Venedik Bienali’nde Türkiye’de terk edilmiş binalara dair umut dolu hikâyeler

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 20 Mayıs Cumartesi kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bienalin Türkiye Pavyonu, 'Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi' adlı projeye ev sahipliği yapacak.

Kültür Sanat 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 20 Mayıs Cumartesi kapılarını açıyor.

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 18. UluslararasıMimarlık Sergisi, 20 Mayıs Cumartesi kapılarını açıyor. Bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu’nda, küratörler Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi adlı projesi sergilenecek.

Odağına mevcut olanı anlamayı ve dönüştürmeyi alan Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi, terk edilmiş binaları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine, onların hikâyelerini dinlemeyi ve anlamayı amaçlıyor. Yapılan açık çağrıyla Türkiye genelinden çok sayıda âtıl kalmış bina belgelenerek kolektif bir arşiv oluşturuldu. Küratörler bu yapıları Lesley Lokko’nun bienal için önerdiği tema olan geleceğin laboratuvarı ile ilişkilendiriyor ve mimarlık dünyasındaki köklü değişimler, yapay zekâ, robotlar gibi yeni teknolojilerin de yardımıyla nasıl dönüştürebileceğimize dair araştırmaları pavyonda sergiliyor.

Bolu’da yapımına başlanan şatolar, firmanın 2018 yılında batması sonucu kaderine terk edildi.

İKSV’nin koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Pavyonu, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Sergi 26 Kasım tarihine kadar açık kalacak.

Refik Anadol’dan Gaudi’ye: Saygılar bizden

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.