Semih Kaya muamması: Borçlu mu, alacaklı mı?

'Seçilbank' davasında Semih Kaya 530 bin dolar alacağı olduğunu belirtirken Seçil Erzan, Kaya'nın fazla para aldığını söylüyor. Alacağı olduğunu iddia eden Kaya savcılığa gidip şikayetçi olmamamış ancak bankadan parasını istemiş.

Gündem 29 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kamuoyona “Fatih Terim Fonu” olarak yansıyan ve başrolünde Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan’ın olduğu ünlü futbolcuların dolandırılması davasının yankıları sürüyor.

Fona para yatıran isimlerden biri Galatasaraylı eski futbolcu Semih Kaya. Kaya’nın savcılık ifadesiyle Denizbank’ın Seçil Erzan’ın beyanlarına dayanarak hazırladığı Teftiş Kurulu Raporu arasında ciddi çelişkiler var.

7 Nisandan başlayarak Seçil Erzan DenizBank Genel Müdürlüğüne şikayet edilmeye başlayınca, birkaç gün içinde 29 kişi ardı ardına bankaya gelip Erzan tarafından dolandırıldığını öne sürüp ona verdiklerini söyledikleri paraları bankadan geri istemişti. Bu kişilerden biri de Semih Kaya’ydı. Ama aynı Semih Kaya’nın adı, savcının Seçil Erzan ve suç ortaklarına karşı açtığı davada şikayetçiler arasında yok. Bankaya gidip Seçil Erzan’dan alacağı olduğunu söyleyen bir kişinin hakkını mahkemede aramaktan kaçınması dikkat çekici bir durum.

Semih Kaya aslında savcılığa da ifade vermiş. 25 Mayıs 2023’te verdiği ifadede 2022 Nisan ayında 300 bin dolar parasını çekip Erzan’a Florya Şubesi’ndeki odasında bizzat elden teslim ettiğini, Erzan’ın kendisine kaşeli ve ıslak imzalı belge verdiğini, parayı verirken odada bir kişi daha olduğunu, onunla tokalaştığını, Erzan’ın saklamalı fondan haberi olan bu kişiyi Ali’nin kardeşi Atilla olarak tanıttığını belirtti.

Erzan’ın yatırdığı parayı vade sonunda yüzde 7.5 kârla geri vermeyi vaat ettiğini anlatan Kaya “Hiçbir maddi kaybımın olmayacağını söylemişti. O sırada banka bünyesinde fon hesabındaki parayı vade sonunu beklemeden (üç ay vadeliydi) bozdurup kendisine vermeye ve saklı fona yatırmaya beni ikna etti. Mayıs ayında banka bünyesinde bulunan 1 milyon 200 bin euro paramı dolara çevirip banka içinde Seçil Erzan’a teslim ettim” diyerek elinde belge olduğunu söyledi.

Fatih Terim fonu: Milyon dolarlar da kayıp şikayetçiler deFatih Terim fonu: Milyon dolarlar da kayıp şikayetçiler de

Seçil Erzan’ın 200 bin dolarlık fon getirisini mavi çanta içinde kendisine verdiğini belirten Kaya o parayı alıp Denizbank’taki hesabına yatırdığını söyledi. Çantayı Seçil Erzan’a geri vermek isteyince Erzan’ın “sende kalsın” dediğini söyleyen Kaya, ertesi gün havalimanında çantadan ses gelmesi üzerine içinde GPS cihazı bulduğunu anladığını belirterek “Seçil’in Levent’teki ofisine gidip bunun ne olduğunu sordum. Çünkü çantada GPS olduğunu görünce çok korktum, beni takip ettiklerini düşündüm” dedi.

Buraya araya girelim. Semih Kaya’ya gittiği iddia edilen 5 milyon 700 bin doların bir bölümünün iş insanı Atilla Baltaş’a ait olduğu öne sürüldü. Erzan’a 2,5 milyon dolar veren Baltaş’ın parayı koyduğu çantaya GPS cihazı taktığı ve o çantanın da Semih Kaya’ya verildiği belirtildi.

Yüksek kâr getirili fon vaadiyle banka şube müdürü Seçil Erzan’ın bir numaralı sanık, spor dünyasının ünlü isimleri Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan dahil 18 kişinin ise mağdur olarak yer aldığı davanın iddianamesinde eski futbolcu Semih Kaya’nın adı yer almıyor. Ancak Seçil Erzan’ın ifadelerinde ismi geçen Semih Kaya’nın soruşturma aşamasında “müşteki” sıfatıyla ifade verdiği iddianamede ortaya çıktı.

