Bu bir ‘Şu inceluğa bak’ yazısıdır

29 Mart 2024

Bir gece evde birlikte televizyonda haber seyrederken siyasetçi olduğu söylenen bir magandayı görünce babamın gözleri kısıldı, alkol ile de tetiklenen deliliği daha da artmış olmalıydı.

ekrandaki adam Recep İvedik kendi tipine bayilik verecek olsa bu zincirin başbayisi olacak tipteydi. ama o tipine rağmen nedense çok efendi, sakin, incelikli konuşuyordu adam.

babam ona uzun süre baktıktan sonra ‘Şu inceluğa bakar mısın’ dediydi ve bu beni o gece oldukça güldürmüştü.

***

bizim memlekete de devamlı birbiri üstüne tuhaf anormal olaylar olup duruyor.

bunlardan bazılarını benim o an orada hep beklediğim davranışların tamamen tersi medeni davranışlar içerdiğinden bunları kafamda ‘şu inceluğa bakın’ kategorisinde tasnif ediyorum.

***

örneğin bir bölgede nesli tükenmekte olan bir hayvan görüldüğünde kısa süre sonra üzerine ya bolca siyanür püskürtülmesini ya da onun çıkacak bir orman yangınında yanmasını veya bazı adamların hayvanı yakalayıp piknikte onu mangal üstünde ızgara filan yapmasını bekliyorum ben artık. Yıllardır Türkiye’de gördüğüm tabiata karşı tamamen duyarsız, hatta ondan öç alıcı davranışların bende yarattığı beklenti bu.

***

bu yüzden bir süre önce Adana’nın Pozantı ilçesinden gelen haber beni şaşırttı.

orada nesli tükenme tehlikesi altında olan, Türk semenderi olarak bilinen Lekeli Semender görülmüş.

***

tam bu aşamada İsmet Berkan’ın benimle gurur duyacağı bölümü de yazmak zorundayım. onun huşuyla okuyacağından emin olduğum bu bölümü heyecan peşindeki çoğunluk atlasa da olur.

***

Türk semender ya da Ortadoğu lekeli semenderi (Salamandra infraimmaculata), Salamandridae familyasından, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail Irak ve İran’da yaşayan, üç alt türü bulunan bir semender türüymüş. Eskiden Avrupa lekeli semenderi (Salamandra salamandra) türünün alt türü (S. s. subsp. infraimmaculata) olarak sınıflandırılıyormuş ve lekeli semender adı artık bu tür için de kullanılmaktaymış.

***

Yazının İsmet’i alakadar edebilecek bölümü bitti bundan sonrası biz laubali, mendebur, dadaist mizahçılar için. kendimi tanımlamama bu mendebur lafını Ertuğrul Özkök ekledi.

Ben bu semender denen şeyi görünce bizim topraklarımızda bugüne kadar neslinin nasıl olup da hala tükenmemiş olduğunu merak ettim. ve bu son semendere hangi altın şirketi siyanür boca edecek veya onu kim öğle yemeğinde dürüm yaparak yiyecek diye merak ederken haber bir anda ‘şu inceluğa bak’ kategorisine dönüşüverdi.

Hayvanı yolda gören yöre halkı benim beklediğim gibi davranacak yerde onu sakin ve nazik biçimde alıp tren raylarında uzak bir bölgeye taşıyıp güvenceye almış.

***

bu tür davranış haberleri bazen ülkenin dört bir tarafından gelince elimde olmasa da acaba biz bir gün ilerde genelde böyle bir ülke olabilir miyiz diye heyecanlanıyorum. ama daha sonra haber programlarının diğer haberleri devreye giriyor ve sonra tartışma programında konuşulanlara da bakıyorum ve o haberin bende oluşturduğu geçici iyimserlik hemen ölüp gidiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.