Milli oyuncular değerlendirdi: Kadınlar sahne alıyor, VAR’ın sesi duyuluyor!

Avustralya ile Yeni Zelanda'nın ortaklaşa düzenlediği Kadınlar Dünya Kupası 32 takımın katılımıyla başlıyor. İlk defa VAR kararları stadyumdan sesli olarak açıklanacak. Turnuvayı Milli takım oyuncuları 10Haber'e değerlendirdi.

20 Temmuz 2023
Bir ay sürecek Dünya Kupası'nda birbirinden heyecanlı maçlar oynanacak.

Son dönemin en hızlı gelişen spor dallarından olan kadın futbolunun en büyük sahnesi olan dünya kupasında perde bugün dokuzuncu kez açılıyor. İlk olarak 1991 yılında düzenlenen turnuvaya ilk kez iki ülke birden ev sahipliği yapacak. Avustralya ile Yeni Zelanda’nın ortaklaşa düzenleyeceği FIFA 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nın ilklerinden biri de 32 takımın mücadele edecek olması. Haiti, İrlanda, Fas, Panama, Filipinler, Portekiz, Zambiya ve Vietnam bu dev futbol buluşmasına ilk kez katılacak ülkeler.

Zambiya'da ikinci testesteron şoku: Bu kez hocaZambiya’da ikinci testesteron şoku: Bu kez hoca

Maçlar Avustralya’da altı, Yeni Zelanda’da ise dört statta oynanacak. Bir ay sürecek futbol şöleninin 20 Ağustos’ta oynanacak finaline Avustralya’nın Sydney kenti ev sahipliği yapacak. 32 ekibin sekiz grupta mücadele edeceği organizasyonda gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar, son 16 turundan başlayarak finale dek eleme usulü yollarına devam edecek. Karşılaşmalar TRT Spor ve TRT Spor Yıldız’dan yayınlanacak. Kupada hakemler VAR yardımıyla verdikleri kararları stadyumdan sesli olarak açıklayacak. Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nda kullanılan yarı otomatik ofsayt teknolojisi kadın futbolcuların da hizmetinde olacak.

Kadınların isyanı ses getirdi: Para ödülü arttı

Kadın futbolundaki teknik gelişime karşın sporcuların erkek meslektaşlarının çok altında ücretler alması önemli bir tartışma konusu. ABD, Hollanda gibi ülkelerde oyuncuların eşitsizliğe başkaldırıları büyük oranda olumlu sonuç verdi ve ulusal federasyonlar çözüme yönelik adımlar attı.
FIFA da 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda önceki şampiyonaya oranla 80 milyon dolar daha fazla para ödülü dağıtacak. Dünya futbolunun çatı örgütü toplam 110 milyon doları takımlar arasında paylaştıracak. Kupada şampiyonluğa uzanacak takıma 10, finaliste ise 7,5 milyon dolar para ödülü verilecek. FIFA ayrıca organizasyonda yer alan her oyuncunun 30 bin dolar almasına yönelik planlama yaptı.

Fomget’in Şampiyonlar Ligi yolundaki rakibi ValurFomget’in Şampiyonlar Ligi yolundaki rakibi Valur

Açıklanan son veriye göre turnuva için satılan bilet sayısı 1 milyon 375 bin. Bu, 2019 Dünya Kupası’ndan daha fazla seyircinin tribünlerde olacağına işaret ediyor. Turnuvayı dünya genelinde yaklaşık iki milyar kişinin izleyeceği belirtiliyor. 12 takımın başında kadın çalıştırıcılar bulunuyor.

Turnuvanın en büyük favorisi ABD.

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nın en büyük favorisi olarak Amerika Birleşik Devletleri gösteriliyor. Tecrübeli isimler Megan Repinoe ve Alex Morgan’ın yanında genç silahları da bulunan ABD, beşinci kez kupayı kaldırmak için mücadele edecek. Renkli saçları, harika futbolu, ırkçılığa karşı duruşu, LGBT+ haklarını savunmaya yönelik mücadelesiyle futbol tarihinin en önemli figürleri arasına giren Repinoe, Dünya Kupası’nda son kez yer alacak.

İki kez Ballon d’Or kazanan Alexia Putellas, sadece İspanya’nın değil dünyanın en büyük yıldızlarından.