Seçil Erzan’ın ifadesine göre Semih Kaya kendisine 3,2 milyon dolar vermiş ve sonra ondan  5,7 milyon dolar almıştı. Bu bilgi Denizbank Teftiş raporuna da yansıdı.

Fatih Terim, futbolcularla Denizbank'a gidip, Genel Müdür Hakan Ateş'ten paralarının geri ödenmesini istemişFatih Terim, futbolcularla Denizbank’a gidip, Genel Müdür Hakan Ateş’ten paralarının geri ödenmesini istemiş

‘Fon getirisi olarak ödemeler yaptı, ne kadar ödeme yaptı bilmiyorum’

Kaya Florya Şubesi’ndeki hesabını Seçil Erzan’ın 2022 Temmuz’da tayin olmasıyla Levent Şubesi’ne taşıdığını anlatarak “Fona para yatırdıktan sonra hemen hemen her hafta Seçil’in yanına gidiyordum. 2022 Temmuz ayında 2 kez Seçil’e Levent’teki odasında elden ödeme yaptım. İlkinde 700 bin dolar, ikincisinde 600 bin dolar şeklinde ödeme yaptım. Ödeme yaptığım zaman her seferinde Seçil Erzan’dan ödeme yaptığıma dair belge aldım. 2022 Ağustos ayında da beşinci kez 600 bin dolar ödeme yaptım, yine aynı ay içinde altıncı kez 600 bin dolar ödeme yaptım. Bu ödeme bedellerini tam olarak hatırlamıyorum. Biri 500 bin dolar da olabilir. Seçil Erzan’dan ödemelere ilişkin ıslak imzalı belgeler aldım. Erzan zaman zaman bana fon getirisi altında bir takım ödemeler yaptı. Tam olarak ne zaman, ne kadar ödeme yaptığını bilmiyorum” dedi.

Seçil Erzan'ın kritik dört günüSeçil Erzan’ın kritik dört günü

‘4 milyon 100 bin dolar verdim, 530 bin dolar alacağım kaldı’

Kaya toplam ne kadar ödeme yaptığını kendisinin de bilmediğini öne sürerek Erzan’ın yanında olan ve banka çalışanı olarak bildiği Ali Yörük’e 1 milyon 200 bin doları Florya Metin Oktay Tesisleri’nde elden teslim ettiğini, yaptığı altı ödeme dışında Erzan’ın yönlendirmesiyle 2022 yılı sonlarına doğru 355 bin doları Ali Yörük’ün hesabına EFT yaptığını, Erzan’a saklamalı getirili fona yatırması için toplam 4 milyon 100 bin dolar para verdiğini, Seçil Erzan’ın da kendisine 3 milyon 500 bin dolar parayı fon getirisi olarak geri ödediğini, 530 bin dolar alacağı kaldığını söyledi. Seçil Erzan ise savcılık ifadesinde Semih Kaya’nın fondan kârlı çıktığını, Kaya’dan 3 milyon 200 bin dolar alıp ona 5 milyon 700 bin dolar ödediğini söylemişti.

Erzan’ın ifadesine ve Arda Turan’dan alınan bilgilerle oluşturulan excel tablosuna göre de Kaya’nın fona verdiği paradan fazlasını aldığı kâr elde ettiği görülüyor.

Fatih Terim'in en yakınında, 'Terim Fonu' dolandırıcılığının da göbeğinde: Nur ErkasapFatih Terim’in en yakınında, ‘Terim Fonu’ dolandırıcılığının da göbeğinde: Nur Erkasap

Mali Şube raporlarındaki ‘villa’ ayrıntısı

Semih Kaya ifadesinde Erzan’ın fona ilişkin kısa süreli vadelerden, yani 20-30 gün süreli değişken vadelerden bahsettiğini belirterek “Fona para yatırırken herhangi birinin isminden bahsetmedi. Bu fonun banka bünyesinde bir fon olduğunu ve getirisinin tamamen bana ait olacağını söylemişti” dedi. Erzan’ın iki ödemeyi Levent’teki odasında, diğerlerinin şube önünde araç içinde teslim ettiğini söyleyerek “Akabinde zaten birlikte Seçil müdür ile bankaya girdim. Bana verdiği paraları Denizbank’taki hesabıma yatırdım” dedi. Savcının Bodrum’da gayri menkulu olup olmadığını sorması üzerine, Kaya Bodrum’da bir villa satın aldığını, ödemeleri devam ettiği için tapusunu üzerine alamadığını, 2022 Eylül’de Denizbank Levent Şubesi’nde 100 bin dolar parayı villalardan sorumlu kişiye ödediğini, Erzan’ın da o sırada yanında olduğunu, parayı birinci kattaki vezneden alıp sorumlu kişiye teslim ettiğini belirtti.

