Sanat piyasasından ABD ekonomisine rekor katkı: 1.1 trilyon dolar

ABD'de federal hükumetin açıkladığı bir rapor, sanat endüstrisinin ülke ekonomisine katkısını gözler önüne serdi. Rapora göre sanat endüstrisi geçen yıl ABD ekonomisine 1.1 trilyon dolar katkı sağladı.

Ekonomi 31 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

ABD hükümetinin yeni raporu, kültür endüstrisinin 2022 yılında ekonomiye sunduğu katkıyı ortaya çıkardı. Rapora göre kültür endüstrisinin 2022’de ülke ekonomisine katkısı 1.1 trilyon dolar oldu. Bu rakam hem bir rekor hem de ülkenin tüm ekonomik faaliyetlerinin yüzde 4.3’üne tekabül ediyor. Üstelik rapora göre bu rakam, pandemi döneminde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen gerçekleşti.

35 farklı sektörde sanat ve kültür üretiminin ekonomik değerini inceleyen rapor, sanat ve kültürün ABD’nin ekonomik manzarası üzerindeki derin etkisini ortaya koymayı amaçlıyor.

Sanat piyasası ABD ekonomisinden daha fazla büyüdü

Sektörde rekor düzeydeki ekonomik faaliyete rağmen finansal kazançlar tüm sektörler arasında eşit olarak paylaşılmadı. Bununla birlikte, kültür ve sanat sektörü genel olarak yukarı yönlü bir seyir izleyerek 2021’den 2022’ye kadar %4,8’lik bir artış gösterdi. Öte yandan ABD ekonomisinin geneli ise bu dönemde yüzde 1,9’luk çok daha mütevazı bir büyüme kaydetti.

Raporun ayrıntılarına bakıldığında, bu ekonomik artışı tetikleyen başlıca sektörler arasında web yayıncılığı ve akışı, yayıncılık, devlet hizmetleri, yayıncılık ve sinema ve video endüstrileri yer alıyor. Özellikle, ülkenin en büyük sanat ve kültür endüstrisi olan web yayıncılığı ve yayın hizmetleri, 2019 ve 2021 yılları arasında yüzde 40,9’luk önemli bir büyümenin ardından yüzde 1,4’lük bir düşüşle yakın tarihte ilk kez düşüş gösterdi.

ABD ekonomisinin genelini gölgede bırakan etkileyici büyümeye ek olarak, sanat ve kültür kurumları istihdam seviyelerinde de artış kaydetti. 2022 raporu, sektördeki istihdamın salgın öncesi seviyelere geri döndüğünü ve işgücünün 5,2 milyon çalışana ulaştığını ortaya koyuyor.

Cover şarkılardan dünya listelerinde zirveye Zeynep Bastık'ın öyküsüCover şarkılardan dünya listelerinde zirveye Zeynep Bastık’ın öyküsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.