Ramazanda dinlendirici müzikleri tercih ediyoruz

Spotify’a göre ramazanda Türkiye'de, rahatlatıcı müziklerin dinlenme oranı artıyor. 2022 verilerini paylaşan Spotify, ramazan ayı süresince maneviyat temalı podcast'lerin de büyük ilgi gördüğünü açıkladı.

Kültür Sanat 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye, ramazan ayı boyunca en çok geceleri müzik dinliyor.

Bu akşam başlayacak olan Ramazan, dijital mecralardaki kullanım alışkanlıklarını da değiştiriyor. Dijital müzik dinleme platformu Spotify’ın 2022 verilerini baz alarak açıkladığı veriler, ramazanda maneviyat temalı podcast’lerin dinlenme oranının arttığını ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenmeye yönelik içerikler de revaçta. Bu dönemde sağlık podcast’leri yüzde 42 daha fazla dinleniyor. Ramazan’da dinlenme oranları en çok düşen podcast serileri ise suç temalı içerikler. Bu dönemde suç podcast’lerinin dinlenme sayıları yüzde 71 oranında düşüyor.

Türkiye ‘gece kuşu’ profili çiziyor

Ramazan alışkanlıklarına dair verileri açıklayan Spotify, bir ay boyunca müzik tercihlerinde de ortaya çıkan sonuçları paylaştı. Ramazanda chill olarak da bilinen rahatlatıcı müzikler ön plana çıkıyor. Platformun açıkladığı veriler. bir diğer sonucu daha ortaya çıkarıyor. Buna göre ramazan boyunca müzik dinleme yoğunluğunun zirveye ulaştığı saatler gece 23.00’ten sonrasını işaret ediyor. Benzeri bir eğilim müziğin yanı sıra podcast’lerin de dinlenme saatleri için de geçerli.

Spotify’ın karşılaştırma yaptığı Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Endonezya gibi ülkelerde ise durum Türkiye’den farklı. Spotify’ı kullanma alışkanlıklarına göre Türkiye ‘gece kuşu’ profili çizerken karşılaştırma yapılan diğer ülkelerdeki kullanıcıların dinleme mesaileri sabah 08.00 itibarıyla başlıyor.

İşin ustası endişeli: Yapay zeka aşk romanı yazabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.