10Haber’de geçen hafta: Cumhuriyetimizi ne güzel kutladık
Bu haftanın Türkiye ve dünya gündeminde ilk kez bu kadar fazla ortak nokta vardı: Oppenheimer ve Barbie filmlerinin gösterime girmesi sayesinde biz de dünya gündemini paylaştık. 10Haber'deyse bu hafta Cumhuriyet'in 100'üncü yılına doğru,
10Haber’de bu hafta çok önemli bir dizi başladı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, Cumhuriyet’e giden 100 günde yaşananları gün gün aktardığımız ‘Cumhuriyet’e 100 Gün’ü kaçırmayın.
Onurkan Avcı’nın tünellerin tarihçesine uzandığı ve bu toprakların efsane tünellerinde imzası olan İbrahim Aydın’la söyleşisi, güzel bir pazar okuması olarak karşınızda. Avcı yazısını şöyle sunuyor: “Filmlerde heyecanla izlediğimiz hapishane firarları ne kadar gerçekçi? Aslında ne oluyor? Tünel nasıl kazılır, toprak nasıl ‘eritilir’, herkesten nasıl saklanır? Yoldaşlarıyla beraber Türkiye cezaevleri tarihinin en uzun tünellerini kazan İbrahim Aydın anlatıyor.”
10Haber’in etkisini gördüğümüz gelişmeler yaşandı bu hafta. İlki Hakkari’den. 2018’de Esra Yücel’in tecavüze uğramasına dair duruşma bu hafta görülürken 10Haber’in haberi, muhtarın mahkemedeki tanıklığında ‘farklı’ ifade verdiğini ortaya çıkardı. Muhtar, 2020’de, Esra’nın kendisine faillerin ismini vermediğini söylemiş. Avukatlara göre bu, davanın seyrini etkileyebilir. Haber, Hazar Dost imzalıydı.
Bu haftanın diğer ses getiren haberi de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından KYK yurtlarına yerleştirilen depremzedelerin çıkarılmak istendiğini duyuran haberimizdi. Ersin Eroğlu imzalı haberin ardından depremzedeler için çözüm bulundu. Depremzedelere ya konteyner ayarlanacak ya da kira yardımı bağlanacak. Ayrıca yine bu hafta Masum Gök imzasıyla 10Haber’in gündeme getirdiği Milletlerarası Okullar’la ilgili de MEB harekete geçti. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla gönderilen genelgede mevzuata uymayan ve ruhsatsız olan resmi, özel ya da gönüllü her türlü kuruluşun kapatılacağı belirtildi.
Geride kalan haftanın en çok konuşulan olayı, gelecek aylara da damgasını vuracak olan CHP’deki değişim tartışması sırasında yayınlanan toplantı videosu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’nin önemli isimlerinin toplantısının nasıl dışarı sızdığı büyük merak konusu oldu. Caner Polat’a konuşan Gökhan Günaydın, toplantı linkinin milletvekili danışmalarına gönderildiğini ve bu yolla sızdığını söyledi.
Dünyanın zirvesine çıkan Filenin Sultanları, bu hafta hepimizi sevince boğdu. Milli voleybolcularımız hep zirvenin çok yakınındaydı ama bir türlü en üste, en tepeye oturamıyordu. 2023’te işte bunu başardık ve tarihimizde yepyeni bir zafer sayfası açtık. Bu sayfaya nasıl geldiğimizi Uğur Vardan’dan dinliyoruz.
Sıcak havalar bitmeden daha sıcak havaların etkisi altına giriyoruz. Türkiye’nin batısı yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine giriyor. 40’lı derecelerin haber değeri kalmadı neredeyse. Peki sıcak havaların yarattığı sağlık sorunlarıyla nasıl baş edebiliriz? Özgür Gökmen Çelenk sordu, Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz anlattı.
Asık suratlı kura çekimine alışkın olan futbol dünyası, ilk defa güle oynaya Süper Lig fikstürünü çekti. Konuşmalarda bu kadar kötülenen lige Trendyol’un neden sponsor olduğu ise içkisiz masadaki fiskoslarda ortaya çıktı. Cüneyt Muharremoğlu’nun olayları sitcom tadında aktardığı yazısını hem eğlenerek hem de ortamı gözünüzde canlandırarak okuyacaksınız.
Yine bu topraklara çok uzak bir haber. Dünyanın en iyileri sıralamasında çoğunlukla ilk üçe giren Stanford Üniversitesi’nin rektörü, akademik araştırmalarındaki usulsüzlükler nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Gerçeği, okul gazetesi Stanford Daily’nin 18 yaşındaki araştırmacı gazetecisi Theo Baker ortaya çıkarmıştı. Zeynep Güven Ünlü, bu olayı duyunca ‘Nasıl böyle bir şey olabilir’ diye soranlara haberiyle cevap veriyor.
Aynı zamanda sinema eleştirmenimiz olan Olkan Özyurt, Oppenheimer kritiğinde, “Christopher Nolan, son filminde atom bombasının mucidi Oppenheimer’ın hikayesindeki trajediye odaklanıyor. Karakterini yargılamak yerine başarıyla başarısızlığın bazen bir noktada buluştuğunu gösteriyor. Ve tam da o noktaya Oppenheimer’ı yerleştiriyor. Karşımızda dört dörtlük bir biyografi filmi var” diyor.
Peki Oppenheimer filmi tarihsel olarak nerede duruyor? Film vesilesiyle, Smithsonian Magazine’de yayımlanan Oppenheimer yazısının da çevirisini sunduk bu hafta. Dergi, “Sinemada ‘atom bombasının babası’ yıllardır ya eksik ya da yanlış bir şekilde yorumlanıyor. Yönetmen Christopher Nolan’ın bugün gösterime giren filmi, J. Robert Oppenheimer’ı nihayet doğru anlatan o yapım olabilecek mi?” diyor. Yazıda Oppenheimer’ın geçmişi ve hakkındaki filmleri okuma şansınız var, kaçırmayın bence.
Olkan Özyurt 4 yıldız verdiği Oppenheimer’a karşın Barbie’yi 3 yıldızla değerlendirmiş. Kanaatini, “Aylardır haberleriyle bir bombardıman olup üzerimize yağan ‘Barbie’ nihayet vizyona girdi. Greta Gerwig’in yönettiği film her şeyin mükemmel olduğu oyuncak Barbie’yi gerçek dünyaya taşıyor ama vasat senaryosuyla iddiasının altında kalıyor. Gerwig şapkadan tavşan çıkaramıyor!” ifadesiyle duyuruyor. Siz hangi filmi seçerseniz seçin, bu yazıları okumadan kararınızı vermeyin.
24 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Orduda garip gelişmeler
17 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Hakem yumruklama bile bu gündemde tutunamıyor
10 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Türkiye gündemine deprem arası
3 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Seçilbank ve ekonomimizin durumu
26 Kasım 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Futbolcuların bu kadar paraya ihtiyacı mı varmış?