Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun! 8 Mart’ı öykülerle karşılıyoruz, umut da var karanlık da

Dünya Kadınlar Günü, bugün tüm dünyada hem kutlanıyor hem ayrımcılığın durdurulması için duyarlılığa çağıran mesajlarla karşılanıyor. 10Haber ise en iyi bildiği işi yapıyor: İşte size 8 Mart haber seçkisi

8 Mart 2024

10Haber Dünya Kadınlar Günü seçkisinin en aşağıdaki son maddesi moral bozucu gerçeği yüze çarpan karamsarlıkta olacak. Bununla birlikte haberlere moral açıcı bir haberle başlayalım. 20 yıl öncesine kadar otobüs şoförlüğü kadar erkek egemen bir meslek gibi görülen ekonomistliğe kadınlar tam el attı. Finans sektöründe kadın sayısındaki artış erkeklerin çok üstünde. Küresel ekonomi kurumlarının zirvesine şimdiden kadınlar geçmeye başladı. Buyurun ekonomi servisimizin aşağıdaki haberine:

Küresel ekonomide kadınların liderliği artıyorKüresel ekonomide kadınların liderliği artıyor

İş dünyasının çetrefilli ayak oyunlarından sıyrılıp küresel iş aleminde zirveye çıkmak zor elbette. Bu zorken bir kadın olarak tek başına inşaat ustalığı yaparak 6 çocuk büyütme başarısına ulaşmaya ne demeli? Evet, Trabzonlu Havva teyzenin başarısı daha büyük. Buyrun gündem servisimizin yayına hazırladığı öykümüze:

Kadın emeğinde en ağır 35 yıl: Çocukları için taş duvar ördü, fayans döşediKadın emeğinde en ağır 35 yıl: Çocukları için taş duvar ördü, fayans döşedi

Şimdi biraz sanat kültür sanat sayfalarımızda yol alalım. Tiyatro eleştirmenimiz Bahar Çuhadar 10Haber okurları için 6 kadın oyuncu ve onların oynadığı sekiz kadın karakteri seçti. Tam 8 Martlık bir yazı oldu:

8 Mart’ta bu 8 kadınla tanışın!8 Mart’ta bu 8 kadınla tanışın!

İhsan Dindar’ın 8 Mart onuruna yaptığı derleme, bugüne kadar pek düşünmediğiniz bir olgu üzerinde size kafa yordurabilir: Türk kadın orkestra şefleri.  Hem çok gençler hem de tüm dünyada tanınma potansiyelleri var. Kim olduklarını bilmek için hemen aşağıdaki linke tıklayın:

Klasik müziğin şef kadınlarıKlasik müziğin şef kadınları

Ilgaz Gökırmaklı ise 8 Mart’ta kadın gözüyle edebiyattaki kadınlara bakmayı seçti. Önde gelen yayınevlerinde bile kitapların meğer sadece yüzde 27’si kadın elinden çıkıyormuş:

Kadınlar yazıyor, yeter ki yayınevleri kapılarını açsın!Kadınlar yazıyor, yeter ki yayınevleri kapılarını açsın!

Tam da kadınlara edebiyatta fena çelme takılmış mı diyordunuz? Öyleyse bir de hala erkek sporu olarak anılabilen futbolda kadına takılan çelmenin sertliğini siz hesap edin. Kadınlar futbol dünya kupasının nasıl 80 yılı aşkın süre futbol bürokrasinin bahçesine gömüldüğünü spor şefimiz Cüneyt Muharremoğlu anlattı:

Kadın futbolu böyle çelmelendi: Kayıp Dünya KupasıKadın futbolu böyle çelmelendi: Kayıp Dünya Kupası

Şimdi yukarıda anlatılan spor tarihinin karanlık sayfalarını kısa süreliğine unutup ferahlayın. Yükselen kadın sporunda haberler hiç de fena değil uzun süredir. Voleybol milli takımı kaptanı Eda Erdem’in ve milli yıldız Melissa Vargas’ın kadınlar gününde dikilen heykelleri konuyu istatistiklerele uzun uzun anlatmaktan daha net mesaj veriyor. Kutluhan Kocadağ’ın kaleminden okunmalı:

Heykeli dikilen sporcu: Eda Erdem DündarHeykeli dikilen sporcu: Eda Erdem Dündar

İç açıcı haberler ne yazık ki her zaman önümüze çıkmıyor. Sinema perdesinin arkasına bakan kültür sanat şefimiz Olkan Özyurt cinsiyet eşitliği sorunu olmadığı düşünülen bu sektöredeki dengesizliği yüzümüze çarpıyor. Meğer geçen yıl vizyona giren 140 filmin sadece 12’sini kadın yönetmen yönetmiş:

Bir zavallılık hali: Perde ve kamera arkasında kadını ara ki bulasın!Bir zavallılık hali: Perde ve kamera arkasında kadını ara ki bulasın!

Sinemada hal böyleyken Türkiye genelinde durum vahimdir elbette. Kadınların çalışmasına ilişkin yukarıdaki gözlemlerin, TÜİK’in ‘istihdam oranları’  başlığı altında açıkladığı istatistiklerde karşılığı var. Kadın istihdam edilen kadın Türkiye’de yüzde 30. Erkeklerde ise bu rakam yüzde 30. Üstelik ücret eşitsizliği de var:

Emekte de eşitlik yok: Kadınların istihdamı erkeklerin yarısından azEmekte de eşitlik yok: Kadınların istihdamı erkeklerin yarısından az

Kadın haberleri seçkisine dünyadan karamsar ama bilmemiz gereken Beyza Topçu derlemesiyle nokta koymak gerekiyor.  Gazze’de kendini düşünemeyen kadınlar, yaşadıkları konuşulmayan Sudan kadını, özgürlüğünü için mücadele eden İran kadını, eve kapatılan Afgan kadını. İçiniz daralacak ama bunları hep hatırda tutmak gerek:

Kadın yok savaşın yüzündeKadın yok savaşın yüzünde

  • Kişisel not: 10Haber’in yoğun kuruluş çalışmaları tamamlandı ve rotasına girdi. İşler artık benim için daha hafif, aklımdakileri dökmek için daha çok zamanım var. Artık patronumuz İsmet Berkan’ın da ısrarla istediği köşe yazılarına dönmenin zamanıdır. Bugün kadınlar günü vesilesiyle yazdığım bu editoryal yazı bir başlangıcın da vesilesi olsun. Bundan böyle salı, çarşamba ve perşembe günleri yazılarda buluşmak üzere.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.