yer A takım maçlarına çıkıyordu. Bu yolculuğun sonu, Ankara’ya açılan bir kapı oldu. Söylentiye göre Galatasaray’ın da istediği oyuncuyu 2002 yılında Gençlerbirliği kaptı.

Mütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: RodriMütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: Rodri

Birinci Lig’den Fenerbahçe’ye

Gökhan burada A takıma kadar yükselecek ancak Gençlerbirliği Oftaş ve ardından ismi Hacettepe olacak ikinci takımla beraber TFF 1. Lig’de yıldızını parlatacaktı. Giray Kaçar ve İlhan Eker gibi oyuncuların da olduğu kadro 2006-07 sezonunu şampiyon tamamladı. Sağ bek Gökhan, takımın vazgeçilmezlerinden biriydi ve büyüklerin gözüne çoktan girmişti. Süper Lig’e çıkış, bir destanın ilk satırı anlamına gelecekti.

Fenerbahçe, Gökhan Gönül’ü 1.4 milyon Euro karşılığında transfer etti. Üst kademeye çıktığı ilk sezonda Gökhan 8’i Şampiyonlar Ligi maçı olmak üzere tam 36 maçta forma giyip 1 gol attı ve 6 asist yaptı. Takımıyla Şampiyonlar Ligi çeyrek finali gördükten sonra senelerce bırakmayacağı formayla beraber vazgeçilmezlerden biri haline geldi.

Ali Koç'un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübüAli Koç’un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübü

Biyonik adam

Arthur Zico’nun ayrılığı sonrası yerine gelen bir başka dünyaca ünlü antrenör Luis Aragones ondan vazgeçmedi. 2008-09 sezonu tüm kulvarlarda tam 46 maça çıktı, bu maçlarda 4 asistle takımına katkı verdi. 2009-10 sezonunda ise bir başka yabancı teknik direktör Christophe Daum onu ideal 11’inin sağ bekine monte etti. Çalışkanlığı, hırsı ve istikrarı, 77 numarayı çoktan taraftarın sevgilisi yapmıştı. 2010-11 sezonunda aynı istikrar devam etti, sakatlık yaşadığı süreçlerde söz konusu sakatlıkları kısa sürede atlatıyor ve sahadaki yerini alıyordu. Bu durum ona “Biyonik adam” lakabını kazandırdı.

Fenerbahçe’nin biyonik futbolcusu İökhan Gönül her hocanın vazgeçilmezi oldu

Gökhan Gönül’ün kanlı forması müzeye kondu

2010-11 sezonu sonunda kariyerindeki ilk şampiyonluğu yaşadı. Hem kulüp hem de dolayısıyla kendisi için zorlu geçen 2011-12 sezonunda performansından ödün vermedi. Toplam 33 maça çıkıp 1 gol ve 6 asist yaptı. 2012-13 sezonu başında basına konuşan Alex de Souza’nın kendisi hakkında söyledikleri uzun süre konuşuldu. Alex, Gökhan için gördüğü en tembel oyuncu olduğunu söylüyordu. Hem tembel olup hem de bu kadar istikrarlı şekilde forma giyebiliyor olması ona yeniden biyonik adam olarak hitap edilmesini sağladı. 2012-13 sezonu sonunda Fenerbahçe’yle üst üste ikinci Türkiye Kupası zaferini yaşadı. Ancak o sezonun unutulmaz fotoğrafı, UEFA Avrupa Ligi yarı final rövanş maçında Benfica deplasmanında Nico Gaitan’ın gelen ortada topu değil Gökhan’ın kafasını nişanladığı an oldu. Gökhan yerde kaldı, bilincini kaybetti, takım arkadaşları büyük endişe yaşadı, oyundan çıkmak durumunda kaldı. Bu an, belki de o turun kırılma anı olarak tarihe geçerken Gökhan’ın kanlı forması, müzeye taşındı. Günü geldiğinde o forma, yeniden Gökhan’ın sırtına geçecekti. Canını dişine takan Gökhan için taraftarın dilinden düşmeyen övgülerden biri de “Oğlan olursa Gökhan kız olursa Gönül” öbeği olmuştu.

Fenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar... İşte borçFenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar… İşte borç

2013-14 sezonunda Fenerbahçe’deki beşinci hocası Ersun Yanal’la yola çıktı. Yanal da ondan vazgeçmedi. Kariyerindeki ikinci lig şampiyonluğuna uzandı. 2014-15 sezonunda da İsmail Kartal’ın 11’inin gediklisiydi. 4 Nisan 2015 tarihinde Fenerbahçe’nin kurşunlanan otobüsüne bulunan isimlerden biriydi. Şike kumpası sürecinde de bayrak oyunculardan olan isim, Volkan Demirel, Mehmet Topal, Emre Belözoğlu gibi kulübün emektar yerlilerinden birine dönüşmüştü.

