İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Notalar her iki kıtada

İstanbul Müzik Festivali bu akşam iki kıtaya yayılıyor. Tarihi Süreyya Operası'nda Lucienne Renaudin Vary ve Borusan Quartet sahneyi paylaşırken Boğaz kıyısındaki Four Seasons Bosphorus Atik Paşa Terası, caz esintilerinin hissedileceği Firebird A La Jazz etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Kültür Sanat 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Lucienne Renaudin Vardy festivalin genç yıldızlarından.

İstanbul Müzik Festivali Anadolu yakasına taşınıyor. Tarihi Süreyya Operası, festival buluşmasına ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin önde gelen klasik müzik topluluğu Borusan Quartet, Fransız trompetçi Lucienne Renaudin Vary’ye eşlik edecek. Festivalde Anadolu yakasının bu klasik atmosferine şehrin Avrupa yakasından caz ezgileri farklı bir boyut kazandıracak. Four Seasons Bosphorus Atik Paşa Terası, Firebird A La Jazz konserine tanıklık edecek.

İstanbul’da trompetli gece

İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yıldız solistlerinden biri Lucienne Renaudin Vary. 1999 doğunlu genç trompetçi, ülkesi Fransa’da yakaladığı şöhreti artık Avrupa’ya da yaymış durumda. Enstrümanına olan hakimiyetinin yanı sıra güzelliğiyle de dikkat çeken Lucienne Renaudin Vary, YouTube’ın da çok izlenenleri arasında. Warner Music ile şu ana kadar üç albüm kaydeden Vary, klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Opus Klassik’in de sahibi. Bu akşam Süreyya Operası’nda saat 20.00’de başlayacak konserde Vary’ye Türkiye’nin önde gelen klasik müzik topluluklarından Borusan Quartet eşlik edecek. 2005 yılından bu yana aralıksız olarak performanslarına devam eden Borusan Quartet, bu alanda Türkiye’nin en istikrarlı topluluğu da olma özelliği taşıyor.

Borusan Sanat’ın katkılarıyla gerçekleşen konserin repertuvarı da heyecan uyandıran türden. Konser, Vary’nin özdeşleşmeye başladığı tango standartlarıyla başlıyor. Astor Piazzolla’nın ‘Buenos Aires’te Dört Mevsim’ adlı sevilen bestesiyle başlayan konser sonrasında bestecinin bir diğer eseri olan ‘Chau Paris’ ile devam edecek. Sonrasında Piazzolla’nın vatandaşı bir diğer Arjantinli besteci Alberto Ginastera’nın ‘Danza de la Moza Donosa’yı Vary, Borusan Quartet ile birlikte seslendirecek. Ardından sırayı, bir trompet konçertosu alıyor. 18. yüzyıl bestecilerinden Prag doğumlu Johann Baptist Georg Neruda’nın ‘Mi Bemol Trompet Konçertosu’ müzikseverlerle buluşacak.

Konserin sonlarına doğru klasik müziği modern çağa taşıyan isimlerden olan Fransız bestecinin ünlü “1 nolu Gymnopédie” seslendirilecek. Devamında Çek besteci Antonin Dvorak’ın ‘Annemin Öğrettiği Şarkılar’ , ‘Gökyüzüne Bakarken’ ve ‘İyi Geceler’ adlı besteleri peşi sıra seslendirilecek.

Boğaz’da caz sefası

İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da kapılarını farklı türlere açıyor. Four Seasons Bosphorus Atik Paşa Terası’ndaki festivalin bu özel buluşmasında Omer Klein piyanoda ve perküsyonda Alexej Gerassimez Firebird A La Jazz ile müzikseverlerin karşısında olacak. İsrailli piyanist ve Alman perküsyon ustasını bir araya getiren projede her iki müzisyenin besteleri seslendirilecek.

Boğaz’ın hafif esintisine Orta Doğu soslu ezgiler eşlik ederken ikili, ‘Bizim Denizimiz’, Ateş Kuşları’, ‘Radio Mediteran’ gibi bestelerinin yanı sıra virtüözlüklerini konuşturacakları solo doğaçlamalarıyla da geceyi renklendirecek. ‘Özgürlüğün kanatlarıyla süzülmek mi? Yoksa boşlukta asılı kalmak mı?’ sorusuyla yola çıkan bu özel konserin başlangıç saati 20.00.

AKM'den Barbara Hannigan geçtiAKM’den Barbara Hannigan geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.