Ayrıntılarla akla gelen soru: Santa Maria ilk hedef miydi?

Santa Maria Kilisesi'ni kana bulayan saldırganların keşif yaptığı, silah eğitimi için çiftlik aradığı, saldırı için IŞİD sorumlusundan izin aldıkları ortaya çıktı. Telefonlardan çıkan bomba tarifleri ise kilisenin tek hedef olmayabileceğini gösterdi.

Gündem 2 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne geçen Pazar ayin sırasında düzenlenen ve 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybettiği terör saldırısına dair dün çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Saldırıyı düzenleyen IŞİD üyesi Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T. ile onlarla bağlantılı olduğu değerlendirilen diğer 34 şüpheliden 21’i ‘adam öldürmek ve terör örgütüne üye olmak’ suçlarından, 13’ü ise ‘örgüte üye olmak’ suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Sevk yazısında ortaya çıkan yeni detaylar

Tutuklamaya sevk yazısında ise kanlı saldırının ne kadar planlı olduğunu ortaya koyan çarpıcı detaylar yer aldı.

Sevk yazısında saldırıyı düzenleyen şüphelilerin olaydan bir gün önce farklı bir araçla kiliseye gelerek keşif yaptığı tespit edildi. IŞİD üyesi Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev’ın olay günü Başakşehir’deki evlerinden çıkarak olay yerine yabancı plakalı araçla geldikleri, kiliseye uzak bir yere aracı park ederek tanınmamak için siyah maske kullandıkları belirtildi. Şüphelilerin kilisenin girişinde kafasına vurarak Tuncer Cihan’ı önce yere düşürdükleri, ardından kilise içinde rast gele ateş ettikleri, ardından kiliseden çıkarak geldikleri araçla uzaklaştıkları ifade edildi.

Kan dökülmesi için izin vermiş

Saldırıyı gerçekleştiren Tanduev ve Kholikov ile birlikte hareket eden şüpheliler Abdulaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek K. D.ve Temurbek M. U. E.’ın olaydan önce 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrılarak Kayseri’ye gittiği, bir süre sonra tekrar İstanbul’a geldikleri değerlendirildi. Amırjon Kholikov ile bağlantılı olduğu düşünülen şüpheliler Lusup T., M. T. ve Andrei Guzun da Başakşehir’de gözaltına alındı. Şüphelilerden Andrei Guzun’un gerçek adının bu olmadığı, Türkiye’deki IŞİD sorumlularından olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği yolunda bilgiler bulunan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adlı Adam Khamırzaev olduğu sonucuna varıldı. Nitekim Moldova uyruklu Andrei Guzun’dan alınan parmak izlerinin 2018 yılında Antalya’da gözaltına alınan Adam Khamırzaev’inkiyle aynı olduğu ve Khamırzaev’in IŞİD’in sorumlusu olduğu anlaşıldı. Eylemi azmettirenin ise Andreı Guzun olduğu ifade edildi.

Kuran’ın içinden çıkan ikamet izni

Çalışmaların devamında şüphelilerle irtibatlı olduğu değerlendirilen Mukhammad K.M. ve İbrahim S. Başakşehir’deki evlerinde yakalandı, evdeki aramada Kur’an-ı Kerim arasına gizlenmiş olarak kilise saldırganı Kholıkov’a ait ikamet izin belgesi ele geçirildi.

Şüphelilerden M. Alısher Ugli Mirzoev’in Temmuz 2023’te IŞİD üyelerin silah eğitimi verip ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlikte eğitim çalışması yaptığı ve silah bulmaya çalıştığı belirtildi. Mirzoev’in IŞİD’in sorumlularından Adam Khamirzaev’e rapor verdiği, Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği ifade edildi.

Telefonlarda bomba yapımı tarifleri var

Şüphelilerle irtibatlı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Andrei Guzun’un dijital materyalinde yapılan ön incelemede dijital belge şeklinde kitaplar bulunduğu, savaşa giden, gidecek kişilerin birbirlerine nasıl davranması gerektiğini anlatan bir kitabın dijital hali, silahla ateş edilen videoların klip haline getirildiği ve telefonundaki arama motorunda ‘av malzemeleri’ şeklinde arama yaptığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerden Zharaıdat E.’nin telefonundaki incelemede ise IŞİD bayrağının resmi, bomba yapımında kullanılan malzemeler ve bomba yapımına ait resimler, molotof kokteyli yapımını anlatan resimler olduğu tespit edildi.

Cinayetle ‘kutsallığını yitiren kilisede’ özel ayin

Öte yandan saldırıya hedef olan Santa Maria Kilisesi’nde dün kefaret ayini düzenlendi.

Silahlı saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan için ise dua edilirken fotoğrafının bulunduğu bir anma bölgesi yapıldı.

Burada konuşan Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Monsenyör Marek Solczynski “Bu kilise cinayet ile kutsallığını yitirmiş oldu” diyerek kiliseyi takdis etti. İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Monsenyör Massimilano Palinuro ise “Burada kötülük için af dilemeye geldik. Bu zor günlerde yanımızda olan herkese teşekkür ederiz. Geçen pazar günü insana ve Allah’a karşı günah işlendi. Bu cinayet kutsal bir yerde işlendi. Bu kilisenin kutsallığı ihlal edilmiştir. Kilise kefaret ayini aracılığıyla kutsanacaktır” dedi.

Kilisedeki tanık 10Haber'e konuştu: Silah tutukluk yapmasa ateşe devam edecekmişKilisedeki tanık 10Haber’e konuştu: Silah tutukluk yapmasa ateşe devam edecekmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.