Fenerbahçe’nin zor günlerindeki emektarlarından Gökhan Gönül.

Para mı, tercih mi?

2015-16 sezonunun bitişiyse bir dönemin sonuna işaret etti. Söz konusu son, olaylı şekilde gerçekleşti. Basında Gökhan’ın ekonomik nedenlerle Beşiktaş’ı seçtiği iddiaları yayılıyor, oyuncuysa Ocak 2016’da Beşiktaş’la görüşmelere başladığını söylüyordu. Sözleşmesi sezon sonunda biten Gökhan 30 Haziran 2016 tarihinde Beşiktaş’a imza attı. Çıktığı ilk Kadıköy deplasmanında hiç de hoş karşılanmayacak hatta taraftarlar tarafından kendisine sahte para destesi fırlatanlar olacaktı.

Fenerbahçe'de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga...Fenerbahçe’de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga…

Öyle ya da böyle 9 sezon formasını giyip kaptanı olduğu takımdan, şehrin diğer yakasına geçti. 2016-17 sezonunda 77 numaralı siyah-beyaz formasıyla kariyerinin 3. Süper Lig şampiyonluğuna uzandı. Şenol Güneş yönetiminde Beşiktaş’la beraber yeniden Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterdi ve devler liginde grup aşamasını en fazla puan toplayarak lider bitiren tek takım olma unvanına erişen kadronun parçası oldu. 2018-19 sezonu takımı için çalkantılı geçerken Gökhan, 38 maça çıktı ve 4 gol 4 asistle hücum anlamında en verimli dönemini geçirdi. Sözleşmesinin son sezonu olan 2019-20 sezonunda yine sahadaki yerini kimseye bırakmayacaktı. Ancak siyah-beyaz yolculuk 1 Süper Lig şampiyonluğuyla son buldu.

Gökhan, 4 senelik Beşiktaş kariyerini bir şampiyonlukla tamamladı.

Yarım kalan hikaye için

Fenerbahçe, Emre Belözoğlu’nun sportif direktörlüğünde Süper Lig’in tecrübeli isimlerini transfer ettiği 2020-21 sezonuna girerken sağ bek bölgesini Gökhan Gönül’le güçlendirdi. Caner Erkin’in de yeniden sol beke döndüğü takımda 88-77 sol bek sağ bek hattı yeniden buluştu. Gönül, 1+1 senelik sözleşmeye imza atarken Benfica maçında tarihe geçen kanlı formasını da sırtına geçirdi. “Her yarım kalan hikaye, mutlu bir sonu hak eder…” diyerek başlayan sezon, Fenerbahçe adına çok da mutlu bitmedi. Gökhan’lı Kanarya, son haftalara kadar getirdiği şampiyonluk yarışını 39. haftadaki Sivasspor maçını kaybederek hüzünlü bitirdi.

88-77 ikilisinin hikayesi mutlu bitmedi.

Gökhan, 22 maçla kariyerinin en az sahaya çıktığı sezonunu böyle geride bıraktı. 2021-22 sezonu onun için bir dönemin sonuydu. İstanbul’un büyüklerindeki devri kapanan Gökhan, Rizespor’la anlaştı. Yine vazgeçilmezlerden biri olduğu takımdaki yolculuğu istediği gibi gitmedi ve takım küme düştü. 2022-23 sezonuna istenen başlangıcı yapamayan takımda Gökhan, Eren Albayrak ve Selim Ay’la beraber ilk 5 haftanın ardından kadro dışı kaldı. 38 yaşındaki tecrübe için belki de bu bir işaretti.

Veda

Gökhan Gönül, Rizespor’un nihayetinde Süper Lig’e döndüğü ancak kendisinin ilk 5 hafta sonrasında kadroya giremediği sürecin ardından, “Hayallerimin çok ötesinde yaşadığım 25 yıllık futbol hayatım için artık veda zamanı. Futbolu çok seven, futboldan kopamayan biri olarak, yeniden görüşmek dileğiyle… Sevgi ve Saygılarımla,” sözleriyle futbola veda ettiğini duyurdu.

Ardında milli takım kariyeriyle beraber toplam 601 maç, 24 gol, 69 asist, 76 sarı kart ve yalnızca 5 kırmızı kart bıraktı. Gökhan, toplam 8 kupa kazandığı serüveni boyunca hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş gibi iki büyük camiayla özdeşleşti. Türk futbolunun sağ bekinden bir Gökhan Gönül, bir biyonik adam, bir “tembel” futbolcu geçti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.