Baskılara dayanamadı, Harvard rektörü Claudine Gay istifa etti

Harvard rektörü CLaudine Gay antisemitizm tartışmalarıyla başlayıp intihal suçlamalarıyla devam eden baskıya daha fazla dayanamayarak istifasını verdi. Destekçileri yöneltilen intihal suçlamalarının ideolojik olduğunu söylüyor.

Bilim Teknoloji 3 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Harvard rektörü Claudine Gay. Fotoğraf: Stephanie Mitchell/Harvard Üniversitesi

Önce üniversitelerdeki antisemitizm kriziyle, sonra da intihal suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Harvard rektörü Claudine baskıya dayanamayarak istifasını verdi. Böylece İsrail’in Gazze işgalinden bu yana ABD’nin köklü üniversitelerinden birinde daha rektör istifası gelmiş oldu. İlk istifa UPeen rektörü Elizabeth Magill’inkiydi.

Gay Harvard topluluğuna gönderdiği mektupta, “Kırık bir kalple ama Harvard’a duyduğum derin sevgiyle rektörlük görevini bıraktığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kurumun diğer mensuplarıyla yaptığım istişarelerin ardından, topluluğumuzun bu oldukça sıkıntılı durumda dikkatini bir kişiye vermekten ziyade kuruma vermesi için istifa etmemin Harvard’ın yararına olacağı aşikâr” diye yazdı.

Gay’i istifaya sürükleyen süreç

Burada bahsedilen “sıkıntılı durum” İsrail ve Filistinli direniş grupları arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden savaş. 21 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği, açlığın ve çöken sağlık sisteminin Filistin halkını insani olmayan koşullara ittiği savaş ABD’nin önde gelen üniversitelerinde okuyan öğrencileri harekete geçirdi. Bu üniversitelerde Filistin yanlısı eylemler düzenlendi. Ne var ki bu protestolar başta ABD Kongresi olmak üzere pek çok kişi ve kurumun tepkisini çekti. Protestolarda “başkaldırı” anlamına gelen “intifada” kelimesinin kullanılması “Yahudi soykırımına çağrı” olarak yorumlandı.

Harvard, UPenn ve M.I.T. rektörleri üniversitelerdeki protestolar hakkında siyasetçileri bilgilendirmek üzere ABD Kongresi’ne davet edildi. Burada verdikleri cevaplar çok diplomatik ve dolambaçlı bulunduğu için üç üniversitenin rektörü büyük tepki gördü. Önce UPenn rektörü Elizabeth Magill istifa etti. Gay de istifaya zorlandı ama hem üniversitenin öğretim görevlileri hem de mezunlar derneği üniversitenin işlerine dışarıdan baskı yapılarak müdahale edilmesinin “ifade özgürlüğüne aykırı” olacağını söyleyerek Gay’in görevden alınmasına karşı çelikten duvar oluşturdu. Bu duvar Gay’i kısa süreliğine de olsa darağacından aldı ama bu sefer de öğrencilik yıllarında ve akademik kariyerinde ilerlediği yıllarda yazdığı tez ve çalışmalar intihal suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Gay’i hedefine alan intihal suçlamalarının büyük kısmı önce muhafazakâr haber kaynağı The Washington Free Beacon’da yayınlandı. Bu suçlamaların detaylarına şu haberimizden ulaşabilirsiniz. Sitenin genel yayın yönetmeni Eliana Johnson salı günkü Harvard yetkililerinin muhabirlerin sorularına hiç yanıt vermediklerini söyleyerek “Kırılganlar ve sorgulanmaya alışık değiller. Şeffaflıktan tamamen yoksun olmalarına rağmen farkındalık yaratabildik” dedi.

Gay’i destekleyen bazı öğretim görevlileri intihal suçlamalarının motivasyonunun ideolojik olduğunu ve suçlandığı intihal türünün genel olarak araştırma metodolojileri ve incelemeleri konusunda olup orijinal bulguları kapsamadığını savunuyor. Johnson ise bu savunmaları reddederek “Harvard çıkıp ‘İntihal standartlarımız niceliksel iş yapan akademisyenler için geçerli değildir. Onların kelime ve cümleleri kopyalamasına izin verilir’ diyebilir. Ancak öğrenciler için ifade ettikleri standartlar bu şekilde değil” diye belirtti.

Bu arada kriz yalnız Gay’i değil, yönetim kurulunu da etkiledi. Harvard’da kimya alanında misafir öğretim görevlisi olarak çalışan Frank Laukien Harvard’ın yönetim kurulunun başındaki Penny Pritzker’ın “sorumluluğu paylaşarak bir an önce istifa etmesi gerektiğini” savundu. Laukien “Harvard yönetim kurulunun son olaylar ve başarısızlıklarla lekelenmemiş, Harvard’ın zirvesinde uzun zamandır süregelen kayırmacılığın parçası olmamış yeni bağımsız üyelere ihtiyacı var” dedi.

Geçici rektör belli

Gay istifasını resmi olarak ne zaman vereceği hakkında net bir tarih söyledi ancak kararının “kelimelerle anlatılamayacak kadar zor” olduğunu belirtti. Rektör istifa mektubunda “Bunca şeyin ortasında, nefretle mücadele ve bilimsel titizliğe verdiğim öneme, ki bunlar benim özümün dayandığı en temel iki değer, şüpheyle yaklaşılması üzücü, ırkçılıktan beslenen kişisel saldırılara ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” diye yazdı.

Rektörlüğünün yalnızca altı ayında istifa etmeye zorlanan Gay Harvard’ın 400 yıllık tarihindeki ilk siyahi ve ikinci kadın rektörü olarak tarihe geçmişti. Gay “Umarım kısa rektörlüğüm hatırlandığında ortak insani yanlarımızı bulmak için çabalamanın, kin ile nefretin hayati önem taşıyan eğitim sürecini baltalamasına izin vermemenin önemine yeniden uyanış olur” dedi.

Harvard yönetimi Harvard’ın geçici rektörlüğünü üstlenen Alan M. Garber’ın yeni rektör seçilene kadar bu görevde kalacağını duyurdu. Yönetim yeni rektör arayışının “zamanı geldiğinde başlayacağını” söyledi ama net bir zaman çizelgesi yayınlamadı.

Harvard rektörü Gay antisemitizm tartışmalarından kaçarken intihale yakalandıHarvard rektörü Gay antisemitizm tartışmalarından kaçarken intihale yakalandı

Harvard ağır baskı altında: Bir milyarder daha bağışlarını askıya aldıHarvard ağır baskı altında: Bir milyarder daha bağışlarını askıya aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.