Martta genel ciroları inşaat yatırımları yükseltti

TÜİK'e göre martta sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro endeksi yıllık yüzde 84, ay bazında yüzde 4.7 arttı. Martta deprem sonrası başlayan projeler nedeniyle inşaat yüzde 130,0 artışla diğer sektörlere fark attı.

Ekonomi 13 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ay bazında ciro artışlarının martta hız kestiği dikkat çekiyor.  Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi şubatta aylık yüzde 6,3 olarak gerçekleşirken, martta bu artış bu ayda yüzde 4.7 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Mart’a ilişkin sektörlerin ciro endekslerini açıkladı. TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat, imalat ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yıllık bazda yüzde 84, aylık yüzde 4,7 arttı. Cirolara en büyük katkı daha önceki dönemlerde olduğu gibi deprem sonrası başlayan inşaat yatırımlarından geldi. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında 2024 yılı Mart’ta inşaat ciro endeksi yıl bazında yüzde 130,0 yükseldi. Şubatta bu oran yüzde 104 olmuştu.

Şubatta ulaştırma ve turizmdeki hareketlenmeye bağlı olarak hizmet sektöründe de artış sürerken mart ayında aynı etki görülmedi. Hizmet ciro endeksi martta yüzde 95,3 artarken şubatta bu oran yüzde 103.8 olmuştu. Yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 70,8, ticaret ciro endeksi yüzde 85,0 artış gösterdi.

Öte taraftan ay bazında ciro artışlarının martta hız kestiği dikkat çekiyor. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi şubatta aylık yüzde 6,3 olarak gerçekleşirken martta bu artış yüzde 4.7 oldu. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında 2024 yılı Mart ayında en büyük artış tıpkı yıllıkta olduğu gibi inşaattan geldi. Hatta şubatta yüzde 8 olan inşaat ciro artışı bu ay hızlanarak yüzde 11,4  oldu.  Geçen ay yüzde 5.6 artış sergileyen aylık sanayi sektörü ciro artışı da martta hız keserek yüzde 3,4 oldu. Ticaret ciro endeksi yüzde 4,7 artarken şubat ayında turizm ve ulaştırmanın etkisiyle ay bazındaki artışıyla yüzde 9.6 büyük bir ivme yakalayan hizmet ciro endeksi martta yüzde 4,1 arttı. Diğer yandan konut, ofis, tarla gibi gayrimenkullerin alım satımını içeren endekste ise martta artış yaşandığı gözlemleniyor. Gayrimenkulde şubatta yüzde 5.8 olan artış martta yüzde 6.9’a çıktı.

Deprem harcamaları inşaatta ciroyu büyüttüDeprem harcamaları inşaatta ciroyu büyüttü

Depremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttıDepremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttı

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.