Yedikule Gazhane kapılarını açtı

Yedikule Gazhanesi kapılarını sanata açtı. 1993 yılında kapatılan gazhane, İBB'nin restorasyonu sonrası bir sanat merkezi olarak faaliyet göstermeye başladı. Sergi salonunun yanı sıra Yedikule Gazhanesi'nde konserler de gerçekleştirilecek. Mekânın açılışında Yeni Türkü sahne aldı.

Kültür Sanat 6 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Yedikule Gazhanesi, konserlere de ev sahipliği yapacak.

Yedikule Gazhanesi, Avrupa yakasının Müze Gazhanesi olacak. Yedikule Surları’nın yanı başında yer alan tarihi mekân İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) restorasyonu sonrası bir sanat alanı olarak hizmet vermeye başladı. Böylece İBB, kentin endüstriyel miraslarından Yedikule Gazhanesi’ni İstanbul’un kültür-sanat ve sosyal hayatına kazandırdı. Yeni Türkü’nün sahne aldığı Yedikule Gazhanesi’nin açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kültürel mirasa sahip çıkmakla yükümlü olduklarını hatırlatarak merkez hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Biz o emanetleri açığa çıkarıp dünyaya servis etmekle yükümlüyüz. İşte burası, çok özel bir yer. 1880 yılında kurulan Yedikule Gazhanesi’ni, farklı fonksiyonlarla, özellikle yanı başımızdaki mahalle başta olmak üzere, bütün İstanbul’a kazandırmak, özenli bir çalışma sonucunda ortaya çıktı”.

Yedikule Gazhanesi’nin tarihçesi hakkında da konuşan İBB Başkanı İmamoğlu “Burası 1880’den başlıyor, 1993 yılında hizmet dışı kalıyor. Ama uzun süre buraya açıkçası çok da uğranmıyor. Ne yazık ki yıllarca çöplüğe dönmüş bu sahayı, bütün dünyanın gezmesi için hazırlıyoruz. Milyonlarca turistin ilave olacağı bir destinasyona dönüştürüyoruz bu bölümü. Ve burası, İstanbulluların sosyal yaşamlarını zenginleştirecek, maddi kazançlarını arttıracak, kültürel yaşamlarını farklılaştıracak ve hayallerini bu kentte kurma konusunda da cesaret verecek bir dönemi ortaya koyacak” dedi.

Yedikule Gazhanesi’nin, Avrupa yakasının sanat alanındaki yeni cazibe noktası olması hedefleniyor.

Yedikule Gazhanesi 1993’te kapatılmıştı

Ekrem İmamoğlu’nun ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da konuşmasında Yedikule Gazhanesi’nin yapılış süreciyle ilgili detaylı bilgiler paylaştı: “1880 yılında kurulan Yedikule Gazhanesi, sosyal hizmet için İstanbul’da kurulan ilk havagazı fabrikası oldu. Gazhane, uzun yıllar boyunca tarihi bölgenin aydınlatma ihtiyacını karşıladı. 1993 yılında, şehirdeki diğer gazhane yapılarıyla birlikte, hizmet dışı bırakılan gazhane; 78.475 metrekarelik bir alana inşa edilen kömür-havagazı üretim yapıları, katran ayırıcılar, vinç, imbik kazanları, yıkama tesisi, ambar, kantar binası, idari binalar, gaz depoları gibi birimleri bünyesinde barındıran bir tesis görevi gördü. Sonraki yıllarda hafriyat döküm alanı ve otobüs park alanı olarak da kullanılan Yedikule Gazhanesi yapılarından bazıları, zaman içinde tüm işlev ve donanımlarını yitirirken, bazıları da günümüze ulaşmayı başardı”.

Yedikule Gazhanesi’ndeki sanat galerisi Hangar, kapılarını ‘Uzun Yürüyüş’ sergisiyle açtı.

Hangar’ın açılışı ‘Uzun Yürüyüş’ sergisiyle

Müze Gazhane’nin (Hasanpaşa Gazhanesi) ardından restore edilerek kentin kültür hayatına kazandırılan Yedikule Gazhanesi; yeşil alanları, kamusal mekânları ve çok yönlü etkinlikleriyle İstanbul için bir cazibe merkezi olacak. İBB Miras tarafından 2022 yılında tarihî alanda başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının İstanbullulara ilk armağanı ‘Hangar’ yapısı oldu. Evrensel koruma ilke ve teknikleri doğrultusunda hayata geçirilen çalışmalarla; konser, sergi, söyleşi, film gösterimleri, atölyeler gibi güncel etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde yeniden işlev kazanan Hangar yapısı, açılış etkinliği ‘Uzun Yürüyüş’ isimli sergisiyle kapılarını ziyaretçilere açtı.

AKM'den Barbara Hannigan geçtiAKM’den Barbara Hannigan geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.