Okyanusya’ya son Avrupa şampiyonu unvanıyla gelen İngiltere önemli eksikleri olmasına karşın en iddialı ülkeler arasında. En önemli güvenceleri Hollandalı teknik direktörleri Sarina Wiegman ve oturmuş sistemleri. Avrupa Şampiyonası’nın ardından 15 futbolcusunun federasyona bir mektup yayınlayarak teknik direktör Jorge Vilda’ya isyan bayrağını açtığı İspanya’da sular biraz olsun duruldu. 12 protestocu takıma döndü. İki kez Ballon d’Or kazanan Alexia Putellas, sadece İspanya’nın değil dünyanın en büyük yıldızlarından. Son UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona’nın iskeletini oluşturduğu İspanyollar en iddialı ülkelerden. Futbolda katıldığı turnuva ne olursa olsun ismi favoriler arasına yazılan Almanya, tahmin edileceği üzere Avustralya – Yeni Zelanda ortaklığındaki 2023 Dünya Kupası’na da kazanmak için geldi. Tıpkı İspanya gibi isyan süreci geçiren favorilerden biri ise Fransa. Ancak Maviler’de oyuncuların talepleri sonuç verdi ve teknik direktör değişikliği yaşandı.

Takımın yeni patronu ise erkeklerde Zambiya ile yaşadığı Afrika Uluslar Kupası şampiyonluğu ve beyaz gömleğiyle hafızalara kazınan Herve Renard. Katar’daki 2022 Dünya Kupası’nda Suudi Arabistan’ın başına bulunan ve Arjantin zaferiyle ses getiren Fransız çalıştırıcı, sekiz ay gibi kısa bir süre sonra bu kez Kadınlar Dünya Kupası’nda kulübede olacak. Ev sahiplerinden Avustralya, usta golcüsü Sam Kerr ile şampiyonluk adaylarından. Yeri gelmişken Avustralya Milli Takımı’nın kupaya hazırlanma sürecini anlatan ve takımın lakabının adını taşıyan Matlidas adlı belgeseli izlemenizi de önerelim. Brezilya, Hollanda, İsveç ve son Olimpiyat şampiyonu Kanada da kupaya uzanması sürpriz sayılmayacak ülkeler.

Brezilyalı Marta 6. kez Dünya Kupası’na katılıyor.

FIFA 2023 Dünya Kupası’nda en merakla izlenecek oyunculardan biri Brezilyalı Marta olacak. Bugüne kadar yer aldığı 5 kupanın tamamında gol atarak bir rekora imza atan kadın sambacı, altıncı dünya kupası serüveninde de ağları sarsmak için uğraş verecek. Takibe alınması gereken bir başka emektar ise Kanadalı Christine Sinclair. Milli Takım formasıyla toplamda 190 gol atan 40 yaşındaki forvet altıncı kez turnuvada top koşturacak.

ABD’den Trinity Rodman, Zambiya’dan Racheal Kundananji, İspanya’dan Athenea del Castillo, İngiltere’den Lauren James ve Avustralya’dan Mary Fowler bu turnuvada patlama yapacak isimler arasında gösteriliyor. Bir de sakatlıkları sebebiyle Okyanusya’daki buluşmayı kaçıracak kramponlar var. Bunların içinde en önemlileri ABD’li savunma oyuncusu Becky Sauerbrunn, Hollanda’nın gol makinesi Vivianne Miedema, İngiltere Milli Takımı’nın adeta omurgasını oluşturan Leah Williamson, Beth Mead ve Fran Kirby, Fransa’nın forvetleri Delphine Cascarino ve Marie-Antoinette Katato. Geçtiğimiz sezon Turkcell Kadın Futbol Ligi’nde oynayan iki futbolcu FIFA 2023 Dünya Kupası’nda Nijerya’nın kadrosunda bulunuyor. Bu isimler Hakkarigücü’nün file bekçisi Tochukwu Oluehi ile Beşiktaş’ta forma giyen defans oyuncusu Glory Ogbonna.

 

Dünya Kupası’nda maçların süresi 1995’te 90 dakikaya çıktı.

