Rekorlarla dolu hikaye, Ankara’da mutlu sonla bitti

Galatasaray, görkemli sezonunu ligin 36. haftasında konuk olduğu Ankaragücü’nü 4-1 yenerek şampiyonlukla taçlandırdı. Bu yolculukta birçok isim ön plana çıktı, birçok maç dönüm noktası oldu ancak Cim-Bom bütün keskin virajları kararlılıkla dönmeyi başardı.

Spor 31 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Rekorlarla dolu bir sezon, sonucunda Galatasaray'ın şampiyonluğuna uzandı.

Galatasaray’ın şampiyonluk yolculuğu bazen soru işaretleriyle dolu bazen de fazla görkemliydi. Şu kesin ki yolculukta emeği olan aktörler, yıllar boyu unutulmayacak performanslara imza attılar. Bu aktörler kah saha içinde mücadele eden futbolcular, kah saha dışında kulübü yöneten isimlerdi. Sarı-kırmızı bayrak, 23. kez, onlar sayesinde zirvede dalgalandı.

Yağmurda ‘şampiyonluk’ şarkısı…Yağmurda ‘şampiyonluk’ şarkısı…

Yolculuğun başına gitmek için filmi geçen yaza sarmak doğru olacak. Yönetim değişikliği, Domenec Torrent yerine göreve gelecek antrenörün belirlenmesiyle ilk adımını attı. Dursun Özbek başkanlığında Erden Timur’un rolünün yadsınamayacak derecede büyük olduğu yönetim, takımın eski futbolcularından Okan Buruk’la anlaşma imzaladı. Futbolculuk döneminde ikisi Avrupa kupası olmak üzere kulüple beraber tam 15 kupa kazanan Buruk, artık kulübede aynı başarıyı kovalayacaktı.

Ankara'dan şampiyon gelmiş, Cim Bom'da bayram havasıAnkara’dan şampiyon gelmiş, Cim Bom’da bayram havası

Buruk’un söz konusu başarıların peşine düşmesi için sil baştan kadro dizmek zaruriydi. Öyle ki Galatasaray, 2021-22 sezonunu 13. sırada tamamlamış, yakın tarihinin en kötü döneminde bir ara küme düşme hattına bile yaklaşmıştı. Transferde büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Victor Nelsson’un takımda tutulmasının üzerine Konyaspor’dan Abdülkerim Bardakcı alındı. Sağ ve sol bekte görev yapabilen Fransız Leo Dubois takıma kazandırıldı.

Orta sahaya Fredrik Midtsjö, forvet bölgesine Haris Seferovic’i transfer eden Galatasaray’da taraftar daha fazlasını bekliyordu. Zira basına yansıyan isimler beklentiyi artırıyordu. Yönetim, bombaları orta saha için patlattı. Yıllarca Porto ve Roma gibi takımlarda forma giyen Portekizli Sergio Oliveira ve bonservisi Arsenal’da bulunan Lucas Torreira kadroya katıldı. Hücum bölgesi için ilk flaş hamle Dries Mertens oldu.

Galatasaray’ın yaz flaşlarından biri Dries Mertens oldu.

Son günde 5’li atak

Galatasaray transferde büyük atağını son günde yaptı. 8 Eylül’de sarı-kırmızı, 5 transferi birden KAP’a bildirdi. Juan Mata, Yusuf Demir ve Mathias Ross’un yanı sıra yetenekli kanat oyuncusu Milot Rashica kiralama yöntemiyle kadroya kazandırıldı. Son ve en çok ses getiren transfer ise PSG’den kiralanan yıldız golcü Mauro Icardi oldu. Simge Sağın’ın “Aşkın Olayım” şarkısını Galatasaray taraftarının dilinden düşürmeyecek Icardi, havaalanına inişiyle beraber büyük heyecan yarattı.

Icardi ve beraberindeki dört transfer adeta gözdağı niteliğindeydi.

Kurtarıcı Gomis

İlk haftalarda birçok transferi ve yeni hocasıyla istediği oyunu ortaya koyamayan Galatasaray, saha içinde adeta bir kurtarıcı arıyordu. Bu isim, Fransız tecrübeli golcü Bafetimbi Gomis oldu. Bafe, ilk 6 haftada attığı 4 kritik golle takımına son derece değerli 13 puan kazandırdı.

Ancak Galatasaray’ın oyunu, kurulan kadrodan beklentiyi karşılamadı. 10. haftada alınan Kayserispor yenilgisi sonrası Okan Buruk için istifa sesleri yükseldi. Oyuncu grubuna daha uygun, kariyeri daha görkemli bir teknik direktörün Galatasaray’ı çalıştırması gerektiği vurgulanıyordu.

Buruk görevinden ayrılmadı. Bir hafta sonraki Alanyaspor beraberliği sezonun kırılma haftası öncesi alınan son puan kaybıydı. Burada oynanan oyun, Galatasaray’ın 2022-23 sezonuna ayna olacak nitelikteydi. O ayna, uzun süre kırılamayacaktı.

Gomis sezon başında takımın taşıyıcı gücü oldu.

