Salman Rushdie’ye Alman Yayıncılar Birliği’nden Barış Ödülü

Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü'nün bu yılki sahibi Salman Rushdie oldu. Şiddet tehditleri altında yaşayan Rushdie'yi "büyük hayal gücü" ve "derin insancıllığı" için övdü. Tören, Ekim ayında Frankfurt'taki 175 yıllık tarihi Paul Kilisesi'nde gerçekleşecek.

Kültür Sanat 22 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yazar Salman Rushdie, Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü’ne layık görüldü. Rushdie, ödülünü Ekim ayında Frankfurt’ta gerçekleşecek bir törenle alacak. 175 yıllık tarihi Paul Kilisesi’nde düzenlenecek törende, Rüşdi’ye 25 bin avro para ödülü de verilecek.

Alman Yayıncılar Birliği tarafından yapılan açıklamada, Barış Ödülü’ne layık görülen Salman Rushdie’nin “mücadeleci kişiliği, yaşama olumlu bakışı ve hikaye anlatma sevinciyle dünyayı zenginleştirdiği için bu ödülle onurlandırıldığı” bildirildi. Şiddet tehditleri altında yaşayan Rushdie’yi “büyük hayal gücü” ve “derin insancıllığı” için övdü. 1950 yılından bu yana düzenlenen Barış Ödülü daha önce Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Margaret Atwood’a da verilmişti.

Yazar 1988 tarihli romanı ‘Şeytan Ayetleri/ The Satanic Verses’ nedeniyle uzun süredir ölüm tehditleriyle karşı karşıya. Fotoğraf: Twitter

Rushdie’nin geri dönüşü

76 yaşındaki Rushdie, 2022 yazında New York’ta bir konferanstaki konuşması sırasında bıçaklı saldırıya uğramış, saldırının ardından bir gözünü kaybetmişti. Uzun tedavi sürecince etkinliklerden uzak duran Rushdie geçen ay PEN ödül törenine katılarak sürpriz yaptı ve dönüşünün ilk adımını attı.

Hemen ardından da İngiltere’de kraliyet nişanı aldığı bir törende, yeniden yazmaya başladığını söyledi. Ne yazacağı merak edilirken bu kez de çevrimiçi bir edebiyat buluşmasında, “Bana yapılan saldırı hakkında bir kitap yazmaya çalışıyorum. Sadece uğradığım saldırı hakkında değil; tam olarak ne yaşandığı ve bunun ne anlama geldiği üzerine de bir kitap kaleme alacağım. Birkaç yüz sayfalık kitap olacak. Yazması kolay değil ama başka bir şey yapabilmek için atlatmam gereken bir şey. Bununla hiçbir ilgisi olmayan bir roman yazmaya gerçekten başlayamam. Bu yüzden bununla ilgilenmem gerekiyor” dedi.

Salman Rushdie'den bir sürpriz daha: Yeniden yazmaya başladıSalman Rushdie’den bir sürpriz daha: Yeniden yazmaya başladı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.