Euroleague’de Kaunas yolcuları belli oldu… Kural değişmedi: 18’de 18

Euroleague'de Real Madrid, Partizan'ı; Monaco ise Maccabi'yi devirerek son dörde kaldı. Böylece 5. maça giden 18 seriyi de ev sahipleri kazanmış oldu. Real Madrid, 2-0'dan seriyi 3-2'ye getiren ilk takım unvanını kazandı.

Spor 11 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Real Madrid, Rodriguez - Llull - Fernandez değişmeziyle zafere yürüdü.

EuroLeague’de play-off heyecanı en üst seviyesinde yani 5. maçlarla final yaptı. Madrid’de oynanan karşılaşmada olaylı serinin aktörleri Real Madrid ve Partizan karşı karşıya geldi.

İki takım da maça pota altından etkili başladı. Real Madrid’de uzun rotasyonunda süre alan 18 yaşındaki Eli Ndiaye’nin performansı dikkat çekti. İlk çeyrekte birçok kez serbest atış çizgisine giden ve buradan yüzdeli ayrılan Partizan çeyreği 23-22 önde tamamladı.

İkinci çeyrekle beraber Kevin Punter’ın dış şutları devreye girmeye başladı. Punter’a Nunnally de eşlik edince Partizan bir anda farkı yakaladı ve aynı ritmi bulamayan rakibine karşı ilk yarıyı 55-39 önde kapadı.

Darius Thompson milli takımını seçtiDarius Thompson milli takımını seçti

Real ikinci yarıya daha tempolu başladı. Hücuma  daha hızlı giden eflatun beyaz kolay sayı kovaladı ve buldukları farkı eritmeye başladı. Kevin Punter box and one yani bir kişinin Punter’ı tuttuğu, diğer dört kişinin kutu gibi dizilerek kalan dört kişiyi alan savunması yaparak savunduğu sisteme geçen Madrid, buradan da istediği sonucu alamadı. Punter’ın üç sayılık basketleri devam etti. Fark bir ara 18 sayıya kadar yükseldi. Hakemlerin düdüklerine de sürekli itiraz eden salonda pozitif hava çekilmiş gibi görünüyordu.

Ancak çeyreğin bitimine 2 dakika 39 saniye kala oyuna dahil olan Sergio Rodriguez havayı bir anda değiştirdi. Son 2 dakikada yakaladığı ritimle geri dönen Madrid, farkı 7 sayıya kadar düşürdü.

Rodriguez’in kıvılcımı son çeyrekte aleve dönüştü ve Partizan’ı yakmaya başladı. 35 yaşındaki İspanyol, takımının son çeyrekteki ilk 14 sayısının 11’ini attı ve skoru eşitledi. 83’te eşitlenen maçta dengeyi bir başka tecrübeli İspanyol Sergio Llull bozdu. Veteran partisine katılan Llull, üst üste çok değerli 5 sayıya imza attı. Mario Hezonja’nın da kritik şutlarıyla üstünlüğünü pekiştiren Madrid karşısında Partizan direncini yitirmedi. Sırp ekibi, son dakika içinde farkı yeniden 3’e indirdi. Serinin kader adamlarından Punter’la beraberlik şansı yakalayan Belgrad temsilcisi bu şansı değerlendiremedi. Real Madrid, 98-94’le üst üste ikinci kez dörtlü finale kalmayı başardı. Böylece Madrid, bir Euroleague play-off serisini 2-0 geriden gelerek kazanan tarihteki ilk takım oldu (1-29).

Lider Türk Telekom, Galatasaray’a karşı hata yapmadıLider Türk Telekom, Galatasaray’a karşı hata yapmadı

İkinci maçın sonunda yaşanan kavganın ardından kaderi değişen seriye Real’in tecrübeli isimleri nokta koydu. Sergio Rodriguez, 13’ü son çeyrekte olmak üzere 19 sayı attı. Dzanan Musa 20 sayıyla takımının en skorer ismi oldu. Serinin kader adamlarından, kavganın ardından iki maç ceza alarak Sırbistan’da sahaya çıkamayan Kevin Punter, 13’te 7 üçlük attığı geceyi 28 sayıyla tamamladı. Partizan toplam 15 üçlük isabeti buldu ancak tecrübenin keskin pençelerinden kaçamadı. Geceyi en iyi özetleyen paylaşım, Luka Doncic’ten geldi. Hücumda yaptıklarıyla Rodriguez, Kevin Punter savunmasıyla Llull ve amansız mücadelesiyle Rudy Fernandez, Real Madrid’e dörtlü final kapısını açtı.

Loyd böyle istedi

Play-offların en dengesiz eşleşmelerinden birinde son maç Monaco’da oynandı. Dördüncü maçı 104-69 kazanan Maccabi, Monaco’ya konuk oldu. Maç son derece skorlu başladı. İlk çeyrek 33-26 konuk ekip üstünlüğüyle geçildi. Ancak ikinci çeyreğe Mike James önderliğinde hızlı giren Fransız ekip devre arasına 53-49 önde gitti.

Üçüncü çeyrekte üç sayı çizgisinin gerisinden etkili olan Maccabi’ye karşı Monaco faul çizgisine giderek yanıt verdi. Son 10 dakikaya 72-70’le girildi. Son çeyrekte savunma vidalarını iyice sıkan Monaco, üst üste 8 sayı bulan Jordan Loyd’la farkı yarattı. Maccabi, kısalarından aynı katkıyı alamadı ve Fransız temsilcisi maçtan 97-86 galip ayrılarak tarihinde ilk kez Final Four’a yükseldi.

Monaco, tarihindeki ilk Final Four sevincini yaşadı.

19 Mayıs’ta yarı finalleri ve 21 Mayıs’ta 3.’lük maçıyla final maçı oynanacak EuroLeague dörtlü finalinde yarı final eşleşmeleri şöyle şekillendi:

Olympiakos – Monaco

Barcelona – Real Madrid

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.