Suriye ve Suudi Arabistan’dan normalleşme adımı: Elçilikleri açmaya hazırlanıyorlar

Diplomatik ilişkileri 11 yıldır kesik olan Suriye ve Suudi Arabistan'ın büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştığı bildirildi. Bu adım, Suriye'deki iç savaştan bu yana Arap ülkeleriyle ilişkileri kötüleşen Şam yönetiminin attığı en kritik normalleşme adımı olarak değerlendiriliyor.

Dünya 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Suriye ve Suudi Arabistan, 12 yıl sonra ilişkilerini yeniden kurmaya hazırlanıyor. Fotoğraf: AA

Şam yönetimine yakın bir kaynak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yakın müttefiklerinden İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasına yönelik imzalanan kritik anlaşmanın ardından, Riyad ve Şam arasındaki temasların da ivme kazandığını söyledi.

Şam’a yakın ikinci bir kaynak da İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, iki hükümetin “Ramazan Bayramı’ndan sonra, nisan ayının ikinci yarısında elçilikleri yeniden açmaya hazırlandığını” söyledi. Körfez bölgesinden bir diplomatın aktardığına göre bu karar, Suudi Arabistan’da Suriyeli üst düzey bir istihbarat yetkilisiyle yapılan görüşmeler sonucunda alındı.

Suudi devlet televizyonu, ülkenin Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden birine dayandırdığı haberinde, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlatılması için Suriye Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini doğruladı.

Riyad ve Şam arasındaki diplomatik ilişkinin yeniden tesis edilmesi, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaştan bu yana birçok Batılı ve Arap devletin ötekileştirdiği Esad’ın Arap ülkeleriyle normalleşme hamlelerinde şimdiye kadarki en büyük gelişme olacak.

Suriye’deki iç savaş, ülkeyi dünyadan izole etti

Suriye’de 2011’de patlak veren savaşın ardından ABD ve aralarında Suudi Arabistan ve Katar’ın da bulunduğu bazı ülkeler, Suriyeli isyancılara destek vermişti. Esad; İran ve Rusya’nın da destekleriyle ülkedeki isyanın büyük bir bölümünü bastırmaya başardı. Bir zamanlar Esad’a karşı olan ülkeler de yavaş yavaş Suriye politikasını değiştirmeye başladı.

Ancak ABD, bölgedeki ülkelerin Esad ile ilişkilerini normalleştirme hamlelerine karşı çıkıyor. Bu itirazına da Esad yönetiminin çatışma sırasındaki acımasızlığını gerekçe gösteriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ülkelerinin Suriye ile normalleşme konusundaki tutumunun değişmediğini ve diğer ülkeleri de bu yönde teşvik etmeyeceklerinin altını çiziyor.

İran – Suudi Arabistan normalleşmesinde yeni adım: Kral Selman, Reisi’yi Riyad’a davet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.