Biraz da tarih

İlk Dünya Kupası 1991 yılında Çin’de düzenlendi. O dönem turnuvanın adı M&M’s Kadın Dünya Şampiyonası idi. Sponsor olan Mars şirketi, kupaya ürettikleri şekerleme markasının adını verdi. 12 takımın katıldığı bu ilk organizasyonda maçlar 80 dakika olarak oynandı. 1995’ten itibaren karşılaşmaların süresi 90 dakikaya çıktı. 1999-2012 arası kupada 16’şar takım mücadele ederken, son iki turnuva 24’er ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Turnuva tarihinin en başarılı ülkesi dört kez mutlu sona ulaşan Amerika Birleşik Devletleri. Almanya, hem erkeklerde hem de kadınlarda dünya kupasını havaya kaldıran tek takım konumunda. Erkek futbolunda dünya devleri arasında yer alan Arjantin’in kadınlarda henüz galibiyetinin olmaması ilginç bir nokta.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası tarihinin en golcü ismi 17 kez rakip fileleri havalandıran Brezilyalı Marta. 7 kez finallerde boy gösteren Brezilyalı Formiga ise bu alandaki rekorun sahibi. Japonya’dan Homare Sawa ise 6 defa kupada yer aldı.

Milli Takım oyuncularından Yağmur Uraz ve Fatma Şahin turnuvadaki favorilerini açıkladı.

Bizimkiler ne diyor?

Son olarak sözü Kadın A Milli Takımı oyuncularımıza bırakıyoruz. İşte onların turnuvaya yönelik görüşleri.

Yağmur Uraz: 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda bence öne çıkan iki favori var. ABD, şu ana kadar 4 defa şampiyon oldu. Oldukça tecrübeliler, buraları oynamaya alışkınlar. Diğer yandan İngiltere de geçen yıl Avrupa şampiyonluğunu kazanarak iyi bir hava yakaladı. Çok iyi bir jenerasyona sahipler. Sistemlerini, hücum organizasyonlarını ve varyasyonlarını çok başarılı buluyorum. Bu iki takımın ardından Hollanda’nın geldiğini düşünüyorum. Onlar da son Dünya Kupası’nın finalisti. Tabii bir de son Avrupa Şampiyonası’nda finale çıkan Almanya var. Onların geçen seneden yarım kalan bir hikayeleri var. Dünya Kupası’nda başarılı olmak isteyecekler. Özetlemek gerekirse; başta ABD ve İngiltere olmak üzere, şampiyonluk yarışının bu 4 ülke arasında geçeceğini düşünüyorum.

Fenerbahçe'nin kalesi Colombo'ya emanetFenerbahçe’nin kalesi Colombo’ya emanet

Fatma Şahin: Hollanda’nın son yıllarda kadın futbolunda yükselişi var. 2019 Dünya Kupası’nda final oynayarak bunu kanıtlamışlardı. Geçen yılki Avrupa Şampiyonası’nda ise çeyrek finale kadar yükselmiş ancak Fransa’ya uzatmalarda kaybetmişlerdi. Bunun yanı sıra; ABD ve İsveç gibi kadın futbolunda öne çıkan ülkeler bana göre her zaman her turnuvada şampiyonluk adayı. Geçen yıl Avrupa Şampiyonası’nın kazananı İngiltere de bu Dünya Kupası’nın favorileri arasında gösteriliyor. Elemelerde gördüğümüz kadarıyla Almanya’nın kadın futbol takımının genç bir jenerasyon kurduğunu söyleyebiliriz. Kadın A Milli Takımımız da kendileriyle aynı gruptaydı ve gözlemlediğim kadarıyla onların da şampiyonluk şansı olduğunu düşünüyorum.

GRUPLAR

A Grubu: Yeni Zelanda, Norveç,  Filipinler, İsviçre

B Grubu: Avustralya, İrlanda, Nijerya, Kanada

C Grubu: İspanya, Kosta Rika, Zambiya, Japonya

D Grubu: İngiltere, Haiti, Danimarka, Çin

E Grubu: ABD, Vietnam, Hollanda, Portekiz

F Grubu: Fransa, Brezilya, Jamaika, Panama

G Grubu: İsveç, Güney Afrika, İtalya, Arjantin

F Grubu: Almanya, Fas, Kolombiya, Güney Kore

Şampiyonlar

1991 ABD

1995 Norveç

1999 ABD

2003 Almanya

2007 Almanya

2011 Japonya

2015 ABD

2019 ABD

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.