Fragmanlı Vizyon Raporu: Yılın en iyisi nihayet sinemalara geldi!

Altı filmlik vizyon haftasının iddialısı, birçok listede yılın en iyisi seçilen 'Başka Bir Hayatta' filmi. Cannes Film Festivali'nin açılış filmi 'Jeanne du Barry', Murat Göğebakan'ın biyografi filmi de vizyon menüsünün öne çıkan seçenekleri.

8 Aralık 2023

HİÇ GEREK YOK DAHA FAZLASINA

Başka Bir Hayatta / Past Lives

Gölgede kalmayı seven yaratıcı insanlar gibiydi ‘Başka Bir Hayatta’! Fazla göz önüne çıkmadı. Ama yıl sonu gelip en iyiler listesi yapılmaya başlanınca üst sıralarda yer aldı. Hatta IndiWire’ın listesinde en iyi film seçildi. Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nden yapan Celine Song’un yazıp yönettiği filmde, yıllar sonra buluşan iki çocukluk arkadaşı Nora ve Hai Sung’un hikayesi anlatılıyor.

Nora’nın ailesinin Kore’den Kanada’ya göç etme kararıyla yolları ayrılan iki arkadaşın yolları 20 yıl sonra New York’ta kesişiyor. Artık birer yetişkin olan iki arkadaş bir haftalık zaman diliminde aşkları ve geçmişleriyle yüzleşiyorlar. Herkesin kendisiyle aşırı ilgili olduğu zamanların tam ortasında insanın insana nasıl ihtiyacı olduğunu anlatan sıcacık bir film…

FRANSIZ SARAYLARINDA YİNE AŞK KOKUSU VAR

Jeanne du Barry

Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olması nedeniyle zaten bir süksesi vardı ama Johnny Depp’in dönüş filmi olarak tarihe geçti. Fransız sinemacı Maiwenn’in yönettiği ve oynadığı ‘Jeanne du Barry’, sınıf atlamaya çalışan işçi sınıfından Jeanne Vaubernier’in, Kral 15. Louis ile tanıştıktan sonra değişen hayatını anlatıyor. Yani Ridlet Scott’ın ‘Napolyon’ filminden sonra yine Fransız saraylarındayız.

Yoksulluktan kurtulmak cazibesini kullanan Jeanne, sevgilisi Kont du Barry sayesinde amacına ulaşmıştır. Fakat Kral 15. Louis onu görüp aşık olunca işler değişir. Dönemin Fransası için bu bir skandaldın. Çünkü saray koridorlarında sokaklardan gelen bir kadın hoş karşılanmaz.

BEN SANA AŞIK OLDUM DEMİŞTİ

Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı

Biyografi filmlerini sevdiğimizi çok geç keşfettik. Lakin sorun yok sinemacılarımız çok çalışıp bize biyografiler izletmek için ellerinden geleni yapıyor. Bu hafta Murat Göğebakan’ın hayatını izliyoruz. Ali Ayyıldız’ın yönettiği filmde 2014’te, 46 yaşında hayatını kaybeden Göğebakan’ın zorlu yaşam mücadelesi anlatılıyor. Yoksulluk, sonrasında yeteneği sayesinde yeni bir hayat kurma çabası, sağlık sorunları ve eşiyle yaşadığı sıkıntılar… Bize ondan miras kalan şarkıların nasıl yazıldığını filmi de denilebilir… Başrolde Burak Sevinç, Hande Soral, Tuvana Türkay var.

BİR BABA EVLADIYLA SINANMAZ

Sessiz Gece / Silent Night

Sessiz sedasız geldi usta yönetmen John Woo ‘Sessiz Gece’ ile sinemalarımıza. John Wick’in yapımcılarıyla birlikte üstelik. Oğlu öldürülen bir babanın intikam öyküsü filmde anlatılan. Ki babaları evlat acısıyla kimse sınamasın dedirten türden bir film var karşınızda.

Noel arifesinde kavgalı iki çete arasındaki çatışma sırasında Brian Godlock yaralanırken oğlu da yaşamını yitiriyor. Eee adaletsiz bir dünyada yaşıyoruz. Godlock’ın acısını kimse soğutamıyor. O da kendi intikamını kendi almaya çalışıyor. Joel Kinnaman, Catalina Sandino Moreno, Kid Cudi’nin rol aldığı film sinemada aksiyon sevenleri mutlu edebilir ama konusunun yaralayıcı olduğunu da söylemeye gerek yok herhalde.

GİDEMİYORUZ AMA SİNEMA AYAĞIMIZA GETİRİYOR

Viyana Operası Sahne Arkası / Backstage Wiener Staatsoper

Viyana Devlet Operası… Klasik müzikle ilgilenenler için ölmeden önce gidilip görülmesi gereken yerlerden biri. Lakin biz fanilerin bunu gerçekleştirmesi şu ekonomik darboğazda zor. Neyse ki sinema var. Yönetmen Stephanus Domanig’in çektiği belgesel Viyana Devlet Operası’nı ayağımıza getiriyor.

Belgesel dünyaca ünlü şarkıcıların, orkestra şeflerinin ve müzisyenlerin performans sergilediği Viyana Devlet Operası sahnesinin önünü, arkasını, koridorlarını bize anlatıyor. Ellerine sağlık ve teşekkürler Domanig demek düşüyor bize de.

TEZ ZAMANDA GELEN DEVAM FİLMİ

Haile 2: Var mı, Yok mu?!

Merak etmeyin yerli korku gerilim filmi olmadan haftayı kapatmıyoruz. Üstelik bu haftanın seçeneği olan ‘Haile 2: Var mı, Yok mu?!’ bu türe kariyerini adamış Alper Mestçi imzasını taşıyor. Haziran ayında vizyona giren ‘Haile: Bir Aile Kabusu’nun devamı olan filmda Gülşah Aydın, Betigül Ceylan, Ömer Gecü’nün rol alıyor. Filmin konusunu geçmişe hapsolmuş kabuslarla dolu bir evde yaşananlar olarak kabaca özetleyebiliriz. Lakin fragmanı buraya bırakıyorum, izleyip kendiniz karar verin derim.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Ölümlü Dünya, macera tam gaz ileri!Fragmanlı Vizyon Raporu: Ölümlü Dünya, macera tam gaz ileri!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.