Sevgili İrem, erken boşalma sorunu yaşıyorum, evliliğim tehlikede

Cinsel sağlık uzmanı İrem Hattat sorularınıza cevap veriyor. Bu hafta 52 yaşında, 24 yıllık evli bir erkeğin sorusu var: Erken boşalma sorunu yaşıyorum, utançtan yatağa eşimden sonra giriyorum, evliliğim tehlikede...

1 Temmuz 2023

Ben İlişki ve Aile Danışmanınız İrem Hattat. 20 yılı aşkın bir süredir bir Cinsel Sağlık Kliniğini yönetiyorum. Bu  köşede tamamen bilgileriniz bende saklı kalacak şekilde yönelteceğiniz sorularınızı cevaplayacağım. Aldığım tüm eğitimler, bilgi birikimi ve gözlemlerim sonucunda şunu söyleyebilirim: Çoğu çift ilişkisinde de cinsel yaşamında da arzu ettiği mutluluğu yakalayamıyor. Bazen yaşadığı sıkıntıları yıllarca içine atıyor, bazen de kaçmak için bahaneler yaratıyor. Milenyum çağında yaşamamıza rağmen özellikle cinsellik konusunda yaşam biçimi ne olursa olsun herkese bir çekingenlik ve mahremiyet hissi çöküyor. Belki de bu nedenle online ilişkiler ve sanal aldatmalar aldı başını gidiyor. Ya da duum hep böyleydi sanal dünya ilişkiye geçmeyi kolaylaştırıyor. Bu köşede sizlere yalnız olmadığınızı göstermek, yaşadığınız ilişki ve cinsel sorunlarını fark ettirmek, bu sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğretmek ve hayal ettiğiniz mutluluğa ulaştırmak arzusundayım. Haydi başlayalım.

Merhaba İrem Hanım,  ben 52 yaşındayım 24 yıllık evliyim, 2 çocuğum var ve hala erken boşalma sorunumu halledemedim. Bu sorun başlarda yoktu, sonradan bir kere sertleşmede sorun yaşadım sonrasında ortaya çıktı. Eşim artık onu cinsellikten tamamen soğuttuğumu söylüyor. Utançtan bir kaç senedir yatağa eşim uyuduktan sonra gidiyorum. Aramız sürekli gergin. Evliliğimiz artık sadece çocuklar için yürüyor diyebilirim. Bir çözüm önerirseniz çok sevineceğim.

Sevgili okurum
24 yıl böyle nasıl geçer? Ancak şunu bil ki kesinlikle yalnız değilsin. Erken boşalma aslında oldukça yaygın. Amerikan Üroloji Derneği’ne göre erken boşalma, erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu türü, ve 18 ila 59 yaş arasındaki her 3-4 erkekten yaklaşık biri erken boşalmadan muzdarip. Türkiye’de de durum farklı değil.

Journal of Sexual Medicine’de Marcel Waldinger tarafından yayınlanan uluslararası bir araştırmada Hollanda, Birleşik Krallık, İspanya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nden erkekler inceleniyor. Sonuçlara göre dünyadaki ortalama boşalma süresi 5,4 dakika. Ancak bu süre 50 saniyeden 44 dakikaya kadar değişiyor.

Türk erkeği 3,7 dakikada boşalıyor

Türkiye’deki ortalama boşalma süresi ise biraz daha kısa! Yapılan çalışmalar bu sürenin Türkiye’de 0,9 dakika ile 30,4 dakika arasında değiştiğini, ortalama olarak da bir Türk erkeğinin 3,7 dakikada boşaldığını gösteriyor.

Uluslararası Cinsel Tıp Birliği de erken boşalmanın tanı kriterlerini şöyle ortaya koyuyor: Erken boşalma; boşalmanın vajina girişi öncesinde veya girişten sonra yaklaşık 1 dakika içinde olmasıyla tanımlanıyor. 60-90 saniye arasında oluşan boşalmalar da muhtemel olarak erken boşalma sorunun olduğu anlamına geliyor.

Rakamları bir kenara bırakırsak, bence en önemli nokta şu: Bu sorun nedeni ile sadece senin için değil eşin için de cinsel hayatınızın hayal kırıklığı olması. Erken boşalmada boşalma süren kadar diğer önemli faktörler boşalmayı erteleyebilme deneyimin, cinsel tatmin seviyen ve erken boşalmanın sende ve eşinde yarattığı
olumsuz etkiler. Erken boşalmanın sende ve eşinde endişe, kaygı, korku gibi duygular yaratması ve cinsel yakınlıktan kaçınmaya yol açması durumunun ciddiyetini gösteriyor.

Sorun sertleşme mi erken boşalma mı?

Aslında bir çok erkek ilk ilişkilerinde erken boşalma eğiliminde. Ama cinsel deneyim sayısı arttıkça ve sevişmenin yapılabildiği ortamlar çeşitlendikçe erkek daha güvenli oluyor ve kendini tutmayı öğreniyor. Sen son bir kaç yıldır bu sorun oluştu dediğine göre, altta yatan bazı organik faktörlerden şüphelenebilirsin. Sertleşme sorunu, prostat enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, prostatın iyi huylu büyümesi gibi ürolojik nedenler ilk aklıma gelenler arasında. Tabii bazı hormonsal ve nörolojik sebepleri de unutmamak lazım.

Ancak belirttiğin gibi, özellikle dönemsel veya sürekli olarak sertleşme sorunu yaşıyorsan, sürekli sertleşmeyi kaybetmekten korkman erken boşalma probleminin gelişmesine neden olabiliyor. Erken boşalma sorunu yaşayan her üç erkekten yaklaşık 1 tanesinde sertleşme sorunu bulunuyor.

