Kota Türkiye’nin İsviçre’den yaptığı altın ithalatını ağustosta yüzde 57 düşürdü

Türkiye ağustosta ithalatına getirilen kota nedeniyle İsviçre'den 20 bin 379 kilo daha az altın satın aldı. Ancak İsviçre'nin altın ihracatı Çin ve Hindistan'ın yüksek talebi nedeniyle yine arttı.

Ekonomi 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İsviçre bu yılın ağustos ayında ise Hindistan'a 26 bin, Çin'e de 25 bin kilo altın ihraç etti.

İsviçre’nin altın ihracatı ağustosta bir önceki aya göre yüzde 7,3 artarken, Türkiye’ye ihracatı ise cari açığın büyümesini engellemek için ithalata getirilen kota nedeniyle yüzde 57 düştü. İsviçre’nin Türkiye’ye altın ihracatı temmuz ayındaki 35 bin 274 kilodan ağustosta 14 bin 895 kiloya geriledi. Ancak Türkiye’ye altın ihracatının eski düzeyine çıkmasa bile ekim ayında yeniden artması bekleniyor. Bunun nedeni ise Ticaret Bakanlığı’nın, Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerinin ihracat faaliyetlerinin cari açıkla mücadele kapsamında sekteye uğramaması amacıyla eylül başında kararlaştırdığı ve ekimde devreye girecek önlem.

Altın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildiAltın ithalatında kotalar üçte bire yakın oranda indirildi

Ekimde Türkiye’nin ithalatı artabilir

Buna göre Mücevher İhracatçıları Birliği üyeleri, eylül ayı istisna olmak üzere her ayın ilk 5 günü, bir önceki ayın ihracat verilerini içeren gümrük beyannameleriyle birlikte Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na başvuracaklar. Bu iki banka da, ihracatçılara ihtiyaçları olan altını, uluslararası piyasalarla aynı koşullarda temin edecek. Bu da altın ithalatını ekimde, ağustos ve eylüle göre bir miktar artıracak. İsviçre geçen yılın aynı ayında Türkiye’ye 23 bin 695 kilo altın ihraç etmişti.

İsviçre bu yılın ağustos ayında ise Hindistan’a 26 bin, Çin’e de 25 bin kilo altın ihraç etti. Altın ihracatındaki artışta Hindistan ve Çin’e yapılan büyük sevkiyatlar etkili oldu. Bu satışlar Türkiye’ye yapılan düşük miktardaki sevkiyatları dengeledi. İsviçre’nin temmuz ayında 115 bin 109 kilo olan toplam altın ihracatı ağustosta 123 bin 477 kiloya çıktı. İhracat 2022 ağustos ayında 121 bin 662 kilo seviyesindeydi.

Mücevher ihracatçısının önü açıldı, altını uluslararası piyasa koşullarıyla alacaklarMücevher ihracatçısının önü açıldı, altını uluslararası piyasa koşullarıyla alacaklar

Çin ve Hindistan en büyük tüketici pazar

İsviçre dünyanın en büyük külçe altın rafine ve transit merkezi. Çin ve Hindistan ise yüksek fiyatlara ve mevsime duyarlı yerel taleple dünyanın en büyük tüketici pazarları konumunda.

Gümrük verileri, kuyumcuların genellikle ekim ile kasımdaki festival sezonu için alım yaptıkları Hindistan’a yapılan sevkiyatın neredeyse üç kat artarak mayıstan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını, Çin’e yapılan sevkiyatın ise yüzde 1 arttığını gösterdi. Çin’in fiziki altın primleri, değer kaybeden yuanı desteklemek için gelen güçlü talep ve yeni ithalat kotalarının yokluğuyla geçen hafta yeni bir zirveye yükseldi.

İşlenmemiş altın ithalatına 'kota' yolda, mücevher ithalatına ek mali vergi geldiİşlenmemiş altın ithalatına ‘kota’ yolda, mücevher ithalatına ek mali vergi geldi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.