Çikolata değil Vitterga!

6 Mart 2024

Hint milyarderin oğlunun düğün kutlamalarında göbek atan Rihanna’nın görüntüleri 3 gündür sosyal medyayı meşgul ediyor. Ancak sanatçının çikolataya düşkün olduğu, hatta “Mocha” ve “Deniz Tuzu Karamel” gibi tatlar içeren “RiRi Hearts” adlı kendi çikolata serisini gittiği her seyahate götürdüğü pek bilinmiyor. Rihanna’nın sahnede sergilediği müthiş enerjinin ve çekiciliğin arkasındaki gizli güç çikolata!

Düşünün , karşınızdaki kişiye bakıyorsunuz, ve elinizde sadece çikolata şelalesine batırdığınız bir parça çilek var. Bu ucu çikolatalı çileği ağır ağır ısırırken bakışlarınız buluşuyor. Bu an, sadece çikolatanın lezzetiyle mi ilgili, yoksa çikolatanın gizemli afrodizyak gücü mü?

Çikolata, 500 yıl önce Batı dünyasına sunulduğundan bu yana, seksle ilişkisi bir efsane olmaya devam ediyor. Kakao çekirdeği ile cinsel arzu arasında bağlantı kuran ilk halk Aztekler olabilir: İmparator Montezuma’nın romantik kaçamaklarını körüklemek için çekirdeği bol miktarda tükettiği söyleniyor. Çikolatayı ilk kez on altıncı yüzyılda Aztek imparatorunun sarayında tadan Hernan Cortes’e göre çikolata direnci artıran ve yorgunlukla savaşan ilahi bir içecek. Aztekler bitter çikolatanın afrodizyak etkisini keşfettilerse “ilahi içecek” yerinde bir tanım.

Birçoğumuz için çikolata yemek, zaten kendi başına bir ödül. Ancak, çikolatanın içindeki bazı bileşenlerin, özellikle de feniletilaminin (aşk kimyasalı) ve serotonin (mutluluk hormonu) seviyelerini artırarak, sizi aşk için daha yatkın bir hale getirebileceği söyleniyor. Yani, eğer bir sonraki randevunuzda biraz daha romantik bir hava yakalamak istiyorsanız, belki de menüye biraz çikolata eklemenin zamanı gelmiş olabilir.

Çikolatanın afrodizyak özelliğine yakından bakılınca, içerdiği iki kimyasal önemli rol oynuyor. Bunlardan biri olan triptofan cinsel uyarılmada rol oynayan bir beyin kimyasalı olan serotoninin yapı taşı. Diğeri, amfetamin ile ilişkili bir uyarıcı olan feniletilamin, insanlar aşık olduklarında beyinde salgılanıyor. Yani bitter çikolatayı ağzınıza attınız. Ağzınızda, vücudunuzun sıcaklığının hemen altındaki bir sıcaklıkta yavaşça eriyor ve yutkunduğunuzda, bir amfetamin dalgası gibi sisteminizden geçiyor. Beyninizde, Prozac’tan daha iyi hissettiren nörotransmitter serotonin ile birlikte feniletilamin adı verilen bir kimyasal salınıyor. Dakikalar içinde, etkileri nörolojik açıdan aşık olma eylemiyle aynı olan hafif bir ilaç almış gibi hissediyorsunuz. Aslında tek yaptığınız çikolatadan bir ısırık almak.

Özellikle yüksek kakao içeriği ile sağlık için önerilen bitter çikolata için cinselliğe olan faydalarını anlatan sayısız araştırma var. (Sevmiyorsanız sütlü çikolata da aynı iş yapıyor merak etmeyin) .Bitter çikolata, ruh halini iyileştirebilen ve iyi hissettiren hormonların salınımını uyarabilen çeşitli bileşikler içeriyor. Bunlar arasında mutluluk ve heyecan duygularını artırabilen feniletilamin (PEA) ve “mutluluk molekülü” olarak bilinen anandamid yer alıyor. İşte bu bileşiklerle libidoyu ve arzuyu artırıyor. Bitter çikolata, kan damarlarını gevşeten ve genişleten bir molekül olan nitrik oksit üretimini destekleyen flavonoidler içeriyor. Kan damarlarının bu şekilde gevşemesi, cinsel bölge de dahil olmak üzere vücuttaki kan akışını iyileştiriyor. Erkeklerde ereksiyonun sağlanması ve sürdürülmesi için yeterli kan akışı gerekli. Kadınlarda klitorise ve vajinal bölgeye kan akışının artması hassasiyeti ve uyarılmayı artırabiliyor. Yani bitter bir tür viagra, siz kısaca vitterga diyebilirsiniz… Eh, Bitter çikolatanın kardiyovasküler sağlığı da iyileştirdiğine göre, gelsin altın geceler.

Çikolata seksi teşvik etmekle kalmıyor, o kadar vazgeçilmez ki “seks mi, çikolata mı” sorusunda kadınlar çikolatayı tercih ediyor. 2007 yılında İngiltere’de bir çikolata firması katılımcılarına “Seks mi yoksa bir kutu çikolata mı?” sorusunu yönelttiğinde kadınların %52’si seks yerine bir kutu çikolatayı tercih ediyordu! 2011 yılında bu soru başka bir araştırma firması tarafından bu kez Amerikalı kadınlara soruldu. Kadınlar tekrar ve daha yüksek bir oranla -%73- 5 yıl boyunca çikolata yemeyi harika bir seks hayatına tercih ettiler. İnsan ancak keyif aldığı birşeyi tekrar yapmak ister öyle değil mi? Demek ki çikolata kadınlara seksten daha büyük bir keyif veriyor.

Belki Joanne Harris’in kitabından uyarlanan Çikolata filmini hatırlarsınız. Cinsel konulardan bahsetmenin “ayıp” olduğu küçük bir Fransız kasabasına taşınan Vianne Rocher (Juliette Binoche) minik bir çikolata dükkanı açar. Vianne kasabada yaşayan kadınların hayatlarında ve cinsel yaşamlarında neleri arzuladıklarını seçtikleri çikolatalara göre tahmin etmeye çalışır. Ne hoş bir fikir değil mi? Eminim sizin de favori bir çikolatanız vardır. Rihanna’yı bilmem ama benim ki belli: Bitter Karadutlu! Markayı yazmayayım hemen öğrenmenin kısa yolunu biliyorsunuz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.