Tekirdağ Adliyesi’nde neler oluyor? Yargıya baskı iddiası HSK’ya taşındı

Batan bir şirkete kayyum olarak atanan iki görevli, usulsüz ödeme yapmaları için Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı ve AK Parti İl Başkanı tarafından baskı gördükleri gerekçesiyle HSK'ya dilekçe verdi.

Gündem 7 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yargıya baskı iddialarını adresi Tekirdağ Adliyesi

Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi konkordato ilan eden bir şirkete iki görevliyi kayyum olarak atadı. Görevliler, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı ve Tekirdağ AK Parti İl Başkanı ile çok sayıda avukatın da aralarında bulunduğu örgütlü bir grup tarafından, atandıkları şirketin alacaklı bir şirkete usulsüz bir şekilde 1 milyon 696 bin dolar ödemesi için baskı gördükleri iddiasıyla, Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) dilekçeyle başvuru yaptı. Şikayet dilekçesinde isimleri sıralanan kişilerin örgütlü şekilde yargı içerisinde faaliyet yürüterek görevi kötüye kullandıkları ve yargıya müdahale ettikleri belirtildi.

Konkordato komiserlerinin HSK’ya yaptıkları başvurunun dilekçesi.

Ödeme yapmayınca haklarında örgütlü suç soruşturması açılmış

“Yargıya müdahale krizi büyüyor: AKP İl Başkanı da şikayet edildi” başlığıyla Cumhuriyet’te yayınlanan Barış Terkoğlu’nun özel haberine göre, şikayetçi görevliler Başsavcı’nın odasına çağırıldı, haklarında soruşturma açılarak baskı altına alındı.  Şikayet içeriğinde, AK Parti Tekirdağ il Başkanı Ali Gümüş’ün de yargıya müdahalesine yönelik iddialar yer aldı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül ve Savcı Arif Demir’in de şikayet edildiği dilekçeyle, iddiaları içeren bir klasör delil HSK’ye teslim edildi.

1 milyon 696 bin dolar ödeme istemişler

Dilekçede “Konkordato komiser heyeti olarak görev tevdi edilmiş bulunan Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2022/853 esas sayılı dosyasında görev yapmaktayız. Şikayetimize konu edilecek hususlar ve geçen zaman içerisinde gerçekleşen olaylar, hukuka ve usule uygun olmayan işlemler aşağıda kronolojik olarak verilmiştir” denilerek yargıdaki usulsüzlük iddiaları sıralandı. Müdahalenin 1 milyon 696 bin dolar alacaklı bir şirket lehine, usulsüz işlemler yapılması için baskı biçiminde yapıldığı söylendi. Mahkeme tarafından görevlendirildikleri şirketle ilgili olarak, kendilerinden usulsüz taleplerde bulunulduğunu söyleyen Sağlam ve Gül, söz konusu talepleri gerçekleştirmeyince haklarında “örgütlü suçlar”dan soruşturma açıldığını ifade etti.

Atandıkları şirket jandarma tarafından basıldı

Dilekçede, soruşturmanın ardından görevlendirildikleri şirketin jandarma tarafından basıldığı, şirkete ait ticari evraklar ve şirket bilgisayarlarına el konulduğu, belge ve bilgilerin çuvallarla alındığı ifade edildi. Bir haftada ısmarlama bir bilirkişi raporu hazırlatıldığını iddia eden Sağlam ve Gül, ardından savcılığa çağrıldıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır adliyelerde bilirkişi, kayyumluk, konkordato komiserliği, tereke temsilciliği görevlerinde bulunmamız nedeniyle Cumhuriyet Savcısı Arif Demir’in ifade alım usulü, tavır ve davranışları konusunda her birimizde ayrı ayrı garip bir durum ve şüpheler oluşturmasına neden olmuştur.” Açılan soruşturmada tuhaflıkları sıralayan görevliler, bu yolla alacaklı şirketin, kendilerini görevden el çektirmeye çalıştığını ifade etti.

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Gümüş’ün ödeme için taraflar arasında aracılık yaptığı iddia ediliyor.

AK Parti İl Başkanı da müdahil oldu iddiası

Dosyaya AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ali Gümüş’ün müdahale ettiği iddiasıysa dilekçede şöyle yer aldı: “Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı olan Avukat Ali Gümüş, komiser heyetimizden Engin Gül’ü telefonla arayarak, kendisinin birileri tarafından aranarak Kimyager Kimya Anonim Şirketi’nin alacaklarının ödenmesi konusunda yardımcı olunmasını talep etmiş, daha sonra Kimyager Kimya A.Ş. vekili Avukat Mithat Tercan için Engin Gül’den görüşme için randevu talep etmiştir. Engin Gül ofisinde Avukat Mithat Tercan ile görüşmüş, konkordato mevzuatı konusunda bilgi vermiş ancak borçluya ödeme yapma konusunda herhangi bir müdahalede bulunamayacağını belirtmiştir.”

Para trafikleri incelensin

Alacaklı olduğu iddia edilen şirkete usulsüz ödeme yapmayı kabul etmedikleri için baskı altına alındıklarını, haklarında usulsüz soruşturma ve dava açıldığını, nihayetinde şirket idaresinden el çektirilmeye çalışıldıklarını söyleyen Sağlam ve Gül, HSK’den kendilerine baskı yapanlar kişilerin para trafiklerinin incelenmesi çağrısında bulundu.  Yargının görevlendirdiği iki isim, aynı kişiler tarafından benzer şekilde başka dosyalara da müdahalelerin söz konusu olduğunu ifade etti.

Yargı krizi Erdoğan’ın eski danışmanına sıçradıYargı krizi Erdoğan’ın eski danışmanına sıçradı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.