Semih Kaya villa peşinatı gönderdi

Denizbank’ın hazırladığı raporda Ali Yörük’ün Semih Kaya ile arasında para transferleri olduğu saptandı. Semih Kaya’nıın Ali Yörük’ün yatırdığı parayla Bodrum’da bir villanın peşinatını ödediği belirtildi.

Seçilbank'ın Çorlu kanadından bir de aşk çıktı!Seçilbank’ın Çorlu kanadından bir de aşk çıktı!

‘Çanta sende kalsın’ demiş

Semih Kaya Seçil Erzan’dan aldığı çantadan GPS çıkması olayını ise şöyle anlattı:

“Bir keresinde Seçil Erzan’dan 200 bin dolar fon getirisi olduğunu bildiğim bir parayı teslim almıştım. Seçil müdür bana parayı mavi çanta içinde Levent’teki odasında 15 Kasım’da teslim etmişti. Akabinde içinden parayı alıp bankadaki hesabıma yatırdım. Çantayı da Seçil Erzan’a vermek istedim. Parayı yatırırken vezneye de o çantayla gitmiştim. Fakat Seçil müdür ‘Çanta sende kalsın’ dedi. Ben de boş çantayı alıp aracıma koydum. Akabinde 16 Kasım günü aracımla Bodrum’a gitmek için havalimanına doğru yola çıktım. Aracı havalimanına park ettim. Aynı gün geri dönüp aracıma bindiğimde seyir halindeyken çantadan ses geldiğini duydum. Şüphelenip çantanın içini kontrol ettiğimde bir GPS cihazı gördüm. Üzerinde Apple yazısı vardı ve seri numarası yazılıydı. Google’dan seri numarasını girdiğimde telefonun son dört rakamını öğrendim. Akabinde Seçil’in Levent’teki ofisine gidip bu durumun ne olduğunu sordum. Çünkü çantada GPS olduğunu görünce çok korktum. Beni takip ettiklerini düşündüm. Zaten şubeye gitmeden önce Seçil’i arayıp konu hakkında bilgi vermiştim. Şubede yanına gittiğimde Seçil bana GPS’in Atilla Baltaş’a ait olduğunu, Atilla’nın çok saf temiz bir insan ve eski sevgilisi olduğunu, ayrıldıklarını, fakat Atilla’nın kendisini halen takip ettirdiğini, bu sebeple de çantada GPS olduğunu söyledi. Karakola gidip şikayetçi olacağımı söyledim. 10 dakika sonra Seçil’in odasına Atilla Baltaş geldi. Daha önce aracından içinde para olan çantasının çalındığını, tekrar çalınmasından endişe edip çantaya GPS cihazı koyduğunu ve cihazın kendisine ait olduğunu söyledi. Ben de beyanına itibar ederek GPS cihazı bulunan çantayı Atilla Baltaş’a teslim ettim. Bu olay sebebiyle sadece Seçil Erzan’dan şikayetçiyim.”

Semih Kaya’nın arabasından çıkan GPS

Dosyadan ayrıntılar

Bankacı Seçil Erzan ve altı sanık İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Özel Belgede Sahtecilik” ve “Nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 66 yıldan 216 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Davanın iddianamesinde aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan’ın da bulunduğu 18 mağdurun toplamda 25 milyon dolar ile 7 milyon 384 bin lira dolandırıldığı anlatılıyor. İddianamede dosya kapsamında henüz delilleri tam olarak toplanamayan bir kısım “müşteki” ve müşteki-şüpheliler” hakkında ayrıca soruşturma yürütüldüğü ve delillerin toplanmasının ardından birleştirme talepli iddianame düzenleneceği belirtiliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 18 Ağustos 2023 tarihli raporuna göre Seçil Erzan’a muhtelif zamanlarda elden veya nakden para veren 29 şikayetçi var. Raporda başvuru sahiplerinin bir kısmının paralarını kısmen veya tamamen geri alamadığı belirtilerek bankaya ulaşan iddialara göre şikayetçilerin iddia ettiği tutarın toplam 43 milyon 920 bin 82 dolar ve 15 milyon 625 lira seviyesinde olduğunun tespit edildiği anlatılıyor.

Seçil Erzan ‘serumla konuşturdular’ demişti: Bankanın raporundan ‘vitamin’ çıktıSeçil Erzan ‘serumla konuşturdular’ demişti: Bankanın raporundan ‘vitamin’ çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.