Japonya’nın Ay’a indirdiği Slim için hâlâ bir umut var

Japonya'nın uzay ajansı JAXA yetkilileri geçen hafta Ay'a indirmeyi başardıkları uzay aracını eğer güneş ışığı doğru açıdan vurursa kurtarmayı başarabileceklerini söylüyor.

Bilim Teknoloji 23 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Japonya'nın uzay aracı Slim. Fotoğraf: JAXA

Japonya’nın uzay ajansı JAXA’nın fırlattığı Slim uzay aracı cumartesi günü Ay’a yaptığı tarihi inişten sadece üç saat sonra güç tasarrufu nedeniyle uyku moduna alındı. Mühendisler aracın güneş pilinin batıya, yani Güneş’ten uzak tarafa baktığını ve elektrik üretemediğini fark etti. Ekip ışığın konumu değiştikçe durumun düzelebileceğini düşünüyor.

JAXA’nın açıklamasında “İleride Güneş ışığı Ay’a batıdan vurursa aracın elektrik üretme ihtimali olacağına inanıyoruz. Şu anda da onarıma hazırlanıyoruz” dendi.

Hassas iniş teknolojilerini kullandığı için “Ay’ın Keskin Nişancısı” da denen Slim görevi Japonya’yı Ay’a yumuşak iniş yapmayı başaran tarihteki beşinci ülke yaptı. Bunu daha önce başaran ülkeler ABD, Sovyet Rusya, Çin ve Hindistan’dı. Yakın zamanda Ay’a yumuşak iniş yapmayı başaran ülkeler ise Çin, Hindistan ve Japonya.

Rusya geçen yıl Luna-25 ile Ay’a yumuşak iniş yapmayı denemiş ama başarılı olamamıştı. Bu yıl da aynı şeyi ABD Peregrine ile Ay’a inmeye çalıştı ama o da başarısız oldu. Dolayısıyla bu Japonya’nın başarısını daha değerli kılıyor.

Ne var ki uzay aracının kontrollü inişi tamamlandığında duyulan sevinç aracın güç seviyesi azaldıkça endişeye dönüştü. Ekip pilin tamamen bitmesine izin vermek yerine aracı uyutmaya karar verdi. JAXA yetkilileri “İniş aracının yeniden çalışmaya başlatılmasına engel olmasın diye şarjı yüzde 12’ye indiğinde araç uyku moduna geçirildi” dedi.

Araç kapanmadan önce görev kontrol merkezi Slim’in içinde bulunduğu durumla ilgili bilgilerin yanı sıra Ay yüzeyine inişle ilgili görüntü ve verileri de başarıyla toplayabildi. Bu da ekibin içini rahatlattığı gibi inceleyecek veriler çıktığı için heyecanlandırdı da.

Ay görevlerinde amaç Güneş’in doğu ufkunda yükseldiği gündüz vakitlerinde inmeye çalışmaktır. Zira Ay’da Güneş batana kadar uzay aracının araştırma yapabilmesi için Dünya zamanına göre iki haftası vardır. Güneş battıktan sonra Ay karanlığa bürünür ve soğur. Hindistan’ın Ay’ın keşfedilmemiş yüzüne indirdiği Chandrayaan-3 iki hafta araştırma yaptıktan sonra Ay’ın ayazına dayanamayarak kapandı mesela.

Slim Shioli Krateri’nin yamaçlarına indiği noktada şu anda gündüz yaşanıyor. Eğer ekibin şüphelendiği gibi uzay aracının güneş pili batıya dönükse pilin şarj olabilmesi için Ay’da öğleden sonrasının yaşandığı vakti beklemek zorundayız. Slim yanında iki küçük keşif aracı taşıyordu. Araç ayrıca bölgenin yer yapısını incelemek için kızılötesi kamerayla donatılmıştı. Aracın şarjı normal seviyelere dönebilirse ne kadar araştırma yapabileceği belirsizliğini koruyor.

Japonya Ay'a iniş yapan beşinci ülke olduJaponya Ay’a iniş yapan beşinci ülke oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.