Sadece 6 ayda, her 10 milletvekilinden 1’i seçildiği partiden ayrıldı

14 Mayıs'ta seçilen 600 milletvekilinden 54'ü bugün Meclis’e girdikleri partilerde siyaset yapmıyor. Bu rakam, oransal olarak milletvekillerinin yüzde 9'una başka bir deyişle 'yaklaşık' her 10 milletvekilinden 1'ine karşılık geliyor

Siyaset 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Meclis seçimlerinin yapıldığı 14 Mayıs’tan bugüne geçen yaklaşık 7 ayda 52 milletvekili istifa etti, 1 milletvekili ihraç edildi. İstifaların büyük çoğunluğu ittifak sistemi sebebiyle gerçekleşirken bir kısmı da partiler içinde yaşanan krizler nedeniyle yaşandı.

İlk istifalar CHP’den

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Meclis’teki ilk istifalar, tüm kamuoyunun beklediği ve sürpriz olmayan istifalardı. Ortak liste kararı doğrultusunda AK Parti ve CHP ve Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren partilerin kazandığı milletvekilleri seçim sonrası istifa ederek kendi partilerine geçti.

İlk istifalar CHP’den geldi. CHP listelerinden seçime giren 39 milletvekilinden 38’i istifa ederek kendi partilerine geçti. Sadece Mustafa Sarıgül, CHP’de kalmayı tercih etti. CHP’nin 1 Ekim’de 168 olan milletvekili sayısı 130’a düştü.

CHP’den ayrılan 15 milletvekili DEVA Partisi’ne, 10 milletvekili Gelecek Partisi’ne, 10 milletvekili Saadet Partisi’ne, 3 milletvekili Demokrat Parti’ye ve 1 milletvekili de İYİ Parti’ye geçti.

Önce CHP’den sonra kendi partilerinden istifa etti

İlerleyen süreçte için Gelecek Partisi’ndeki 10 milletvekili Meclis’te grup kurulabilmesi için istifa ederek bu kez  Saadet Partisi’ne geçti ve Saadet Partisi Grubu’nun kurulmasını sağladı.

AK Parti’den 5 istifa

İttifak sistemi nedeniyle AK Parti sıralarında da eksilme oldu. AK Parti listelerinden Meclis’e giren 4 Hüda-Par milletvekili AK Parti’den istifa ederek kendi partilerine geçti. AK Parti listelerinden seçime giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da istifa ederek Meclis’te partisini temsil etmeyi tercih etti.

Yeşil Sol’dan 4 istifa

Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren EMEP’li iki milletvekili Sevda Karaca ve İskender Bayhan da Yeşil Sol’dan istifa ederek EMEP’e geçti. Yeşil Sol Parti’den seçilen Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır da istifa ederek Demokratik Bölgeler Partisi’ne katıldı.

İYİ Parti’de kriz istifaları

İttifak sistemi kaynaklı istifalar dışında parti içi krizlerin sebep olduğu istifalar da yaşandı. Bu istifaların en yoğun yaşandığı parti olan İYİ Parti’de 4 milletvekili istifa etti, 1 milletvekili de ihraç edildi.

İYİ Parti’den istifa eden ilk isim Nebi Hatipoğlu’ydu. Hatipoğlu, AK Parti’ye geçti. İstifa eden diğer isimler Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Adnan Beker ve Salim Ensarioğlu şimdilik yollarına bağımsız milletvekili olarak devam ediyor. İYİ Parti’nin bir başka milletvekili Ümit Dikbayır’sa partisinden ihraç edildi ve o da bağımsız milletvekili oldu. Bu istifalar ve ihraçlarla İYİ Parti’nin yasama yılı başında 44 olan milletvekili sayısı 39’a düştü.

MHP’de sürpriz

MHP Milletvekili Saffet Sancaklı’nın istifasıysa siyaset kulislerinin en beklenmeyen istifalarından biri oldu. Cumhur İttifakı’na yönelik eleştirel sözleri nedeniyle istifası istenen Sancaklı, partisine ve MHP Genel Baş-kanı Devlet Bahçeli’ye bağlılıklarını bildirerek istifa etti.

Saadet Partisi Meclis grubunda da Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefat etmesiyle grubun milletvekili sayısı 19’a düştü. Ancak CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın parti kararıyla partisinden istifa edip, Saadet Partisi grubuna geçmesiyle tekrardan grup oldular.

İYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalyeİYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.