Rekabet Kurumu’ndan 27 şirkete ‘adam ayartmayı önlemek için anlaştınız’ cezası

Rekabet Kurumu, işgücü piyasasına yönelik rekabeti bozucu centilmenlik anlaşmaları yaptıkları gerekçesiyle aralarında LC Waikiki, Trendyol, Türk Telekom ve Flo Mağazacılık'ın bulunduğu 27 şirkete 252 milyon TL idari para cezası verdi.

Ekonomi 3 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Rekabet Kurumu 27 şirkete 250 milyon liralık ceza kesti. Rekabet Kurumu'na göre bu cezalar şirketlerin birbirlerinden eleman almadıkları gerekçesiyle verildi.

Rekabet Kurumu perakende, elektronik, mağazacılık, bilişim, e-ticaret alanlarında faaliyet gösteren, teknoloji ağırlıklı 27 şirkete işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaptıkları gerekçesiyle toplam 252 milyon  187 bin 456 TL. para cezası verdi. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen Rekabet Kurulu soruşturması tamamlandı.

Aralarında iç pazar yanında, bölge pazarlarında da faaliyet yürüten şirketlerin de bulunduğu 16 şirkete rekabet ihlali cezası verildi. Uzlaşma talep eden 11 şirketin talepleri kabul edilerek soruşturma sonlandırıldı. Ancak uzlaşma talepleri kabul edilen şirketler de ceza ödeyecek.21 şirketin ise rekabeti ihlal etmediği sonucuna varıldı.

Rekabet'ten Trendyol'a 61 milyon lira cezaRekabet’ten Trendyol’a 61 milyon lira ceza

Adam ayartmama anlaşması yapıp yapmadıklarına bakılmış

Rekabet Kurumu’ndan yapılan karara ilişkin duyuruda, şirketlerin ihlalinin çalışanların şirketler arasındaki hareketliliğinin önlenmesine yönelik niteliğine vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi:

“Soruşturma sürecinde soruşturma tarafı teşebbüslerin, birbirlerinin çalışanlarının istihdam edilmesini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı konu alan çalışan ayartmama anlaşması yapıp yapmadıkları incelenmiştir. Bu anlaşmaların temelinde işverenlerin en önemli girdilerden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmeleri yatmaktadır. Çalışan ayartmama anlaşmaları emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğini azaltmasının yanı sıra emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasına da yol açabilmektedir. Netice itibarıyla çalışanların dağılımında etkinsizlik doğmakta ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir.”

İtiraz hakları bulunuyor

Soruşturma sonucunda verilen ceza Rekabet Kanunu’nun uyumlu eylemi yasaklayan 4. Maddesi’ne dayandırıldı. Bu kapsamda ceza alan 16 şirkete 151 milyon 147 bin 901 TL, uzlaşma isteyen 11 şirkete 101 milyon 39 bin 554 TL olmak üzere toplamda 252 milyon 187 bin 456 TL idari para cezası uygulandı. 21 şirkete ise ihlal görülmediği için ceza uygulanmamasına karar verildi. Şirketlerin, 60 gün içinde İdare Mahkemesi nezdinde itiraz hakkı bulunuyor. Ancak bunun önce idari para cezasını ödemeleri gerekiyor.

Rekabet Kanunu’nun uyumlu eylemi yasaklayan maddesine göre 16 şirkete 151 milyon 147 bin 901 TL para cezası verildi.

Rekabet Kurumu ile uzlaşmayı kabul eden şirketler de para cezasından kurtulamadı.

Bu şirketlere ceza yok

Rekabet Kurulu’nun ihlal görülmediği gerekçesiyle ceza uygulanmamasına karar verdiği şirketler ise şunlar:

“41 29 Medya İnternet Eğitimi ve Danışmanlık Reklam Sanayi Dış Ticaret A.Ş, Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti. (Mcdonald’s), Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş., Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Grupanya İnternet Hizmetleri İletişim Organizasyon Tanıtım ve Pazarlama A.Ş., Havas Worldwide İstanbul İletişim Hizmetleri A.Ş., İş Gıda A.Ş., Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Meal Box Yemek ve Teknoloji A.Ş., Migros Ticaret A.Ş., Mobven Teknoloji A.Ş., Mynet Medya Yayıncılık Uluslararası Elektronik Bilgilendirme ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş., Net Danışmanlık Eğitim ve Ticaret Ltd. Şti., Noktacom Medya İnternet Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş., NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş., Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş., Pizza Restaurantları A.Ş. (Dominos Pizza), Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Valensas Teknoloji Hizmetleri A.Ş., Yeşil Vadi Tarım Gıda A.Ş.

Fahiş fiyatta en büyük ceza e-ticaretçilereFahiş fiyatta en büyük ceza e-ticaretçilere

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.