İngiltere ve ABD üniversitelerinde Filistin eylemleri: Üç rektör Kongre’de ifade verecek

Amerika ve Avrupa'daki Gazze konulu üniversite eylemleri giderek yayılırken ABD'nin üç saygın üniversitesinin rektörü ifade için Kongre'ye çağrıldı. İngiltere'nin meşhur Oxford Üniversitesi'nde ise 16 protestocu öğrenci gözaltına alındı.

Dünya 24 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve dünya genelinde birçok üniversiteye yayılan Gazze'ye destek gösterileri, polisin sert müdahalesi ve gözaltılara rağmen devam ediyor. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları devam ederken dünya genelinde üniversitelerdeki protesto gösterileri ve kampüs işgalleri de sürüyor. Özellikle ABD ve Avrupa’nın birçok saygın eğitim kurumundaki protestolar kampüsleri kasıp kavururken polisle göstericiler de sık sık karşı karşıya geliyor. ABD’deki üniversitelerde başlayıp dünyaya yayılan Filistin’e destek gösterileri şu ana kadar Avrupa’da en az 15 ülkede tekrarlandı.

The Intercept internet sitesi dünya genelindeki üniversitelerde düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde yaşanan gözaltı operasyonlarının ardından yeni hedefin Gazze’ye destek veren akademisyenler olduğunu aktarmıştı. Üniversite yönetimlerinin baskılarına maruz kalan akademisyenlere ulaşan kuruluş bazı kişilerin uzaklaştırma aldığı, bazılarının sözleşmesinin yenilenmediği ve bazılarının da görevden alındığını paylaşmıştı.

Her geçen gün yeni bir ülkenin eklenmesiyle gösterilerin merkezi Avrupa’ya doğru kayarken Filistin’e destek gösterilerinde sadece ABD’de gözaltına alınanların sayısı 2 bin 900’ü geçti. Amerika’daki bazı üniversiteler gösteri düzenleyen öğrencilerin taleplerini kabul ederken bazıları da polisten yardım alarak öğrencilere müdahalelerde bulunmuştu.

Oxford’da 16 gözaltı, Yahudi eylemciler hedef alındı

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ndeki Oxford Action for Palestine (Filistin için Oxford Eylemi) isimli öğrenci grubundan yapılan açıklamaya göre öğrenciler üniversitenin rektörlük binasında oturma eylemi başlattı.

Öğrencilerin okulda iki farklı noktada çadırlar kurarak üniversiteyi İsrail ile işbirlikleri nedeniyle protesto ettiği belirtilen açıklamada “Oturma eylemi üniversite yönetiminin öğrenci koalisyonuyla görüşmesini talep etmek için yapıldı. Yaptığımız açıklamada oturma eyleminin gerekçeleri sıralandı ve yönetim bir an önce müzakereye çağırıldı” dendi. Açıklamada üniversite yönetiminin aylardır yapılan eylemlere, gönderilen taleplere ve haftalardır devam eden yerleşme eylemlerine rağmen öğrencilerle müzakere yapmadığı da ifade edildi.

Öğrencilerin açıklamasında Gazze’deki bombardıman, Refah’a yönelik saldırılar, okulların, hastanelerin ve mülteci kamplarının hedef alınması sonrası üniversiteden yapılan açıklamada gelişmeler hakkında “Gazze’de yaşananlar” ifadesinin kullanılması ve İsrail’in isminin geçmemesi de eleştirildi. Hiçbir engelle karşılaşmadan binaya girerek yapılan oturma eyleminde rektör yardımcısıyla görüşmek isteyen öğrenciler rektör yardımcısının okula polis çağırıp binayı boşaltma kararı verdiğini açıkladı.

Rektörlüğe gelen polisin bina boşaltılmazsa gözaltı işlemi uygulayacağını belirtmesinin ardından eyleme son veren öğrencilere buna rağmen binadan çıkma izni verilmedi. Bina içindeki öğrenciler gözaltına alınırken telefonlarına da elkondu. Gözaltı haberi üzerine rektörlük binasının dışında da eylem başladı. Bunun üzerine polis araçları civarında oturma eylemi yapan öğrencilere de müdahale eden polis ekipleri 16 öğrenciyi gözaltına aldı.

Öğrencilerin açıklamasında “Olası tüm iletişim yollarını tükettiğimiz ve yönetimin engellemelerimize rağmen öğrencilerini, çalışanlarını ve kamuoyunu dinlemediği açıkça ortaya çıktığı için bugünkü eylemi başlattık. Artık yönetimin İsrail’in Gazze’deki soykırımını kolaylaştırmasıyla yüzleşmek yerine öğrencilerini gözaltına almayı, sesini kısmayı, fiziki olarak saldırmayı seçtiği açıkça görülüyor” dendi.

Üniversite yönetimine gözaltına alınan öğrencilerin salıverilmesi için harekete geçme çağrısı yapılan açıklamada 22 Mayıs’ta bir grubun bıçaklarla eylemcileri tehdit ettiği, üniversiteden taleplerin yazılı olduğu pankartla Arapça yazılı dövizlerin yırtıldığı, eyleme destek veren Yahudi öğrencilere sözlü saldırı yapıldığı kaydedildi.

ABD’de rektörler Kongre yolcusu

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunun sosyal medya platformu X’teki hesabından söz konusu üniversitelerin rektörlerinin bugün Kongre’de ifade vereceği açıklandı. Açıklamada “Komisyon Northwestern Üniversitesi, California Üniversitesi (UCLA) ve Rutgers Üniversitesinden yasa dışı antisemitik kamplar için ve Yahudi öğrencileri korumadaki başarısızlıklarından dolayı hesap soracaktır” dendi.

Komisyon Başkanı Virgina Foxx konuya ilişkin yazılı açıklamada Filistin’e destek için toplanan öğrencilerle görüştükleri için üniversite yönetimlerini eleştirdi. Foxx “samimiyetsiz ve omurgasız” şeklinde nitelendirdiği üniversite yöneticilerinin “Yahudi öğrencilere karşı görevlerini ihmal ettiklerini” savundu. Virgina Foxx komisyonun buna “müsamaha göstermeyeceğini” ifade etti.

Northwestern’de yönetim üniversitenin yatırımları konusunda öğrenci, öğretim üyesi ve personel görüşlerinin de alınacağı danışma komitesini yeniden kurmayı kabul etmiş, İsrail ile bağlantılı finansal varlıklarıyla ilgili soruları yanıtlayacağını taahhüt etmişti.

Rutgers yönetimi de Filistin’e destek kampının dağıtılması karşılığında “İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını geri çekme” taleplerini konuşmak üzere beş öğrenci temsilcisiyle görüşeceğini açıklamıştı.

UCLA da ise eyalet polisi Gazze ile dayanışma kampını dağıtmaya çalışırken İsrail yanlısı bir grup da öğrencilere saldırmış, devam eden olaylarda yaklaşık 200 Filistin destekçisi öğrenci gözaltına alınmıştı.

Üniversite protestoları: California Üniversitesi'nde sendika grev kararı aldıÜniversite protestoları: California Üniversitesi’nde sendika grev kararı aldı

Fransa'da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi'nde de eylemdeydiFransa’da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi’nde de eylemdeydi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.