Tedavi gerektiren durumlarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Burada bazı önerilerde bulunmadan önce bir uzmana başvurmanın her zaman iyi bir fikir olacağını hatırlatmak istiyorum. Genellikle bizim ülkemizde eşler şikayetlerini söyleyemeye başlamadan önce çok uzun süre suskun kalıyorlar, erkekler de bir bilgi arayışına gitmiyor. Sanıyorum sen de utanma veya medikal anlamda bir tedavi olmaz düşüncesi ile tedaviye başvurmadın.

Uzman kontrolunda tedavi

Ana şikayetin sertleşme sorunu mu yoksa erken boşalma mı araştırılması lazım. Eğer ana sorun sertleşme problemiyse ve bu durum erken boşalmanı tetikliyorsa o zaman sertleşme sorununu tedavi etmek erken boşalmayı da rahatlatıyor. Altta yatan sorunları tedavi eden çeşitli ilaç, enjeksiyon, ESWT (Şok Dalga) gibi tedavilerle sertleşme kalitesi yükselince boşalma süresi de iyileşiyor. Ana problem erken boşalma olduğunda ise genelde medikal tedavilere, cinsel bölgede hassasiyet seviyesini düşüren ve seks hissini kaçırmadan daha uzun süre dayanmaya yardımcı olan topikal ürünlere, sistemik haplara boşalmayı geciktirmeyi öğreten cinsel terapi egzersizleri ekleniyor.

İşin püf noktalarından biriyse şu: Erken boşalmada kullanılan ilaçlar genelde antidepresan türü haplar. Bu hapların yan etkilerinden biri de isteksizlik ve sertleşme sorunu. Bu nedenle tedavide bir uzman kontrolünde olmak önemli.

Ben bu sorun için şunu önermek istiyorum: Öncelikle Geleceğe yönelik felaket senaryolarını düşünme! Biliyorum imkansız olduğunu düşünüyorsun, ama değil. Bunun için terapi de alabilirsin. Bazen erkekler tek bir sefer bile cinsellik sırasında iyi performans gösteremeyince bu endişeye bağlı olarak sonraki ilişkilerinde sertleşme sorunu yaşayabiliyor. Cinsel başarısı konusunda kaygı duyan erkek, sertleşme sağlayıp sağlayamayacağını, sertleşme sağlasa da sürdürüp sürdüremeyeceğini kafaya takıyor. Bu takıntı bir kez yaşandığında bile sonraki ilişkilerde sertleşmeyle ilgili zorluk, boşalma problemleri ve uzun vadede ise cinsel isteksizlik gelişiyor. Cinsel endişeler nedeniyle asıl odaklanılan konu keyifli bir cinsellik yaşamak değil, ‘başarıya ulaşmak’ haline geliyor. Sertleşmenin
ne kadar sürdüğü, boşalma süresi erkeğin endişelerini arttırıyor.

Cinsellikte başarı değil mutluluğa odaklanın

Oysa keyifli bir cinsellik için sürekli Eurovision puanlaması gibi performans puanlamasından vazgeçmek, eşinizi ve sizi mutlu eden bir birliktelik yaşamaya odaklanmak gerekiyor. Sağlıklı ve keyifli bir cinsellik için çocukların rahatsız edemeyeceği kendinizi rahat ve mutlu hissedeceğiniz keyifli bir mekanda aşırı yorgun veya stresli olmadığınız bir zamanda, cinselliğinizi olumsuz etkileyecek ilaçlar almadan, cep telefonu, bilgisayarları odanın dışında bırakarak ilişki sırasında kendi isteklerinizi dile getirmekten çekinmeyin ve ilişkiye tam olarak kendinizi verin.

Erken boşalma, sadece erkeğin değil, çiftin ortak problemi. Çiftin yaşam kalitesini derinden etkiliyor. Konuşmak ve iletişim, diğer cinsel sorunlarda olduğu gibi, erken boşalmada da tedaviye giden ilk adım. Özellikle Türkiye’de çiftlerin artık konuşmaya başlaması gerek! Cinsel sorun ister erkekten isterse kadından kaynaklansın çiftler arası iletişim çok önemli.

Size önerim cinsel hayatınız ve sorunlarınız hakkında mutlaka konuşun. Yatağa ayrı ayrı gitmekten vazgeçin. Önemli olan samimi davranmak ve anlayışlı olmak.

Birbirinizle konuşun, fiziksel teması kesmeyin

Bir başka önerim çift olarak fiziksel teması kesmeyin: Cinsel sorun yaşayan çiftler birbirleriyle olan fiziksel
temastan da uzaklaşmaya başlıyor. Bunun sebebi pek çok çiftin fiziksel temasın mutlaka cinsel ilişki ile sonlanacağı ile ilgili yanlış inançlara sahip olması. Oysa fiziksel temas cinselliğin ilk adımı olsa da cinsellik fiziksel temasın kesin sonucu değil. Dokunma, sarılma, okşama, öpme gibi fiziksel temaslar birbirinize olan yakınlığınızı korumanız açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle olumsuz bir cinsel ilişki yaşayacağınıza dair
endişe, telaş ve streslerinizi bir yana bırakarak birbirinizi sevdiğinizi belli etmekten kaçınmayın.

Son olarak da kendine yüklenme: Cinsel bir problem yaşaman nedeniyle kendini en ağır eleştirilere maruz bırakman bir fayda sağlamaz. Aksine bu durum eşini mutlu etmeni ve ilişkinizi kuvvetlendirmeni zorlaştırır. Bu nedenle kişisel eleştirileri bir yana bırak. Sorunlarını çözeceğine inan. Olumlu olmaya gayret
et. Dediğim gibi sorunların için bir uzaman başvurmaktan çekinme.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu [email protected] adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.