Rekorları ‘7’

Galatasaray 12. haftada Karagümrük’ü 1-0, 13. haftada Beşiktaş’ı Icardi’nin golleriyle 2-1 yendi. Dünya Kupası öncesi son haftaya lider Fenerbahçe’nin 5 puan gerisinde girildi. Galatasaray zorlu Başakşehir deplasmanına çıkacak ve Fenerbahçe de Kadıköy’de Giresunspor’u ağırlayacaktı. Maçlar hakkında tahmin edilen ne varsa tersi oldu. Fenerbahçe, ilk yarısında 10 kişi kaldığı maçı evinde 2-1 kaybetti. Okan Buruk’un Galatasaray’ı ise Emre Belözoğlu’nun Başakşehir’ini 7-0’la bozguna uğrattı.

Üst üste 3 galibiyetle Dünya Kupası arasına giren Galatasaray, dönüşte kazanmaya devam etti. 18. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanından 3-0’lık galibiyetle çıkıldı. Bu zafer, galibiyet serisinin 7 maça çıkması ve Dünya Kupası dönüşüyle alınan zirvenin pekiştirilmesi anlamına geldi. Cim-Bom 16. haftada Sivasspor galibiyetiyle oturduğu liderlik koltuğundan bir daha hiç inmedi. Hatta lig rekoru anlamına gelecek olan 14 maçlık galibiyet serisiyle farkı açtılar.

Okan Buruk ve ekibi destansı yolculukta büyük pay sahibiydi.

Taraftarın aşkı oldu

Yaz aylarında transferi, menajeri ve eşi Wanda Nara ile olan magazinel ilişkisi, saha içindeki performansı… Her hareketiyle olay yaratan, maçların ardından uçakla Arjantin Masterchef çekimlerine giden Mauro Icardi, attığı goller ve yaptığı asistlerle takımının rekorlar kırmasını sağladı. Arjantinli, galibiyet serisinin bittiği Konyaspor maçının ardından da kritik mücadelelerde formunu kaybetmedi. Galatasaray’ın rakipleriyle takip mesafesini koruduğu süreçte Mauro, 12 gol, 1 asistlik performans sergiledi. Oyuncu, 36 hafta itibarıyla attığı 21 gol ve yaptığı 7 asistle Süper Lig’e damga vurup kalitesini tekrar tekrar kanıtladı.

Icardi, attığı goller ve yaptığı asistlerle Galatasaray taraftarının aşkı oldu.

Kadroda lig şampiyonluğu tecrübesi bulunan sayılı isimlerden olan Icardi, istatistiksel açıdan zafer yolculuğuna liderlik etti. Bir açıdan Gomis’in açtığı yolu yürüyen isim oldu. Seferovic’in bekleneni veremeyip devre arasında gönderildiği sezonda bu performans elzemdi.

Hem dinamik hem teknik, duvar gibi!

Galatasaray’ın bu başarıyı yakalamasındaki en büyük etkenlerden biri orta saha kalitesiydi. Özellikle sezonun ikinci yarısıyla beraber birbirine sağladıkları uyumla birlikte Sergio Oliveira ve Lucas Torreira ikilisi savunma ve hücum arasındaki köprüyü kusursuz kurdu.

Galatasaray’ın dinamosu kısa sürede taraftarın sevgilisi oldu.

Dries Mertens’in liderlik ettiği ve genel olarak Kerem Aktürkoğlu ile Rashica’nın forma giydiği kanatla skor üretiminde Icardi’ye arka çıktılar. Özellikle Ankaragücü maçında 3 asist birden yapan ve son haftalarda Mauro Icardi’yle kurduğu ortaklıkla gözleri dolduran Kerem, kaydettiği gelişme sayesinde ön plana çıktı. Ancak Galatasaray için özellikle 14 maçlık rekor serisindeki belirleyici etkenlerden biri savunma oldu. Sezon öncesi 3 büyük takımın da gündemine gelen, Galatasaray kariyerine Giresunspor maçındaki fahiş hatayla başlayan Abdülkerim, Nelsson’la beraber olağanüstü bir ikili oluşturdu. Hücum katkısı ve dinamizmiyle dikkat çeken Sacha Boey ise performansıyla Avrupa devlerinin transfer listesine girdi.

İkinci tura kalmadan bittiİkinci tura kalmadan bitti

Sonuç olarak Galatasaray, en az yaz transfer dönemindeki kadar sansasyonel bir sezonu mutlu sona ulaşarak tamamladı. Okan Buruk, Galatasaray çatısı altında 16. kupasını hoca olarak kazandı. Gomis, kariyerinin belki de son dansına imza attı. Sacha Boey Avrupa futbolu vitrinine çıkarken Victor Nelsson değerini artırdı. Dries Mertens kariyeri sonuna lig şampiyonluğu apoleti ekledi. Sergio Oliveira, Lucas Torreira ikilisi Süper Lig kalitesinin üzerine çıktılar. Kerem kendini hem Türk futboluna hem de Avrupa socutlarına kanıtladı. Mauro Icardi ise taraftarın aşkı olarak takımını şampiyonluğa taşıyan x-faktör oldu. Galatasaray, tarihinde 23. kez şampiyonluğa uzandı.

Galatasaray, 23. kez şampiyon.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.